EMAS: Romania ar putea deveni un lider regional in exportul de energie regenerabila |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 29 Oct 2024 10:35 |
Romania are oportunitatea de a deveni un jucator strategic pe piata energetica a Uniunii Europene si un exportator semnificativ de energie verde, daca reuseste sa valorifice potentialul pe care il are tara noastra in sectorul energiei regenerabile si va da curs accesarii rapide si eficiente a portofoliului extins de fonduri europene nerambursabile, apreciaza Petru Luhan, CEO EMAS Business Consulting, specializata in accesarea fondurilor europene din Romania.
”Avem, ca tara, resursele necesare pentru a deveni un lider regional in exportul de energie regenerabila. Avem la dispozitie foarte multe fonduri europene, dar ne lipseste accesul eficient si strategic la acestea, cheia fiind sa stim unde sa mergem si cum sa alegem partenerul potrivit pentru a accesa aceste resurse”, explica Petru Luhan.
In contextul obiectivelor de sustenabilitate ale Uniunii Europene, Romania are nevoie de o strategie clara pentru a valorifica potentialul de finantare a proiectelor dedicate energiei verzi, pentru ca are la dispozitie o gama larga de fonduri europene dedicate, de la finantari pentru parcuri fotovoltaice, eoliene, instalatii de biogaz pana la proiecte pentru productia de hidrogen.
Fondurile europene sunt disponibile pentru o gama larga de proiecte, iar companiile din Romania, atat din mediul urban, cat si din cel rural, pot beneficia de aceste resurse pentru dezvoltarea infrastructurii, achizitia de tehnologii avansate, implementarea de solutii inovatoare si modernizarea capacitatilor de productie. In plus, fondurile sunt accesibile pentru toate tipurile de organizatii, de la microintreprinderi si IMM-uri pana la mari corporatii.
Domeniul energiei regenerabile reprezinta una dintre cele mai promitatoare arii de investitie, potrivit specialistilor EMAS Business Consulting. ”Romania trebuie sa devina un exportator net, nu doar un importator, altfel spus, sa analizeze si sa valorifice potentialul intern din toate domeniile. In timp ce alte tari din Europa sunt recunoscute prin exporturi specifice – Olanda pentru lalele, Italia - produse de turism, Germania pentru tehnologie si masini, Romania importa multe produse pe care le-ar putea produce la nivel local. Romania are nevoie de o schimbare de paradigma iar aceasta schimbare de paradigma se aplica inclusiv in domeniul energiei verzi, cu conditia sa ne schimbam strategia si sa vedem fondurile europene ca pe o resursa in sprijinul investitiilor. Este momentul sa ne schimbam strategia si sa investim inteligent in sectoare care ne pot transforma in exportatori competitivi, cum ar fi energia verde si produsele agroalimentare”, spune Petru Luhan.
Specialistii EMAS Business Consulting atrag atentia ca accesarea fondurilor europene este totusi un proces complex astfel ca garantia succesului unui proiect este cu atat mai mare cu cat in realizarea lui este implicat un partener specializat. ”Un specialist in fonduri europene intelege nu doar cerintele de finantare, dar si intregul ciclu de procesare a proiectului, de la identificarea oportunitatilor de finantare, la elaborarea documentatiei, obtinerea avizelor si pana la implementarea efectiva, este esentiala pentru a maximiza sansele de reusita”, spune Petru Luhan.
Momentul actual ofera un set de oportunitati unice prin fondurile europene disponibile, mai ales in conditiile in care exista niste termene limita de depunere a dosarelor si de accesare a banilor. ”Este important pentru firmele mici si mijlocii din zona Bucuresti-Ilfov sa acceseze fonduri europene acum, deoarece perioada de programare 2021-2027 este in plina desfasurare, iar fondurile europene disponibile in cadrul acestei perioade sunt alocate pentru diverse domenii prioritare. Programele sunt proiectate sa sprijine tranzitia catre economia verde si digitala, domenii in care IMM-urile pot gasi oportunitati semnificative. Fondurile sunt disponibile pentru o perioada limitata, si, desi vor mai exista oportunitati si in viitor, fiecare ciclu de finantare aduce prioritati si alocari noi. IMM-urile din Bucuresti-Ilfov pot beneficia acum de un sprijin semnificativ in comparatie cu alte perioade, deoarece fondurile actuale sunt orientate spre dezvoltarea competitivitatii si cresterii economice, iar criteriile de eligibilitate sunt mai flexibile”, adauga CEO-ul EMAS Business Consulting.
