Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - FRAMES: Crestere a nivelului de atentie la initierea de noi planuri de investitii
FRAMES: Crestere a nivelului de atentie la initierea de noi planuri de investitii
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 13 Mar 2019 18:14
2019 a adus multe semne de intrebare in business, si nu numai in randul companiilor. Dincolo de siguranta locului de munca, devenita una dintre principalele preocupari ale angajatilor, romanii par a fi mult mai prevazatori si in privinta planurilor de investitii. 52% dintre respondentii la un sondaj online initiat de Frames & Train Your Brain nu sunt dispusi sa ia un credit in aceasta perioada, invocand, in primul rand, incertitudinea legata de costurile de finantare.
Potrivit sondajului realizat in perioada 17-27 februarie, de compania de consultanta Frames si cea de traininguri Train Your Brain, lansat astazi la Cluj-Napoca, la evenimentul Train Your Business, numai 27% dintre romani sunt decisi sa contracteze un credit in 2019, in timp ce 21% au evitat sa ofere un raspuns, invocand, in principal, cadrul financiar impredictibil.
Intrebati care ar fi motivele pentru care si-ar amana decizia de contractare a unui credit, respondentii au indicat, in principal, instabilitatea costurilor de finantare - dobanzile la credite, dinamica indicelui ROBOR etc. (67%), evolutia cursului valutar (42%), nivelul salarial insuficient pentru a acoperi ratele (31%), lipsa de siguranta privind locul de munca (27%) si evolutia preturilor imobiliarelor (26%).
,,Romanii par sa fi devenit ceva mai prevazatori atunci cand este vorba sa-si asume un credit, mai ales unul pe termen mediu si lung. Evolutia indicelui ROBOR si deprecierea euro, care s-au tradus in cresterea ratelor la credite, discutiile legate de inasprirea politicii de creditare, toata aceasta atmosfera de incertitudine de pe scena publica ii indeamna pe multi sa fie mai atenti, sa isi evalueze mai serios posibilitatile financiare’’, afirma Adrian Negrescu, managerul Frames.
Daca ar fi sa isi asume un nou credit in 2019, 46% dintre respondenti au indicat o investitie imobiliara, 35% ar avea nevoie de bani pentru diverse proiecte (credite de nevoi personale), iar 19% dintre respondenti si-ar dori un credit/leasing auto.
,,Investitia imobiliara ramane de actualitate, insa discutiile din ultima vreme privind posibila ieftinire a locuintelor i-a determinat pe multi sa isi amane deciziile, in asteptarea unor oportunitati. De asemenea, achizitia unui automobil nou, in rate, este de interes pentru romani, in conditiile in care majoritatea parcului auto are o vechime mai mare de 15 ani. Multi si-au luat masini in perioada 2005-2008, iar acum cauta sa le schimbe cu unele noi, in conditiile in care se si pune problema unei taxari suplimentare pentru masinile vechi si poluante’’, mai arata sondajul Frames & Train Your Brain.
Participantii au fost intrebati, in premiera, si care sunt asteptarile legate de evolutia costurilor finantarii, avand in vedere presiunile pe care Guvernul le face in acest sens la adresa sectorului bancar. Rezultatele arata ca majoritatea respondentilor (73%) nu se asteapta ca ratele pe care le platesc la banca sa scada in anul 2019, in timp ce doar 16% sunt optimisti in privinta succesului interventiei statului in sectorul bancar. 11% au indicat ca nu au destule date pentru a judeca evolutia costurilor finantarii.
,,Multi dintre respondenti au indicat impactul taxei bancare, care ar urma sa se transpuna in cresterea costurilor de finantare, la care se adauga evolutia negativa a cursului de schimb euro/leu, pe fondul deprecierii imaginii Romaniei in ochii investitorilor’’, mai arata concluziile sondajului.
Intrebati daca considera ca bancile procedeaza corect in Romania, din prisma costurilor de finantare, 43% dintre respondenti au indicat un raspuns negativ, 21% au raspuns afirmativ, in timp ce 36% au marcat raspunsul ,,nu stiu’’.
,,Faptul ca, in Romania, costurile unui credit sunt in continuare cele mai mari din UE afecteaza in mod negativ perceptia romanilor in privinta bancilor. Astfel ca relatia dintre romani si banci poate fi comparata cu o casatorie din interes, clientii fiind nevoiti sa apeleze la serviciile bancilor in absenta altor surse de finantare, fapt speculat de sistemul bancar’’, se mai arata in concluziile sondajului.
O alta intrebare a sondajului a vizat masurile financiare pe care respondentii si le iau, in perspectiva unei eventuale crize economice. Astfel, 31% dintre acestia afirma ca sunt decisi ca in 2019 sa economiseasca intr-un depozit bancar, 27% vor sa tina banii in casa sau la rude, 17% vor sa investeasca in aur/alte metale pretioase, iar 9% vor sa stranga valuta euro/dolari. 16% au mentionat alte metode (investitii in actiuni, arta, imobiliare etc.)
Sondajul Frames&TrainYourBrain a fost realizat in perioada 17-27 februarie 2019, pe un esantion de 500 de respondenti din tot spectrul economic (oameni de afaceri, manageri din companii, responsabili HR, angajati). Metoda folosita a fost interogarea online&telefonica, iar marja de eroare este de +/- 3%.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiSISECAMALLBIMRAWLPLUGTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
VEGO
quadratum
noark
SSAB
BogArt
leviatan
MAKITA
konsent
SIGM
GEWISS
concelex
Acvatot 2019
ELECTROGRUP
Arduro
CDS
rigips
theda mar
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
AED
CONCEPT STRUCTURE
DRS
EURO BUILD
EDIT-Structural

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<