Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - MOREANU: OUG „Noua casa” este publicata; urmeaza normele metodologice
MOREANU: OUG „Noua casa” este publicata; urmeaza normele metodologice
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 13 Aug 2020 10:24
„Noua casa” permite achizitionarea de locuinte noi, cu o valoare de maximum 140.000 de euro si un avans de minimum 15%. Normele metodologice de aplicare urmeaza sa fie publicate in cel mult 30 de zile. Cu aproimativ 96%, Romania se afla pe primul loc in UE in privinta procentului populatiei care locuieste in case cumparate.
La finalul saptamanii trecute, dupa mai multe versiuni prezentate public, a fost publicata Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind modificarea programului „Prima casa” din anul 2009, devenit in luna aprilie a acestui an „O familie, o casa” pentru ca acum sa fie redenumit „Noua casa”. Normele metodologice de aprobare ale noii Ordonante urmeaza sa fie publicate in termen de maximum 30 de zile, adica pana la inceputul lunii septembrie 2020.
Printre modificarile cele mai importante se numara aceea conform careia pentru locuintele noi, adica acelea care au fost finalizate cu cel mult 5 ani anterior cererii de finantare, valoarea maxima finantata este de 140.000 de euro, din care avansul minim este de 21.000 de euro (15%). In categoria locuintelor noi se includ si acelea supuse unor lucrari de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic, ce au fost receptionate cu cel mult 5 ani anterior cererii de finantare. Statul, prin Ministerul Finantelor Publice, va garanta maximum 60% din finantarea acordata de institutia de credit.
Pentru locuintele vechi, valoarea finantata poate fi de maximum 70.000 de euro, iar intr-un asemenea caz, procentul avansului care trebuie achitat de catre cumparator este de minimum 5%.
In ipoteza in care contractul de vanzare este rezolutionat ca urmare a viciilor ascunse ale locuintei, cumparatorul are dreptul de a beneficia de o a doua locuinta garantata in cadrul programului, numai daca primul credit a fost stins.
In cazul rambursarii anticipate inainte de implinirea unui termen de 5 ani, nu se va percepe comision de rambursare anticipata. Locuintele achizitionate in cadrul programului nu pot fi instrainate timp de 5 ani.
Pentru a putea beneficia de dispozitiile noii Ordonante, persoana fizica nu trebuie sa detina singura sau impreuna cu sotul ori sotia, mai mult de o locuinta mai mare de 50 m.p. suprafata utila.
Conform datelor Eurostat, aproximativ 96% din populatia Romaniei locuieste in case pe care le detine in proprietate, cel mai mare procent din Uniunea Europeana, procentul mediu fiind de aprox. 70%. Prin comparatie, in Germania procentul este de aproximativ 51%.

*** Articol realizat de Av. Daniel Moreanu
 
SISECAMTotalEnergieshiltiRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
BogArt
quadratum
SIGM
strabag nivel 1
ELECTROGRUP
CDS
DRS
concelex
MAKITA
leviatan
noark
EURO BUILD
EDIT-Structural
AED
Arduro
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
konsent
Acvatot 2019
Ubitech
SSAB
GEWISS
VEGO
rigips

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<