Agenda Constructiilor
Duminica, 24 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - UNICREDIT: Economia transmite semnale privind o crestere de 2,7% in 2020
UNICREDIT: Economia transmite semnale privind o crestere de 2,7% in 2020
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 18 Oct 2019 06:47
Analistii UniCredit anticipeaza o incetinire a cresterii economice din regiunea Europei Centrale si de Est, inclusiv in Romania, insa rata de crestere va ramane peste 2% in cea mai mare parte din tarile regiunii, dupa cum se arata intr-un comunicat ce insoteste raportul trimestrial al institutiei bancare. In acest context, economia Romaniei se indreapta spre finalul ciclului economic, iar PIB ar putea creste cu +2,7% in 2020 sau cu +2,3% pana la cel mult +2,5%, in cazul in care SUA vor aplica tarife vamale pentru autoturismele importate din Europa.
„Cresterea economica din regiune va incetini, in tandem cu cea din zona euro, dar va ramane peste 2% in mare parte din tari, chiar daca administratia americana va impune tarife asupra automobilelor. Noi ne gandim la tarife de 10%, nu la 25%, cat este maximum. Economia Romaniei se indreapta si ea spre finalul ciclului economic si sunt lucruri care merg foarte bine. Este clar ca sectorul privat nu se mai afla in pozitia slaba in care era in 2008 - 2009, din toate punctele de vedere, al veniturilor, al indatorarii, al structurii datoriilor. Nu avem o bula imobiliara, pe care o aveam in 2008 - 2009. Cel putin populatia este mult mai putin indatorata in moneda straina, ceea ce ajuta. Si, foarte important, la nivel global, dobanzile sunt mult mai jos - si chiar si la noi”, a subliniat Dan Bucsa, economist-sef pentru zona CEE (de la UniCredit Bank - Londra), care a sustinut recent o conferinta prilejuita de lansarea raportului.
Nu exista risc de recesiune in urmatorii doi ani
Economistul-sef al UniCredit Bank - Londra a mai explicat ca nu exista un risc de recesiune anul viitor, pentru ca nu se intrevede o consolidare a politicii fiscale si este posibil ca acest risc sa nu existe nici in 2021. In privinta politicii fiscale, Dan Bucsa a spus ca sunt multe masuri care pot fi luate si care sa aiba un impact imediat. Acestea au fost amanate si nu au fost luate in calcul inca. Una dintre aceste masuri ar putea fi impozitarea pensiilor speciale sau a tuturor pensiilor, in asa fel incat sa se pondereze cresterea de pensii programata pentru anul viitor. O alta masura ar fi punerea in functiune a scannerelor de la granitele Romaniei. A treia masura mentionata ar fi imbunatatirea colectarii TVA.
Referindu-se strict la domeniul imobiliar, ca factor important pentru economie, Dan Bucsa a explicat ca apartamentele din Romania nu au fost niciodata atat de accesibile. Economistul-sef al UniCredit Bank – Londra a sustinut chiar ca, daca s-ar face o ajustare a preturilor la imobiliare cu cresterea salariilor, s-ar constata ca preturile apartamentelor in Romania sunt mai mici decat inainte de criza, fiind „subevaluate”.
„Nu trebuie sa uitam ca preturile din zona imobiliara au fost tinute mult timp la un nivel jos de programul Prima Casa si de limitarile impuse de acesta. Vor fi, evident, unele ajustari, dar probabil doar pe zona imobiliarelor de lux, deoarece in zona medie este foarte greu sa crezi ca se va produce o ajustare a preturilor la imobiliare. Deci, in Bucuresti, pare a fi exclus riscul unui bubble imobiliar, ceea ce nu se poate spune despre Budapesta sau Praga. De altfel, Bucurestiul a avut cea mai mare ajustare a preturilor la imobile din intreaga regiune. Intr-adevar, unul dintre segmentele care merg cel mai bine acum in Romania este cel al constructiilor de cladiri. Cresterea, insa, nu se datoreaza creditului, care a ajuns la cel mai jos nivel din Uniunea Europeana, in ciuda cresterii constante. Din contra, cresterea segmentului de imobiliar se datoreaza in mare parte unui transfer de avutie”, a mai precizat Dan Bucsa.
In opinia specialistului, multe din economii au luat calea investitiilor in cladiri, acest segment beneficiind de succesul pietelor din jur (Cehia, Ungaria). „Majorarea preturilor in aceste zone a redus arealul de investitii la cateva orase din Polonia si Romania, de unde se asteapta randamente mai mari si, astfel, sunt convins ca aceasta crestere rapida din zona constructiilor ar mai putea dura doua sau trei trimestre”, a concluzionat Dan Bucsa. Pentru a descarca raportul trimestrial integral al UniCredit, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTETotalEnergiesALLBIMRAWLPLUGSISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SSAB
rigips
AED
leviatan
Acvatot 2019
ness project
ELECTROGRUP
quadratum
theda mar
EDIT-Structural
strabag nivel 1
Arduro
concelex
DRS
Ubitech
konsent
noark
BogArt
VEGO
CONCEPT STRUCTURE
SIGM
MAKITA
CDS
viarom
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<