Agenda Constructiilor
Joi, 28 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - MAZARS: Companiile sunt obligate sa isi declare beneficiarii reali, in anul 2020
MAZARS: Companiile sunt obligate sa isi declare beneficiarii reali, in anul 2020
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 29 Mai 2020 11:32
Companiile inregistrate pe teritoriul Romaniei, precum si cele in curs de constituire au obligatia de a face cunoscute informatii privind beneficiarul lor real prin depunerea unei declaratii la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC). Notiunea de „beneficiar real” a revenit in atentia contribuabililor in vara anului trecut, odata cu transpunerea in legislatia romaneasca a doua directive europene privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, care, impreuna, au luat forma Legii nr. 129/2019. Termenul este definit in sensul societatilor prevazute de Legea Societatilor nr. 31/1990, ca persoana sau persoanele fizice care detin in mod direct sau indirect, cel putin 25% din participatiile unei persoane juridice, ori care asigura conducerea persoanei juridice, in lipsa indeplinirii participatiei de mai sus.
Notiunea era deja cunoscuta prin intermediul Legii nr. 656/2002, in prezent abrogata si inlocuita prin Legea nr. 129/2019. Cu toate acestea, cadrul legislativ de la momentul respectiv nu era suficient de cuprinzator, excluzand din aria notiunii de beneficiar real cateva categorii de entitati. Actuala legislatie extinde asadar domeniul de aplicare, aducand clarificari si completari mai multor concepte deja existente.
 
Registrul Beneficiarilor Reali - instrumentul autoritatilor in lupta impotriva evaziunii fiscale
Un element de noutate il reprezinta constituirea Registrului Beneficiarilor Reali ai societatilor, un registru care sa permita autoritatilor competente de supraveghere si control, precum si entitatilor raportoare care aplica masurile de cunoastere a clientelei, sa acceseze informatii corecte si complete despre beneficiarii reali ai persoanelor juridice inregistrate in Romania.
"Scopul constituirii unui astfel de registru este justificat de lipsa de transparenta a structurii capitalurilor si, implicit, a structurii actionariatului, care reprezinta doua elemente esentiale in prevenirea si combaterea spalarii banilor, a luptei impotriva terorismului si finantarii acestuia, respectiv in lupta combaterii si prevenirii evaziunii fiscale", a mentionat Elena Dima, Tax Consultant, Mazars Romania.
Persoanele care au obligatia de a face cunoscute informatii privind beneficiarul lor real sunt persoanele juridice inregistrate in Romania la ONRC, precum si cele care solicita inregistrarea. Datele includ informatii precum numele si prenumele beneficiarului real, datele de identificare personala, cetatenia, domiciliul ori resedinta, precum si modalitatea in care se exercita controlul persoanei juridice. Informatiile sunt incluse in baza unei declaratii care trebuie depusa la ONRC, in scopul popularii Registrului Beneficiarilor Reali.
Din punctul de vedere al termenelor legale si formatului documentului, persoanele juridice care sunt deja inscrise la ONRC au obligatia anuala de a depune declaratia in termen de 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare anuale, in timp ce persoanele juridice care solicita inregistrarea vor completa si depune declaratia la momentul inmatricularii.
Exceptie de la regula fac persoanele juridice inregistrate pana la data de 21 iulie 2019 (data intrarii in vigoare a Legii 129/2019), care vor depune prima astfel de declaratie pana la aceasta data.
Ori de cate ori se constata modificari privind datele de identificare ale beneficiarului real, persoana juridica va depune o noua declaratie in termen de 15 zile pentru actualizarea informatiilor.
Declaratia privind beneficiarul real al persoanei juridice se poate da in fata reprezentantului ONRC sau se poate depune in forma autentica, personal sau prin reprezentant si trebuie sa fie insotita de o cerere si, dupa caz, de o imputernicire in forma autentica.
 
1 noiembrie 2020 este noul termen de depunere a declaratiei privind beneficiarul real
In contextul actual generat de starea de urgenta, noul termen pentru depunerea declaratiei este 1 noiembrie 2020.
"Un aspect esential este caracterul obligatoriu al depunerii declaratiei. In acest sens, nedepunerea in termenul legal constituie contraventie si atrage o amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei. Persoana juridica va avea un nou termen de depunere si anume, de 30 de zile de la data aplicarii sanctiunii. In situatia in care aceasta nu se conformeaza cu noul termen, la cererea Oficiului National al Registrului Comertului, tribunalul poate dispune dizolvarea persoanei juridice", a precizat Cristian Botezatu, Tax Assistant Manager, Mazars Romania.
In prezent, Registrul Beneficiarului Real a fost operationalizat de catre ONRC incepand cu luna februarie a anului 2020 si va putea fi accesat de entitatile raportoare definite in cuprinsul Legii 129/2019 (institutii de credit, institutii financiare, agentii imobiliare, notari, avocati, consultanti fiscali, auditori etc.) sau orice persoane care pot demonstra un interes legitim, in baza unei cereri adresate ONRC (formularul si procedura aplicabila se regasesc pe site-ul ONRC).
***
Mazars este o organizatie internationala, specializata in audit, contabilitate, consultanta financiara, servicii fiscale si juridice. Activand in 91 de tari si teritorii, compania se bazeaza pe experienta a 40.400 de profesionisti - din care 24.400 din partneriatul integrat Mazars si 16.000 din Alianta Americii de Nord - pentru a acorda sprijin specializat multinationalelor, IMM-urilor, investitorilor privati si organismelor publice, in fiecare etapa a dezvoltarii lor.
In Romania, Mazars are o experienta de 25 de ani in audit si consultanta financiara, servicii fiscale, contabilitate, salarizare si administrare de personal. Echipa locala cuprinde 230 de profesionisti.
 
hiltiALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
concelex
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
quadratum
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
noark
Ubitech
MAKITA
ness project
rigips
CDS
viarom
FRONTALE

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander