Agenda Constructiilor
Miercuri, 16 Aprilie 2025
BUCIN MOB
Home - Stiri - Actualitatea interna - Curtea de Conturi: Recomandari de eficientizare a programelor de investitii MDLPA
Curtea de Conturi: Recomandari de eficientizare a programelor de investitii MDLPA
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 15 Apr 2025 09:05
Curtea de Conturi recomanda Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA) introducerea unui sistem unic integrat in managementul programelor de investitii guvernamentale pe care le gestioneaza. Recomandarea a fost formulata in contextul misiunii de audit financiar la MDLPA, care a verificat situatiile aferente anului 2023. Potrivit raportului de audit financiar pentru anul 2023, situatiile financiare ale MDLPA au fost in conformitate cu cadrul de raportare aplicabil, insa auditorii au semnalat si o serie de aspecte in derularea programelor de investitii si in activitatea entitatilor subordonate, care pot fi imbunatatite.
In anul 2023, cea mai mare parte a bugetului MDLPA, aproximativ 87% din bugetul sau consolidat, a fost alocata derularii programelor de dezvoltare locala cu finantare din bugetul de stat. Au fost efectuate plati din bugetul de stat pentru programele guvernamentale de dezvoltare derulate de MDLPA in cuantum de 9,56 miliarde lei, din care 8,45 miliarde lei pentru programe suportate integral din bugetul de stat. Dintre acestea, cele mai importante sunt Programul national de investitii "Anghel Saligny", Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL) si Programul national de constructii de interes public sau social (PNCIPS), derulat prin Compania Nationala de Investitii SA (CNI).
Auditorii au recomandat evaluarea corespunzatoare a rezultatelor si a performantei acestor programe, evitarea paralelismelor in finantare si remedierea problemelor intampinate in derularea si finalizarea programelor existente inainte de demararea unora noi. Astfel, Curtea de Conturi considera necesar un mecanism de analiza a eficientei si eficacitatii programelor de investitii publice finantate din bugetul de stat, stabilirea unui set de indicatori la nivel de program si publicarea periodica a rezultatelor, respectiv stabilirea unui set de indicatori pentru analiza la nivel de proiecte finantate.
 
Operationalizare a unui instrument de control faptic si de verificare a corectitudinii sumelor solicitate la decontare de UAT-uri
In vederea evitarii riscului de decontare eronata a unor sume in cadrul programelor finantate din fonduri nationale, Curtea de Conturi a recomandat MDLPA operationalizarea unui instrument de control faptic si de verificare a corectitudinii sumelor solicitate la decontare de UAT-uri, inclusiv de verificare si validare a corectitudinii sumelor decontate cu titlu de ajustare a valorii contractelor. 
La nivelul Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), Curtea de Conturi a recomandat identificarea unor solutii, inclusiv prin modificari legislative, pentru cresterea capacitatii administrative institutionale si a numarului de controale efectuate de ISC pe linia disciplinei in constructii la obiectivele finantate din fonduri publice.
In ceea ce priveste Programul national de constructii de interes public sau social (PNCIPS), derulat prin CNI SA, auditorii au apreciat ca pozitionarea acestui program ca principal instrument de finantare a investitiilor in anul 2023 ar trebui insotita de proceduri riguroase de includere la finantare. De asemenea, sunt necesare instrumente corespunzatoare de monitorizare si evaluare a performantei programului. A fost formulata o recomandare pentru imbunatatirea instrumentelor de coordonare si monitorizare a PNCIPS, respectiv organizarea unei evidente detaliate privind derularea investitiilor.
Referitor la derularea Programului de constructii de locuinte pentru tineri destinate inchirierii de catre Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), Curtea a recomandat organizarea unei evidente analitice a locuintelor construite/inchiriate/vandute si a veniturilor din chirii/vanzari, respectiv finantarea programului cu precadere din sursele proprii ale ANL.
 
Intarzieri in implementarea Programul national de cadastru si carte funciara
In ceea ce priveste Programul national de cadastru si carte funciara (PNCCF), derulat de Agentia Nationala pentru Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), auditorii au observat ca acesta intampina dificultati in implementare si se inregistreaza intarzieri semnificative fata de calendarul initial, lucrarile de inregistrare sistematica fiind finalizate la mai putin de 10% din unitatile administrativ-teritoriale (UAT) din Romania. In urma consultarii cu reprezentantii ANCPI au fost identificate o serie de recomandari ce ar putea conduce la cointeresarea factorilor implicati si imbunatatirea derularii programului. Una dintre recomandari vizeaza impulsionarea institutiilor publice detinatoare de suprafete mari de teren, precum Romsilva, Agentia Domeniilor Statului, Administratia Nationala Apele Romane, pentru a accesa facilitatile oferite de ANCPI prin PNCCF pentru efectuarea masuratorilor cadastrale si inscrierea gratuita a imobilelor in cartea funciara. O alta propunere se refera la includerea in legislatia aplicabila finantarii proiectelor de dezvoltare locala sau judeteana a unei conditii privind necesitatea prezentarii documentelor aferente inscrierii imobilelor in sistemul integrat de cadastru si carte funciara.
Referitor la Institutul National de Administratie (INA), entitate care ar trebui sa aiba un rol determinant in formarea si perfectionarea profesionala a personalului din administratia publica, auditorii au remarcat rolul marginal pe care Institutul il are in prezent pe piata formarii profesionale si au recomandat MDLPA sa reevalueze intreaga activitate de formare profesionala in administratia publica.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGhiltiALLBIMABONARE REVISTETotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE-APRILIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 189 (Martie-Aprilie 2025)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MCA
leviatan
noark
KADRA
BogArt
theda mar
GEWISS
SIGM
Ubitech
AED
VEGO
concelex
SSAB
TECNIC
Acvatot 2019
quadratum
Eco Garden Construct
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
Arduro
ELECTROGRUP
strabag nivel 1
EURO BUILD
EDIT-Structural
CDS
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
inoconstruct

pereti cortinaTamplarie Aluminiu.ro Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<