Agenda Constructiilor
Marti, 28 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - MAZARS: Inchiderea anului financiar: clarificari si recomandari pentru companii
MAZARS: Inchiderea anului financiar: clarificari si recomandari pentru companii
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 19 Apr 2024 08:20
In contextul complex si dinamic al economiei actuale, inchiderea anului financiar este o provocare semnificativa pentru companiile din Romania. Acest proces nu reprezinta doar o formalitate, ci o oportunitate strategica pentru analiza si planificare. Prin examinarea atenta a performantei financiare si identificarea tendintelor, companiile pot sa se pregateasca proactiv pentru provocarile viitoare si sa dezvolte strategii pentru a creste si a inova in mod sustenabil.
Anul 2023 a fost marcat de numeroase schimbari in legislatia fiscala si contabila, avand un impact semnificativ asupra modului in care companiile din Romania isi gestioneaza obligatiile si raportarile financiare. Astfel, este important sa planificam cu atentie intregul proces si sa respectam termenele legale, pentru a evita eventualele penalitati si pentru a beneficia de potentialele reduceri. 
"Pentru departamentul financiar-contabil al oricarei companii, obiectivul final al intregului proces de inchidere a anului este pregatirea si publicarea situatiilor financiare anuale. Aceste situatii nu reprezinta doar un simplu raport al performantei organizatiei, ci constituie si fundamentul pe care sunt construite strategiile viitoare ale acesteia. Prin urmare, este extrem de important sa parcurgem cu atentie fiecare etapa a procesului de inchidere si verificare, pentru a ne asigura ca situatiile financiare anuale contin informatii exacte, corecte, complete si, desigur, comparabile cu cele aferente exercitiilor financiare anterioare.”, a mentionat Mariana Dragomir, Outsourcing – Accounting Partner, Mazars in Romania.
 
Cele mai relevante aspecte contabile si fiscale
  • Inventarierea corecta si la timp este esentiala pentru determinarea ajustarilor de TVA necesare. Incurajam companiile sa acorde o atentie sporita acestui proces, avand in vedere impactul direct asupra dreptului de deducere a TVA si asupra conformitatii fiscale. 
  • Mihaela Hampu, Senior Tax Manager, subliniaza: „In cazul bunurilor distruse, pierdute sau furate, precum si al pierderilor tehnologice, se poate pastra dreptul de deducere daca situatiile sunt confirmate in mod corespunzator, prin dovada distrugerii, acte doveditoare pentru furt sau norma proprie de consum.”
  • Calculul corect si eficient al impozitului pe profit implica o analiza atenta a creditelor fiscale, ajustarilor si reducerilor aplicabile. Companiile trebuie sa evalueze cu precizie toate tranzactiile efectuate, sa acorde o atentie deosebita cheltuielilor deductibile si nedeductibile, precum si sa identifice orice reduceri disponibile in legislatia curenta.
  • Amintim companiilor faptul ca, pentru perioada 2021 – 2026, termenul de depunere al declaratiei anuale de impozit pe profit (Declaratia 101) este 25 iunie al anului urmator.
  • Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere obtine venituri mai mari de 500.000 de euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 20% (inclusiv), aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care a fost depasita oricare dintre aceste limite.
  • Beneficiile acordate angajatilor sub forma instrumentelor de capitaluri proprii se contabilizeaza de la data acordarii beneficiilor si pana la satisfacerea conditiilor de intrare in drepturi. Acestea se aplica inclusiv in cazul in care angajatii primesc beneficii direct de la societatea-mama a entitatii raportoare sau de la o alta societate din grup.
 
 
Tranzitia la raportarea publica Country by Country (Public CbCR) 
Punem accent pe importanta adaptarii la noile cerinte de raportare CbC si a gestionarii eficiente a preturilor de transfer, subliniind necesitatea unei documentatii riguroase si a unei abordari proactive pentru a identifica si reduce eventualele riscuri de preturi de transfer.
Tranzitia la raportarea publica CbC si ajustarile voluntare de preturi de transfer reprezinta aspecte noi ce necesita o atentie sporita. Incurajam astfel companiile sa revizuiasca si sa ajusteze politicile interne pentru a se alinia la cerintele globale si locale actuale.
 
Raportarea non-financiara, un element strategic esential 
Companiile cu peste 500 de angajati trebuie sa includa in raportarile lor informatii detaliate privind aspectele de mediu, sociale, drepturile omului si lupta impotriva coruptiei, accentuand importanta sustenabilitatii in strategiile lor de afaceri.
In plus, avand in vedere cele mai recente actualizari privind Taxonomia Verde, este important de mentionat ca indicatorii de eligibilitate (care fac referire la CapEx, OpEx, si cifra de afaceri) vor fi calculati pentru toate cele sase obiective de mediu, conform noilor liste de activitati publicate. Cu toate acestea, abordarea pentru determinarea indicatorilor de aliniere ramane aceeasi ca si in anul financiar anterior. De asemenea, au fost aduse modificari sabloanelor folosite pentru raportarea acestor indicatori.
"In data de 26 ianuarie, Directiva (UE) 2022/2464 a Parlamentului European si a Consiliului privind raportarea de sustenabilitate a companiilor, cunoscuta sub numele de Directiva privind Raportarea Corporativa de Sustenabilitate (CSRD), a fost transpusa in legislatia nationala prin Ordinul Ministerului Finantelor nr. 85/2024 ("OMF 85/2024").”, adauga Laura Negrisoiu, Sustainability Director, Mazars in Romania.
In concluzie, pentru o inchidere de succes, expertii nostri incurajeaza companiile sa efectueze verificari detaliate si reconcilieri, asigurandu-se ca toate tranzactiile sunt corect reflectate si documentate. De asemenea, recomandam o planificare atenta si etapizata a activitatilor de inchidere a exercitiului financiar pentru a asigura acuratetea si integritatea informatiilor financiare.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMALLBIMhiltiRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
EDIT-Structural
leviatan
strabag nivel 1
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
noark
rigips
Ubitech
viarom
CONCEPT STRUCTURE
konsent
siniat
ness project
quadratum
concelex
Acvatot 2019
CDS

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
ef-de-n
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander