ING: Jumatate dintre romani planuiesc sa se mute in alta locuinta in urmatorii doi ani |
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 04 Feb 2021 14:08 |
![]() Sondajul international a fost efectuat de Ipsos, prin chestionare aplicate online, in 14 tari: Austria, Belgia, Cehia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, Romania, Spania, Turcia, Marea Britanie si SUA. Chestionarea a avut loc in luna septembrie 2020.
Situatia locativa din prezent
Romania se afla in top trei al clasamentului de proprietari care nu au credit ipotecar (46,5%), fiind depasita doar de Italia (49,3%) si Polonia (54,1%). De asemenea, romanii se afla pe ultimul loc din Europa in ceea ce priveste achizitionarea unei locuinte prin credit ipotecar (14,9%). In acelasi timp, putini romani (11,5%) inchiriaza comparativ cu germanii (53,5%) sau austriecii (48,4%), iar unul din patru romani declara ca locuieste impreuna cu prietenii sau familia, cu mult peste media europeana. La polul opus din acest punct de vedere se afla germanii (4,1%) sau francezii (5,9%), mai arata studiul ING.
Pretul, prioritar in formarea deciziei de achizitie
Cand au avut de ales intre locuinta de vis si o locuinta pe care si-o pot permite, peste jumatate dintre romani au pus pretul pe primul loc, iar 30% sunt de parere ca au pierdut cel putin o proprietate deoarece un alt client a fost dispus sa plateasca mai mult. Asadar, 58,3% dintre romani au oferit exact pretul cerut de vanzator, iar doar 24,8% au negociat pretul pentru a obtine o oferta mai buna.
De asemenea, 57,2% dintre romani si-au achizitionat o locuinta deoarece voiau sa fie proprietari acolo unde locuiesc, iar doar 5,7% dintre romani spun ca au avut in vedere achizitia ca investitie, cea mai mica rata din Europa, unde luxemburghezii (25%), francezii (21,4%) si germanii (19,6%) ocupa primele pozitii. In ceea ce priveste sprijinul financiar, romanii au apelat in primul rand la familie (44,7%), apoi la consultantul bancar (22,1%) sau la prieteni (18,1%).
Noua generatie de proprietari
Circa 47,4% dintre romanii intervievati de ING iau in considerare sa se mute sau sa isi achizitioneze o locuinta in urmatorii doi ani, in ciuda faptului ca trei din cinci sunt de parere ca preturile vor creste si ca, din 2015 pana in prezent, a devenit mult mai dificil ca persoanele aflate la inceput de drum sa isi cumpere o locuinta. Romanii care intentioneaza sa cumpere vor avea drept criterii principale mediul linistit si sigur, design-ul si consumul energetic eficient, suprafata generoasa, o gradina proprie sau facilitati precum magazine sau spitale in apropiere.
Insa in acelasi timp, 44% dintre romani spun ca veniturile le-au scazut de la inceputul pandemiei, in fruntea tarilor europene intervievate. La polul opus, doar 17,2% dintre olandezi sau 17,3% dintre luxemburghezi au declarat ca veniturile lor au avut de suferit in aceasta perioada. In acest sens, 65,9% dintre romani spun ca si-au redus cheltuielile pe care nu le considera esentiale.
|