Durata de implementare a unui proiect este de max. 20 de luni
Cu o experienta de peste un deceniu, EMAS Business Consulting propune solutii complete, personalizate pentru accesarea fondurilor europene. Compania a dezvoltat un model unic de tip one-stop-shop, prin care preia intregul proces de la idee pana la implementare. Prin divizia sa specializata EMAS Energy, sunt gestionate toate etapele necesare pentru realizarea acestor proiecte, prin servicii de EPC (Engineering Procurement Construction), de la identificarea terenurilor potrivite, pana la implementarea si operarea parcurilor de energie regenerabila. "Impreuna cu echipa mea, EMAS Business Consulting, ne asiguram ca fiecare proiect pe care il gestionam este evaluat riguros si beneficiaza de cele mai bune surse de finantare disponibile, atat la nivel national, cat si european. Un element cheie in succesul proiectelor de energie verde este durata de implementare, care, in functie de marimea proiectului, poate varia intre 1 an si 1 an si 8 luni. Parcurile de dimensiuni mai mici, cu o capacitate de 1-5 MW, se pot construi in 2-4 luni, in timp ce proiectele de pana la 45 MW necesita intre 8 si 10 luni pentru a fi finalizate. Timpul de implementare este critic, iar noi ne asumam responsabilitatea de a finaliza proiectele in termenele stabilite, asigurand ca beneficiarii nostri sunt pregatiti sa injecteze energie verde in retea la scurt timp dupa finalizarea constructiei", spune Petru Luhan.
EMAS ofera un pachet complet de servicii pentru accesarea fondurilor europene printr-o abordare integrata. In primul rand, EMAS identifica sursele de finantare adecvate fiecarui proiect, analizand atat programele disponibile la nivelul Comisiei Europene, cat si cele guvernamentale. Apoi, compania elaboreaza cererile de finantare si prefezabilitatile, oferind gratuit analize preliminare pentru a garanta ca doar proiectele cu o sansa de succes de cel putin 90% sunt depuse. Pe langa acestea, EMAS se ocupa de obtinerea tuturor avizelor necesare, iar pentru a asigura finantarea completa, compania colaboreaza cu sase banci mari din Romania, oferind solutii de cofinantare adaptate nevoilor fiecarui proiect, astfel incat clientii sa poata accesa toate resursele financiare necesare implementarii.
Dupa finalizarea proiectului, EMAS ofera consultanta pentru comercializarea energiei produse, asigurand clientilor sai acces la piete competitive si optimizarea preturilor de vanzare.
***
EMAS Business Consulting este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de consultanta pentru accesarea fondurilor europene din Romania, cu o experienta de peste 10 ani in domeniu si o valoare totala a proiectelor depuse de peste 1.500 milioane de euro. Compania ofera solutii complete, de la identificarea surselor de finantare, pana la implementarea proiectelor si monitorizarea acestora pe termen lung. EMAS colaboreaza cu parteneri locali si internationali pentru a aduce cele mai bune solutii de finantare si dezvoltare in Romania.
EMAS Business Consulting ofera solutii inovatoare si pentru sprijinirea cresterii durabile a IMM-urilor din Romania, pentru digitalizarea proceselor si achizitia de tehnologii avansate, inclusiv software-uri si licente necesare pentru eficientizarea activitatilor. De asemenea, EMAS sprijina proiectele de cercetare si dezvoltare, care pot conduce la brevetarea de solutii tehnologice inovatoare si generarea de venituri semnificative pentru economia locala.
|