Agenda Constructiilor
Miercuri, 02 Decembrie 2020
Home - Stiri - Actualitatea interna - GUVERNUL are in vedere anularea unor proiecte de infrastructura propuse prin PPP
GUVERNUL are in vedere anularea unor proiecte de infrastructura propuse prin PPP
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 17 Ian 2020 06:58
La propunerea sefului Cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca, in sedinta Guvernului din data de 16 ianuarie 2020, premierul Ludovic Orban a acceptat introducerea pe ordinea suplimentara de zi, pentru discutii, a unui proiect de ordonanta pentru modificarea Ordonantei privind parteneriatul public-privat.
„In esenta, vorbim despre alte inginerii marca Valcov, descoperite la diverse institutii, de aceasta data, din nou, ne intoarcem la Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP) si va propunem sa anulam procedurile de contractare a investitiilor in parteneriat public-privat (PPP) initiate de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza. Ne referim, in principal, la doua proiecte majore de infrastructura esentiale, respectiv autostrada Comarnic - Brasov si Targu Neamt – Iasi”, a explicat Ionel Danca.
Intrebat de premier daca exista vreun inginer constructor sau vreun inginer de transport in cadrul Comisiei de Prognoza, Ionel Danca a subliniat ca acesti specialisti nu exista la nivelul CNSP, ci doar „au fost infiintate niste directii speciale pentru derularea acestor proiecte, care nu au fost niciodata populate”.
„Deci, aici lucrurile sunt foarte clare: accept introducerea, nu adoptam acum, pentru ca vreau, impreuna cu ministrii care au in portofoliu astfel de proiecte in mod natural, ca ele au fost luate de la Ministerul Transporturilor, de la Ministerul Economiei, de la ministerele care trebuia sa deruleze astfel de contracte si aveau competenta si calitatea sa o faca, as vrea sa si stabilim clar care este planul de actiune pentru fiecare din proiectele respective, odata cu preluarea de catre ministerele de linie”, a subliniat premierul Ludovic Orban.
In continuare, Ionel Danca a aratat ca discutarea in sedinta a proiectului de ordonanta ce va modifica PPP reprezinta „un prim pas pentru deblocarea acestor proiecte, pentru ca atat la proiectul pentru autostrada Comarnic - Brasov, cat si la cel pentru autostrada Targu Neamt – Iasi, solutia aleasa era sortita esecului inca de la inceput, asa cum, de altfel, am avertizat si noi de mai multe ori. Din analiza dosarelor pe care le avem pe aceste proiecte la nivelul Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza, sunt chestiuni care nu au niciun impact la nivelul derularii proiectelor respective. Pur si simplu, a fost o solutie de a le ingropa inca din stadiul de pregatire a proiectelor, in loc sa fie demarate proceduri pentru gasirea unor surse de finantare, fie din fonduri externe nerambursabile sau nationale, care sa duca la realizarea acestor proiecte, insa, in continuare, ministerele de resort vor veni cu solutii in acest sens”.
In consecinta, dupa finalizarea sedintei de Guvern, seful Cancelariei premierului a subliniat ca Guvernul a dezbatut in prima lectura o ordonanta simpla, prin care vor fi anulate procedurile de PPP pentru autostrazile A3 Comarnic – Brasov si A8 Targu Neamt – Iasi – Ungheni. Practic, aceste proiecte vor fi preluate de la Comisia Nationala de Strategie si Prognoza si transferate ministerelor de resort, pentru identificarea unor solutii realizabile, realiste de finantare. „Procedurile pentru Autostrada Comarnic-Brasov si pentru Targu Neamt- Iasi-Ungheni au fost propuse absolut in mod fantasmagoric de fostul Guvern, pentru a fi realizate in parteneriat public-privat, de catre o institutie fara competente sau expertiza in domeniu”, a concluzionat Ionel Danca. Pentru informatii suplimentare, www.gov.ro
 
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
COVID-19AUTODESKVideoConfAC-iulALLBIMelmas_1oct
ROCKWOOL 196
A aparut editia
OCTOMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
Acvatot 2019
rigips
CELCO 2020
ssab ag antrepriza generala
strabag nivel 1
hilti
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
ef-de-n
AHK 2018
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere