Agenda Constructiilor
Miercuri, 13 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - SCHIMBARE de paradigma privind proiectarea si constructia cladirilor din Romania
SCHIMBARE de paradigma privind proiectarea si constructia cladirilor din Romania
Actualitatea interna Publicat de AG&F 25 Sep 2024 11:01
Departamentul pentru Dezvoltare Durabila a lansat un proiect important in ceea ce priveste eficienta energetica a cladirilor, un domeniu cheie al sustenabilitatii din Romania. In parteneriat cu Asociatia Romana pentru Dezvoltare Locala Durabila (ARDLD) a fost prezentata, la Palatul Victoria, seria de conferinte Building our Sustainable Future - solutii sustenabile pentru mediul construit, proiect ce ofera solutii tuturor celor interesati de aplicarea standardelor europene in aceasta arie a dezvoltarii durabile. Scopul proiectului este acela de a agrega masa critica de competenta necesara pentru schimbarea paradigmei in felul in care se proiecteaza si se construiesc cladirile pe teritoriul tarii, totodata vor fi identificate solutii prin care mediul construit poate fi transformat in asa fel incat sa devina parte integranta a unui viitor sustenabil.
Proiectul vizeaza crearea unei platforme de colaborare si conlucrare intre mediul academic, mediul privat, societatea civila si administratia publica locala si centrala. Rolul acestei platforme este sa devina un mecanism functional care sa faciliteze dialogul  constructiv  si colaborarea eficienta intre aceste segmente ale societatii cu scopul de a genera solutii la problemele complexe legate de sustenabilitatea mediului construit.
 
 
Proiectul Building our Sustainable Future - solutii sustenabile pentru mediul construit va fi promovat pe o scara larga in perioada urmatoare, in cadrul unor evenimente organizate la Iasi si Bucuresti, si va fi continuat si anul viitor, totodata vor monitorizate si rezultatele obtinute de pe urma acestuia.
In cadrul conferintei de lansare a proiectului, organizat recent la Palatul Victoria, Mircea Abrudean, Secretar General al Guvernului, a declarat: "Agenda 2030 ne impune adoptarea de strategii care sa promoveze industrializarea durabila si incurajarea inovatiei. Cu atat mai mult in sectorul constructiilor, unde impactul asupra mediul este semnificativ. Proiectarea de cladiri verzi, promovarea tehnologiilor inteligente si reutilizarea materialelor sunt pasi esentiali pentru a transforma mediul construit intr-unul sustenabil".
La fel de importante sunt colaborarea dintre Guvern, sectorul privat, societatea civila, precum si investitiile in cercetare, educatie, care pot stimula dezvoltarea de solutii inovatoare, alaturi de reglementari mai clare, a adaugat acesta.
"Avem responsabilitatea de a construi astazi orasele de maine, orase care sa fie sustenabile, reziliente si prietenoase cu mediul", a completat Mircea Abrudean, citat de Agerpres.
 
 
Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabila, a subliniat, la randul sau, ca Departamentul reprezinta un catalizator al proiectului.
"Noi suntem un fel de catalizator si multumesc celor care au initiat acest proiect, Asociatia Romana pentru Dezvoltare Locala Durabila, care a pornit in 2022, dar acum, printr-un parteneriat cu Guvernul, devenim mai puternici cu totii. (...) Aici, de fata, sunt decidenti, decidenti la nivelul Guvernului, decidenti la nivelul diferitelor segmente ale societatii, care sunt foarte importante, universitati, cercetare si, evident, mediul privat. Si chiar sunt aici reprezentanti ai firmelor private foarte importante din domeniu, care au inteles - nu de azi, de ieri - ca trebuie sa avem o alta mentalitate, dar pentru aceasta trebuie sa avem solutii. Si solutii putem gasi numai impreuna", a subliniat Laszlo Borbely.
Acesta a punctat progresele inregistrate in domeniul eficientizarii energetice a cladirilor, din 2006 - cand a fost lansat proiectul privind izolarea termica a blocurilor - si pana-n prezent.
"Daca ne uitam ce a fost in 2006 si ce este acum, e spectaculos. (...) Avem o strategie foarte buna facuta de Banca Mondiala. Cum o implementam? Si aici intervine parteneriatul, aici intervine zona legislativa, zona guvernamentala, cum lansam proiecte. Am lansat proiecte, sunt bani multi, peste 2,5 miliarde de euro, din cate stiu, din PNRR. Cum cheltuim acesti bani si cum devin parteneri cei care au solutii inovative? (...) De aceea este foarte important un alt domeniu, si anume domeniul comunicarii si al constientizarii", a afirmat Laszlo Borbely.
El a vorbit si despre faptul ca in viitorul apropiat se va trece si la implementarea proiectului care vizeaza transformarea cladirii Guvernului intr-o "cladire verde".
 
 
Lucian Ioan Rus, secretar de stat la Ministerul Economiei, a afirmat ca provocarile privind mediul construit sustenabil se refera si la modul de dezvoltare a industriei, mentionand intre alte proiecte lansate de minister pe cel intitulat "Construct Plus", care incurajeaza, intre altele, constructorii sa dezvolte materiale inovatoare si sa aplice principiile economiei circulare.
"Nu putem sa nu gandim la tot ceea ce inseamna provocarile pe care industria le va avea in perioada urmatoare si cred ca doar impreuna putem sa gandim solutiile cele mai corecte. Pentru ca trebuie sa fie un echilibru intre ceea ce inseamna eficienta, dezvoltarea durabila, eficienta energetica si ceea ce inseamna rentabilitatea, productivitatea, pentru ca, pana la urma, nu ne mai dezvoltam doar intr-o piata a Romaniei sau o piata a Europei, ci discutam si gandim o dezvoltare pe o piata mondiala in care concurenta este acerba. (...) Doar impreuna putem gasi cele mai bune solutii si variante pentru a fi atat eficienti, cat si cu un randament si o protectie a mediului corespunzatoare", a aratat Lucian Ioan Rus.
 
 
Marin Tole, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii, a evidentiat, intre altele, ca ministerul a implementat proiecte importante pe zona de eficienta energetica si a mentionat acte normative aflate in procedura parlamentara are pot sustine un mediu construit sustenabil.
"In ultima perioada, putem observa in localitatile noastre efectele schimbarilor climatice care sunt din ce in ce mai numeroase si din ce in ce mai severe. Prin urmare, abordarile pentru solutiile prietenoase cu mediul reprezinta o necesitate si nu o optiune. (...) La nivelul MDLPA au fost initiate demersuri de dezvoltare, de actualizare si de reformare a cadrului normativ, de politici de finantare, astfel incat principiile de dezvoltare durabila stabilite la nivel global si european sa fie preluate si implementate in activitatile de planificare si proiectare urbana, respectiv in constructii. (...) In Parlament se afla, in procedura de aprobare, Codul amenajarii teritoriului, urbanismului si constructiilor, ce reprezinta o reforma pentru tranzitia verde in domeniu", a declarat Marin Tole.
 
 
Alina Bilan, presedinte al Asociatiei Romane pentru Dezvoltare Locala Durabila (ARDLD), a vorbit despre importanta planului privind solutii sustenabile pentru mediul construit.
In viziunea ARDLD, un mediu construit sustenabil ca perspectiva pentru anul 2050 ar trebui sa se raporteze la urmatoarele principii: conectat cu natura; proiectat pentru circularitate; cu impact minim asupra mediului; suport pentru dezvoltarea unor comunitati sustenabile si un stil de viata sanatos; rezilient la schimbarile climatice; cognitiv, inteligent; eficient in utilizarea resurselor; eficient energetic; furnizor de energie; transformativ, flexibil in utilizare.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMhiltiRAWLPLUGTotalEnergiesABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
BogArt
ERBASU CONSTRUCT
Arduro
konsent
SSAB
strabag nivel 1
Ubitech
EDIT-Structural
quadratum
SIGM
rigips
DRS
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
VEGO
CDS
noark
ELECTROGRUP
MAKITA
leviatan
viarom
ness project
concelex
theda mar

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<