Agenda Constructiilor
Marti, 24 Decembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - FPPG: Romania, intre primele 5 tari europene cu potential de energie geotermala
FPPG: Romania, intre primele 5 tari europene cu potential de energie geotermala
Actualitatea interna Publicat de AG&F 11 Sep 2024 09:26
Energia geotermala reprezinta una dintre cele mai fezabile resurse in tranzitia verde, iar sistemele geotermale in bucla inchisa (CLGS) sunt o solutie pentru universalizarea utilizarii acestui tip de energie, considera expertii Federatiei Patronale Petrol si Gaze (FPPG), informeaza Agerpres.
Acestia au explicat, la o intalnire cu presa, ca tehnologia cu bucla inchisa, utilizata deja in Canada, Germania si SUA, prezinta avantaje cheie semnificative in raport cu sistemul conventional, printre care se numara absenta fracturarii, posibilitatea de a exploata energia geotermala indiferent de disponibilitatea acviferelor de apa calda din apropierea centralei de cogenerare, lipsa riscurilor legate de seismicitatea indusa, absenta oricaror elemente supuse coroziunii/eroziunii/depunerii si legatura directa intre orasele unde exista cerere si resursele de apa calda.
Sistemul in circuit inchis presupune forarea la mare adancime si introducerea unor conducte realizate dintr-un material special, termoconductor, in sol, in apropierea stratului de roca magmatica, unde se inregistreaza temperaturi de aproximativ 300 grade. Se introduce apa din sursa proprie in conductele termoconductoare, apa ce va capta caldura rocilor. Apa revine la suprafata prin termosifon natural si ajunge la centrala de cogenerare, unde se produce atat energie electrica, cat si energie termica.
"Tehnologia abia a aparut si nu a inceput sa fie inca folosita in Romania. (...) Companiile de petrol si gaze care opereaza in Romania au capacitatea necesara pentru asigura transferul de tehnologie de foraj pentru a implementa si utiliza tehnologia cu circuit inchis. Amprenta la sol este foarte mica, nu se ia din circuitul agricol, pentru ca trebuie facuta in zone unde exista activitate industriala. Nu exista fracturare, nu depinde de anotimp. Este un ciclu ce functioneaza 24 de ore, sapte zile pe saptamana, fara probleme", au explicat expertii FPPG.
Potrivit acestora, in Canada, bucla de testare este in functiune din 2019, in timp ce in Germania operatiunile de foraj sunt inca in curs de desfasurare.
Romania se afla printre primele cinci tari europene cu potential de energie geotermala, in prezent fiind efectuate explorari in 24 de situri, insa dispune de un numar mult mai mare de surse subterane de ape geotermale.
Expertii FPPG au subliniat ca mai multe locatii din vestul Romaniei, aproape de granita cu Ungaria, prezinta conditii geologice adecvate pentru dezvoltarea unor proiecte geotermale si pentru aplicarea sistemelor de captare a caldurii in circuit inchis. Mai multe orase din Romania sunt deja interesate de explorarea si utilizarea energiei geotermale pentru incalzirea zonelor rezidentiale, precum Arad, Timisoara, Oradea.
O problema in implementarea unor astfel de proiecte ar fi insa numarul redus de instalatii de foraj foarte mari care pot face astfel de lucrari, la nivel european fiind doar putin peste 15 astfel de instalatii, motiv pentru care "exista bataie intre tari pentru a le rezerva".
Costul initial al unei astfel de instalatii este foarte ridicat, de cel putin 100 milioane de euro pentru o bucla, insa ulterior costurile operationale sunt foarte mici.
Pentru a putea utiliza insa aceste resurse geotermale sunt necesare o serie de modificari legislative si, printre recomandarile facute de reprezentantii FPPG autoritatilor, se numara amendarea Legii minelor.
"Aici consideram noi ca se poate eficientiza cel mai rapid. Sunt doar cateva completari pentru a incuraja investitiile acestea semnificative pe termen lung. Vom vedea in ce masura se va putea pune problema si de subventii. Dar noi, in prima faza, vrem doar sa vedem disponibilitatea la dialog. Suntem in situatia in care vrem sa vedem cum se discuta transparent despre cum ar putea romanii sa beneficieze cat mai repede de aceasta resursa care, in mod evident, le va scadea facturile pe care multi dintre ei le considera mari in ziua de azi. Avem nevoie de prelungirea la 30 de ani a perioadelor prevazute de lege pentru permisele de foraj.(...) Ar trebui sa ne apropiem mai mult de modul in care se reglementeaza industria de petrol si gaze, fiind mult mai similara cu ea.(...) Pe componenta de costuri, in mod evident, vor fi asumate de catre privati si vom vedea in ce masura treaba asta va conta in toata reglementarea si aspectele fiscale dintr-o lege care ar putea sa reglementeze. Exista si optiunea revizuirii Legii 123, dar din punctul nostru de vedere nu este oportun. Asteptam sa vedem daca statul roman considera ca este mai oportun. Vom putea sa luam in calcul si asta, dar din punctul nostru de vedere este foarte clar, in urma analizei intregii industrii, ca Legea minelor 85/2003 ar fi cea mai rapida cale pentru a ajunge la dezvoltarea acestor proiecte", au precizat expertii Federatiei de Petrol si Gaze.
Ei au subliniat ca, la inceputul acestui an, Parlamentul European a votat in favoarea Rezolutiei pentru stabilirea unei strategii europene privind energia geotermala, iar presedintia ungara pune foarte mult accent pe aceasta.
"Noi consideram ca exista, pe langa exemplele pozitive pe care le-am discutat, cu Germania, Canada si Statele Unite, un context international care permite un dialog mai fructuos pentru aceasta reglementare si speram sa fim si noi, ca romani, parte la acest dialog european despre cum putem sa beneficiem pe tot continentul de aceasta resursa, care mi se pare una dintre cele mai fezabile in tranzitia verde. Foarte mare parte din tranzitia verde este idealista, ne bazam pe mult optimism. Consideram ca sunt fundamente mult mai reale pentru o tranzitie corespunzatoare si de aceea ne-am pune, la o adica, banii pe masa pentru asta. Ce ne trebuie concret, este o definitie clara, un proces de autorizare simplificat...", a concluzionat unul dintre expertii FPPG.
Conform datelor Federatiei, ca parte a proiectului sau geotermal de roci uscate si calde, una dintre cele mai importante companii de petrol si gaze din Romania colecteaza in prezent date de subsol in vestul Romaniei, urmand sa lanseze executia primului foraj pilot in bucla la finele anului 2025 si in primul trimestru al anului 2026.
In prezent, explorarea si exploatarea resurselor minerale, inclusiv a energiei geotermale, este reglementata de Legea Minelor nr. 85/2003. Resursele minerale reglementate de aceasta lege includ, printre altele, apele geotermale si gazele aferente, precum si apele minerale terapeutice si resturile minerale reziduale.
"Definitia caldurii geotermale este o problema esentiala pentru reglementarea adecvata a sectorului. In acest context, este necesar ca legiuitorii sa decida daca energia geotermala se inscrie in definitia "resurselor minerale" sau daca ar trebui sa fie considerata o caracteristica specifica a pamantului. Aceasta distinctie este fundamentala atat pentru stabilirea regimului de proprietate, cat si pentru stabilirea unui cadru de reglementare, autorizare si monitorizare adecvata a operatiunilor legate de captarea caldurii geotermale. Pe baza analizei legislatiei in vigoare, se poate concluziona ca orice noua incercare de reglementare a definitiei caldurii geotermale va necesita elaborarea unor norme care sa se subsumeze definitiei utilizate de Legea Minelor nr. 85/2003. In plus, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) este autoritatea cu experienta aprofundata in reglementarea exploatarii energiei geotermale si, in special, in ceea ce priveste reglementarea operatiunilor de foraj subteran implicate. In acelasi timp, energia pamantului nu poate fi inclusa in definitia petrolului sau a rezervelor de petrol. In plus, in timp ce in cazul titeiului, resursa reglementata poate fi masurata in termeni cantitativi, acest lucru nu este aplicabil caldurii geotermale. Aceasta din urma nu poate fi determinata in termeni cantitativi, deoarece aceasta resursa nu este extrasa din subteran, ci doar utilizata ca sistem de recirculare", mentioneaza FPPG.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergieshiltiABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
GEWISS
theda mar
quadratum
Acvatot 2019
VEGO
CDS
leviatan
AED
concelex
konsent
EURO BUILD
BogArt
SSAB
DRS
rigips
strabag nivel 1
noark
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
Arduro
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
SIGM
ELECTROGRUP

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<