Angajatorii din trei industrii – constructii, industria agro-alimentara si IT – trebuie sa isi majoreze cheltuielile de personal cu pana la 18% ca urmare a noilor modificari fiscale intrate in vigoare la 1 noiembrie 2023, arata o analiza a companiei de consultanta fiscala, contabilitate si audit Crowe Romania. Noile masuri au aplicabilitate imediata in aceste sectoare care au impreuna peste 800.000 de salariati, adica 16% din totalul salariatilor din Romania. Legea nr. 296/2023 schimba fundamental modul in care sunt impozitate veniturile in mai multe industrii-cheie, iar angajatorii au de facut alegeri dificile in urmatoarele zile, care le vor afecta fie bugetele si profitabilitatea, fie motivatia angajatilor. Daca in constructii si industria agro-alimentara angajatorii trebuie sa isi asume integral cresterea de costuri, in IT angajatorii pot opta spre transferul noului impozit in ”buzunarul” angajatilor.
Cine este afectat? Reforma fiscala aduce schimbari semnificative pe piata muncii din trei sectoare de activitate:
- Constructii: In sectorul constructii, unde lucreaza aproximativ 450.000 de angajati, se restrange gradul de aplicare al unor facilitati fiscale introduse in 2019 printr-un regim special menit sa creasca atractivitatea candidatilor intr-un domeniu puternic afectat de migratia externa. Astfel, de la 1 noiembrie 2023, angajatorii din acest sector vor plati contributiile la sanatate (CASS) si la pensie (CAS) pentru conditii deosebite sau speciale de munca, contributii de la care au fost exceptati de la inceputul anului 2019. Angajatii din constructii raman cu facilitatea de a nu plati impozit pe venit, dar fac exceptie cei cu salarii mai mari de 10.000 de lei brut pe luna, intrucat partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu beneficiaza de facilitati fiscale. Pe langa aceste masuri, inca o modificare urmeaza sa adauge presiune pe bugetele de salarii ale companiilor din constructii: cresterea salariului minim brut din noiembrie 2023 de la 4.000 la 4.582 lei lunar, pentru ca angajatii incadrati pe acest salariu sa primeasca aceleasi salariu net dupa reducerea facilitatilor fiscale.
- Industria agro-alimentara: Facilitatile pentru salariatii din industria agro-alimentara, introduse in mai 2022, au suferit reduceri progresive, incepand cu acelasi an, similare cu cele din industria constructiilor. In aceste sectoare activeaza peste 250.000 de salariati, potrivit Institutului National de Statistica. De la 1 noiembrie, angajatorii din acest sector vor plati CASS si CAS pentru activitatea desfasurata in conditii deosebite, speciale. Si angajatii din acest sector raman cu facilitatea de a nu plati impozit pe venit daca au venituri de pana in 10.000 de lei brut pe luna, iar cei care depasesc aceasta valoare vor plati impozit pe venit pentru partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei. De asemenea, salariul minim din acest sector va creste de la 3.000 lei la 3.436 lei brut incepand cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023, pentru ca angajatii incadrati pe acest salariu sa primeasca in continuare acelasi salariu net dupa reducerea facilitatilor fiscale.
- Sectorul IT: Programatorii, scutiti de plata impozitului pe venit inca din 2004, vor fi nevoiti sa plateasca, de la 1 noiembrie 2023, 10% impozit pe venit pentru partea din venitul brut ce depaseste valoarea de 10.000 de lei brut pe luna. De scutirea impozitului pe venit in sectorul IT au beneficiat circa 100.000 de salariati din acest sector, iar salariul mediu brut in sectorul IT&C a fost de circa 14.500 de lei brut pe luna in august 2023, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Noua limitare este compensata partial prin scutirea de la contributia la Pilonul II de pensii, cu posibilitatea ca angajatii sa opteze in scris pentru a contribui in continuare la acest Pilon. Vor fi afectati, in special, angajatii cu experienta in acest domeniu, care castiga peste salariul mediu brut din industrie si cei care vor dori sa contribuie in continuare la acest Pilon.
Angajatii din toate sectoarele de activitate vor simti impactul aplicarii contributiei de sanatate pentru tichetele de masa si voucherele de vacanta, precum si ale altor ajustari fiscale, care vor influenta puterea de cumparare si bunastarea generala. Nici freelancerii nu au scapat de noile modificari: sarcina fiscala a persoanelor fizice autorizate se apropie de sarcina fiscala a salariatilor prin noul plafon introdus pentru contributia de asigurari sociale de sanatate.
Legea nr. 296/2023 este un punct de cotitura pentru economia Romaniei, cu efecte inca incerte asupra cresterii economice si stabilitatii pe termen lung. Prin restrangerea facilitatilor fiscale in industrii vitale, legea va avea un impact considerabil pe piata muncii, pe capacitatea de atractie a investitiilor si pe dinamica economica regionala.
***
Crowe Romania este membra a Crowe, retea globala de consultanta, audit si contabilitate, dezvoltata ca suport pentru companiile care isi asuma angajamente transfrontaliere. Cotata in top 10 retele de specialitate la nivel mondial, cu peste 33,000 de profesionisti grupati in 750 sedii, Crowe ofera expertiza detaliata si transparenta in peste 130 de tari din intreaga lume. Crowe Romania ocupa pozitia 7 la nivel national in topul firmelor de consultanta, contabilitate si audit, avand prezenta regionala in Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara.
|