Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - EY: Firmele straine, obligate sa intocmeasca situatii financiare anuale in Romania
EY: Firmele straine, obligate sa intocmeasca situatii financiare anuale in Romania
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 22 Feb 2021 16:36
Persoanele juridice straine, inclusiv cele apartinand Spatiului Economic European, care au locul conducerii efective in Romania, vor avea, din acest an, obligatia de a intocmi situatii financiare anuale in Romania, conform unui proiect de modificare a Legii contabilitatii, aflat spre consultare publica. In cazul in care textul nu va mai suferi ulterior modificari, persoanele juridice straine vor trebui sa intocmeasca situatii financiare pentru intreaga activitate, atat in statul in care sunt infiintate, cat si in Romania.
Inca din 2016, companiile straine rezidente fiscal in Romania sunt obligate la plata impozitului pe profit in Romania, insa nu si la organizarea contabilitatii in Romania. Cum calculul impozitului pe profit are la baza evidentele contabile, in practica, aceste societati puteau sa aleaga daca folosesc ca baza evidentele contabile intocmite conform regulilor statelor unde sunt infiintate sau pregatesc un set aditional de evidente contabile in Romania, aplicand aceleasi reguli ca societatile romanesti.
Ce prevede noul proiect de modificare a Legii contabilitatii
In valul de modificari fiscale adoptate la sfarsitul anului 2020, apare aceasta “noutate” contabila. Astfel, potrivit Legii 296/2020 publicata in decembrie 2020, persoanele juridice straine, rezidente fiscal in Romania potrivit locului conducerii efective, au (intre altele) obligatia sa conduca si sa pastreze in Romania evidenta contabila, respectiv, sa intocmeasca situatiile financiare conform legislatiei contabile din Romania.
Aceasta prevedere a venit sa stabileasca, in fapt, cadrul necesar pentru calculul impozitului pe profit de catre companii, la plata caruia sunt obligate, conform Codului fiscal in vigoare incepand cu 2016, toate persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania. Ca regula generala, calculul impozitului pe profit se face pornind de la evidentele contabile. Doar ca, pana la acest moment, acest tip de societati nu au fost mentionate intre entitatile obligate sa organizeze si sa conduca evidenta contabila in Romania.
Practic, modificarea pe care Ministerul Finantelor o are in vedere la Legea contabilitatii trebuie interpretata in legatura cu prevederea referitoare la obligatia de a conduce si pastra in Romania evidenta contabila, introdusa prin Legea 296/2020. Pentru ca, in acest proiect de ordonanta, se vorbeste tocmai despre obligatia persoanelor juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania de a organiza si conduce contabilitatea conform legii nr. 82/1991. La acest moment, in ceea ce am putut vedea in proiectul supus consultarii, nu sunt incluse prevederi specifice referitoare la pregatirea evidentelor contabile si intocmirea situatiilor financiare de catre aceste societati - cum ar fi, de exemplu, retratarea/ translatarea soldurilor initiale si prezentarea informatiilor comparative in situatiile financiare anuale pentru primul an in care aceste societati sunt obligate sa intocmeasca evidente contabile in Romania. Este doar mentionata obligatia pe care trebuie sa o indeplineasca persoanele juridice straine.
Acest lucru, din punctul nostru de vedere, mentine neclaritatea cu privire la reglementarile contabile aplicabile acestor persoane juridice straine. Nici aria de aplicabilitate a Reglementarilor contabile, asa cum au fost ele aprobate prin Ordinul Ministerului Finantelor nr. 1802/2014, nu este actualizata pentru a include prevederi referitoare la persoanele juridice straine cu locul de exercitare a conducerii efective situat in Romania. Pe de alta parte, daca reglementarile contabile aplicabile acestor societati in statul in care sunt inregistrate transpun aceleasi directive europene care sunt implementate si in legislatia romaneasca (nota bene – se supun acelorasi reguli), am putea spune ca exista argumente pentru a sustine ca cerintele din Legea contabilitatii ar fi, cel putin partial, indeplinite. Evidentele contabile fiind intocmite in statul in care aceste societati sunt inregistrate si supunandu-se unor reglementari comune, nu ar mai fi necesara decat stabilirea unor reguli clare de transpunere. Este, practic, ceea ce asteptam cu interes – clarificarea detaliilor. Asa cum arata la acest moment proiectul de modificare a legii contabilitatii, agentii economici ar putea ajunge in situatia in care sa fie obligati sa intocmeasca situatii financiare pentru intreaga activitate, atat in statul in care sunt infiintate, cat si in Romania. Si cum din practica noastra de pana acum am vazut ca aceste societati straine care devin rezidente fiscal in Romania conform locului conducerii efective sunt societati holding, asa cum arata proiectul de lege acum, se poate ajunge la situatia in care aceste societati devin obligate sa intocmeasca si situatii financiare consolidate si auditate (si) in Romania.
In concluzie, ceea ce ar fi indicat sa faca societatile vizate de aceasta modificare, din punct de vedere practic, pentru a evita, in primul rand, potentiale riscuri fiscale la calculul impozitului pe profit, ar fi sa intocmeasca evidentele contabile conform reglementarilor contabile aplicabile pentru societatile romanesti (avand in vedere, in principal, Ordinul Ministerului Finantelor nr. 1802/2014). Iar primul pas, care nu va fi lipsit de provocari, va fi retratarea/ transpunerea soldurilor initiale la data la care se face modificarea rezidentei fiscale.
 
Autor: Diana Lupu, Partener Asociat, Global Compliance & Reporting, EY Romania
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiSISECAMALLBIMTotalEnergiesRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
VEGO
MAKITA
rigips
BogArt
leviatan
DRS
strabag nivel 1
Ubitech
concelex
ELECTROGRUP
quadratum
theda mar
noark
konsent
CONCEPT STRUCTURE
Arduro
Acvatot 2019
SIGM
SSAB
EURO BUILD
CDS
GEWISS
AED

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<