Plan de investitii de 2 miliarde euro in metalurgie, siderurgie si industria chimica |
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 20 Sep 2024 11:09 |
Coalitia de guvernare are in plan implementarea unei scheme de sprijin pentru sustinerea industriei prelucratoare din sectoarele de metalurgie, siderurgie si din industria chimica in valoare totala de circa doua miliarde euro. Potrivit prim-ministrului Marcel Ciolacu, programul va fi axat pe trei piloni principali.
Prima componenta presupune o schema de ajutor de stat de 500 de milioane de euro si facilitati fiscale pentru investitii de peste 150 de milioane de euro, care creeaza in mod direct minim 250 de locuri de munca si se dezvolta in regiunile cu un PIB/locuitor sub media nationala.
A doua componenta a este reprezentata de Programul National de Sprijin pentru Marea Industrie din Romania - o schema de ajutor de stat de un miliard de euro (5 miliarde de lei) pe 6 ani, pentru decarbonizarea proceselor de productie si eficienta energetica. Un numar estimat de 30 de companii din metalurgie si industria chimica vor primi pana la 100 de milioane de euro per beneficiar. "Sunt companii care vor implementa investitii cu costuri eligibile de minimum 8 milioane de euro, care reduc cu 40% emisiile directe de gaze cu efect de sera din instalatiile industriale si/sau reduc cu cel putin 20% consumul de energie in instalatiile industriale in raport cu activitatile sprijinite. Finantarea schemei de ajutor de stat se realizeaza majoritar din vanzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera aferente Romaniei, iar investitia trebuie mentinuta 5 ani de la data finalizarii acesteia", a transmis Marcel Ciolacu.
A treia componenta presupune o schema de ajutor de stat de 1,25 miliarde lei pentru 15 companii care implementeaza investitii in productia de materii prime industriale (tevi, profile, bare, aluminiu, cupru etc.).
"Aceste trei programe de sprijin sunt conforme cu masurile propuse in Planul Draghi pentru cresterea competitivitatii industriale a economiei europene. Cele trei scheme de ajutor inseamna cresterea productiei industriale si a PIB prin investitii, reducerea deficitului balantei comerciale, crearea de noi locuri de munca bine platite, precum si decarbonizarea proceselor de productie si cresterea eficientei energetice", a precizat Marcel Ciolacu.
|