Agenda Constructiilor
Vineri, 24 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - CITR: Numarul companiilor de impact in insolventa iminenta creste cu 18%
CITR: Numarul companiilor de impact in insolventa iminenta creste cu 18%
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 08 Oct 2024 16:23
CITR, liderul pietei de insolventa si restructurare din Romania, anunta ca numarul companiilor de impact aflate in insolventa iminenta creste cu 18%, de la 6.949 la 8.190, iar cel al companiilor de impact aflate in dificultate atinge cel mai inalt nivel din 2013 pana in prezent. Studiul a fost realizat pe baza celor mai actuale date financiare oficiale, raportat la situatia financiara a companiilor la inceputul anului 2024. 
"Cifrele analizate reprezinta o radiografie relevanta pentru a intelege mediul de afaceri din Romania. Nu vorbim despre o criza sau un factor extern care a perturbat activitatea companiilor in 2023, vorbim de o lipsa acuta de performanta, multianuala si relevanta statistic, materializata in rezultate slabe si indicatori sub nivelul optim. Concluzia este ca ne aflam intr-un punct esential, in care toate aceste companii trebuie sa adopte masuri de adaptare si consolidare, pentru a putea continua pe termen lung si a avea capacitatea de a raspunde unor provocari noi", a declarat Paul-Dieter Cirlanaru, CEO CITR.
Dintre companiile de impact, aproximativ 17% sunt recent intrate in aceasta categorie si includ atat companii nou infiintate, cat si companii care, in anul precedent, nu atingeau pragul de active mai mari de 1 milion de euro. 7.161 de companii noi au intrat in categoria celor de impact, iar 26% dintre ele sunt deja intr-o situatie de insolventa iminenta.
 
Companiile nou intrate in zona de insolventa iminenta, prin migrare de la o categorie la alta, sau nou intrate in randul companii de impact, provin in principal din cinci industrii: constructii (25%), agricultura, silvicultura si pescuit (14%), tranzactii imobiliare (13%), comert cu ridicata si cu amanuntul (12%), tranzactii imobiliare (13%). Se mentine astfel, si in 2023, clasamentul industriilor cu cele mai multe companii afectate, 
Mai mult decat atat, 47% dintre companiile de impact aflate in stare de dificultate, conform statisticilor,  amana de trei ani accesarea unei masuri de restructurare. 
Datoriile companiilor de impact au crescut cu 8%, de la 211 miliarde euro, la 228 miliarde euro.
Cifra de afaceri totala a companiilor aflate in dificultate la inceputul lui 2024 a fost de 140 miliarde euro, echivalentul a 33% din totalul volumului de afaceri inregistrat de companiile de impact.
Numarul companiilor de impact a crescut in mod constant in ultimii 10 ani, atingand un total de 43.241 la inceputul lui 2024. Dintre acestea, 24.748 sunt considerate companii "finantabile", capabile sa-si gestioneze datoriile si sa acceseze noi surse de finantare. Pe de alta parte, 8.190 companii sunt intr-o situatie de insolventa iminenta.
 
 
Performanta companiilor de impact: creste cifra de afaceri, scade profitabilitatea 
"In ciuda cresterii cifrei de afaceri cu 4%, rezultatul net al companiilor a scazut cu 8%, sugerand o presiune semnificativa asupra costurilor de operare si o dificultate in gestionarea eficienta a resurselor financiare. De asemenea, activele totale ale acestor companii au crescut cu 6% - situatie in care se observa dificultati in recuperarea creantelor -, iar datoriile au urcat cu 8%, subliniind astfel tendinta de indatorare crescuta​. Toate aceste aspecte releva o fragilitate crescuta si o acumulare de datorii care pot avea un efect in lant in anumite industrii sau pe parcursul unor lanturi de aprovizionare", a concluzionat Paul-Dieter Cirlanaru, CEO CITR. 
 
Aproape jumatate din companiile de impact, in stare de dificultate. Cele mai afectate industrii
Companiile romanesti de impact genereaza 83% din cifra de afaceri la nivel national.
In prezent 43% din totalul companiilor de impact, echivalentul a 18.493 societati, sunt restructurabile sau aflate in insolventa iminenta.
Situatia economica s-a inrautatit in perioada analizata pentru majoritatea companiilor, doar 16% din acestea reusind sa isi imbunatateasca pozitia financiara, migrand din zona de dificultate in zona finantabila.
Majoritatea companiilor de impact in stare de dificultate vin din industrii precum: 
• companiile din industria constructiilor reprezinta 21% din numarul total al companiilor aflate in dificultate; 
• Companiile din comert reprezinta 21% din numarul total al companiilor aflate in dificultate;
• 11% din numarul total al companiilor aflate in dificultate este reprezentat de companiile din industria tranzactiilor imobiliare;
• 10% din numarul total al companiilor aflate in dificultate este reprezentat de companiile din industria prelucratoare;
• 10% din numarul total al companiilor aflate in dificultate este reprezentat de companiile din agricultura.
 
***
In 2013, CITR a introdus in piata termenul "companie de impact" referindu-se la companiile cu active mai mari de un milion de euro si a studiat industriile in care ele activeaza, nivelul profitului, gradul de indatorare si rata de incasare a creantelor. Folosind experienta de peste 24 ani in piata de insolventa si restructurare, studiul are ca scop intelegerea dinamicii mediului de business, dar si discrepantele din mediul antreprenorial.
Aceste companii sunt relevante pentru ca genereaza cea mai mare parte din cifra de afaceri raportata la nivel national.  In anul 2023, acestea au reprezentat 83% din economie. 
CITR este liderul pietei de insolventa si restructurare din Romania inca din 2008. Cu o experienta de peste 24 de ani pe piata insolventei si peste 1.100 de proiecte gestionate de-a lungul timpului, CITR distribuie anual peste 100 de milioane de euro creditorilor, in misiunea sa de a salva valoarea din companiile romanesti de impact.
CITR este o companie Impetum Group, primul grup romanesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business din oricare etapa din viata unei companii, cu scopul de a crea un impact pozitiv in economie.
 
ALLBIMABONARE REVISTETotalEnergiesSISECAMhiltiRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
AED
Ubitech
SSAB
EURO BUILD
MAKITA
DRS
CDS
concelex
GEWISS
Acvatot 2019
quadratum
strabag nivel 1
theda mar
EDIT-Structural
VEGO
ERBASU CONSTRUCT
BogArt
leviatan
noark
SIGM
CONCEPT STRUCTURE
konsent
ELECTROGRUP
MCA
rigips
Arduro

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<