Agenda Constructiilor
Duminica, 19 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Costul energiei - preocupare privind investitiile pe termen lung pentru 90% din firme
Costul energiei - preocupare privind investitiile pe termen lung pentru 90% din firme
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 17 Mar 2023 12:18
Intreprinderile romanesti percep schimbarile climatice si accesul la finantare drept amenintari pentru afacerile lor, potrivit Sondajului Bancii Europene de Investitii privind investitiile, prezentat in cadrul unei conferinte organizate la Banca Nationala a Romaniei.
Cercetarea arata ca aproape 69% dintre firmele din Romania raporteaza ca evenimentele meteorologice le-au afectat negativ activitatea. Aproape jumatate dintre firmele romanesti (49%) au dezvoltat sau au investit deja in masuri de consolidare a rezistentei la riscurile fizice cauzate de schimbarile climatice. Aceasta rata este substantial mai mare decat media UE (33%) si este in concordanta cu pierderile mai mari percepute din cauza evenimentelor climatice extreme, potrivit unui comunicat al bancii.
Criza energetica a amplificat ingrijorarile cu privire la cresterea preturilor la energie, 90% dintre firme mentionand costurile energiei drept o preocupare pentru investitii pe termen lung. Aproximativ 35% dintre firmele din Romania au investit in imbunatatirea eficientei energetice in ultimul an, aproape de media UE de 40%.
Patru din cinci firme romanesti chestionate in EIBIS au identificat disponibilitatea de personal calificat ca un obstacol in calea investitiilor. Lipsa de personal calificat a fost o problema in special la firmele de productie industriala (87%) si de infrastructura (81%).
"Felicit BEI pentru implicarea si sustinerea constanta pentru angajarea tuturor partilor interesate din Romania, prin aceasta serie de evenimente. A devenit deja o traditie, aceasta fiind cea de-a sasea conferinta pe care o gazduim si o co-organizam impreuna. Romania si BEI au un lung istoric de parteneriat fructuos, care a generat proiecte in sectoare importante ale economiei. Am increderea ca vom continua sa construim pe baza acestui parteneriat important, abordand provocarile si oportunitatile in continua schimbare. In contextul actual, mixul echilibrat de politici macroeconomice si implementarea de reforme structurale, inclusiv prin utilizarea fondurilor europene care sa stimuleze potentialul de crestere pe termen lung sunt esentiale pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice si intarirea capacitatii economiei romanesti de a face fata unor evolutii adverse", a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, citat de Agerpres.
Discursul principal al vicepresedintelui BEI, Lilyana Pavlova, si cel al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, precum si prezentarea directorului departamentului economic al BEI, Debora Revoltella, au evaluat starea economiei romanesti, perceptiile intreprinderilor cu privire la provocarile cu care se confrunta si oportunitatile aparute in contextul tranzitiei verzi.
Firmele romanesti au devenit mai digitale, au dezvoltat mai des produse noi si si-au scurtat lanturile de aprovizionare. Acum folosesc tehnologii digitale avansate la fel de des ca in Statele Unite si UE, conform rezultatelor EIBIS.
Cu toate acestea, in fata noilor socuri, vulnerabilitatea persista. Firmele romanesti sunt mai susceptibile sa sufere din cauza costurilor ridicate ale energiei si a inaspririi conditiilor de finantare. In general, firmele au o perspectiva negativa asupra viitorului, in special in ceea ce priveste climatul economic. Accesul la finantare este ingrijorator. Proportia firmelor romanesti care au declarat ca se confrunta cu constrangeri de finantare (15,2%) depaseste media UE (6,2%) si este cel mai ridicat procent inregistrat pana acum pentru Romania in seria Sondajului BEI.
"Mediul economic actual din Romania face ca investitiile publice si private in energie regenerabila sa fie extrem de rentabile. Sprijinul politic in Europa trebuie sa se asigure ca implementarea unor astfel de investitii nu dureaza prea mult, pentru a mentine competitivitatea pe piata globala. Utilizarea tuturor finantarilor disponibile Romaniei, inclusiv a fondurilor UE din cadrul Mecanismului de Redresare si Rezilienta, al Invest EU si al programelor operationale 2021-2027 este esentiala. Combinarea resurselor disponibile de granturi ale UE cu imprumuturi, capitaluri proprii, resurse proprii sau alte forme de instrumente financiare va fi cruciala pentru a promova o economie mai ecologica in Romania si capacitatea acesteia de a se baza pe resurse energetice sigure si previzibile. Exista, de asemenea, o mare nevoie ca firmele si autoritatile publice sa abordeze lipsa de personal calificat si de finantare necesare pentru tranzitia ecologica", a declarat directorul Departamentului economic al BEI, Debora Revoltella.
Banca Europeana de Investitii (BEI) a prezentat joi rezultatele Sondajului sau anual de investitii in Romania, in cadrul unui eveniment organizat impreuna cu Banca Nationala a Romaniei. Sondajul arata ca, in medie, firmele din Romania au iesit din pandemie intr-o forma relativ buna si au folosit criza ca pe o oportunitate de schimbare. Sondajul BEI a vizat peste 12.000 de intreprinderi din Uniunea Europeana si 800 de firme din SUA.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTEhiltiSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
concelex
CONCEPT STRUCTURE
siniat
Acvatot 2019
leviatan
viarom
Ubitech
EDIT-Structural
konsent
theda mar
rigips
CDS
strabag nivel 1
quadratum
ness project
MAKITA
noark

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
econet
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander