UNSAR: Despagubirile platite la asigurari de locuinte au crescut cu 63% in 2023 |
Actualitatea interna Publicat de AG&F 03 Apr 2024 10:22 |
Companiile de asigurari au achitat anul trecut despagubiri de peste 169 milioane lei in baza asigurarilor pentru locuinte. Astfel, sprijinul financiar oferit proprietarilor de locuinte a inregistrat o crestere de 63% fata de valoarea achitata in 2022 (peste 103 milioane lei).
Peste 85% din valoarea acestor despagubiri (145 milioane lei) au fost platite in baza asigurarilor facultative pentru locuinte, in crestere cu cca. 44% fata de cele din 2022.
“Anul trecut a fost unul marcat de multe evenimente care au afectat inclusiv locuintele noastre. Acest fapt este confirmat si de despagubirile platite de catre companiile de asigurari, care au crescut. In acest context, este cu atat mai important sa avem grija de locuintele noastre, pentru ca fiecare dintre noi sa fie #sigurACASA alaturi de cei dragi”, a declarat Alexandru Ciuncan, Presedinte & Director General al UNSAR.
Indiferent ca vorbim despre producerea unor dezastre naturale (cutremure, inundatii sau alunecari de teren) sau de incendii, explozii, furtuni, spargeri de conducte, defectiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice sau chiar ale panourilor fotovoltaice, asigurarea facultativa de locuinta ne poate oferi garantia repararii sau a inlocuirii bunurilor afectate in multe situatii nefericite.
“Ca in fiecare an, primavara incep sa-si faca simtita prezenta diverse fenomene atmosferice care pot produce daune semnificative locuintelor noastre. Cu doar 1 din 10 romani pregatit financiar in cazul unui dezastru, accesarea unei asigurari facultative ar trebui sa fie o prioritate pentru fiecare dintre noi”, a declarat Alina Barbulescu, Specialist Asigurari Bunuri & Proprietati in cadrul UNSAR.
In Romania, asigurarile facultative se pot incheia doar pentru acele locuinte care sunt deja protejate printr-o polita obligatorie PAD. Politele facultative ofera un nivel de protectie extins, la valoarea reala a cladirii si/sau a bunurilor detinute, putand acoperi o serie de fenomene naturale, dar si alte tipuri de riscuri precum: cutremur, inundatii, alunecari de teren, incendiu, explozie, caderi de corpuri, inundatii produse de avarii ale instalatiilor de apa-canal, climatizare, termoficare, defectiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice / electrocasnice etc. De asemenea, o asigurare facultativa poate fi personalizata prin clauze speciale dedicate, in functie de specificul fiecarei locuintei si de nevoile individuale ale clientilor – de exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor.
|