Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - PWC: Suma neincasată din TVA inseamna jumatate din deficitul bugetar al Romaniei
PWC: Suma neincasată din TVA inseamna jumatate din deficitul bugetar al Romaniei
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 26 Oct 2023 09:52
Romania se mentine pe primul loc intre statele membre ale Uniunii Europene la neincasarea TVA, cu un deficit estimat la 36,7% la nivelul anului 2021, in scadere usoara de la 37,3% in 2020, potrivit unui raport recent al Comisiei Europene care analizeaza datele din anii mentionati.
Romania isi adanceste pierderile din TVA in termeni nominali la 9 miliarde euro in 2021 fata de 7,9 miliarde euro in 2020, anul precedent din raport.
“In fiecare an, Comisia Europeana monitorizeaza deficitul de incasare a TVA pentru ca aceasta taxa este cea mai susceptibila de a fi fraudata si, in acelasi timp, este printre principalele resurse ale bugetului european. Deficitul reprezinta pierderile pe care le au  la TVA bugetele statelor din cauze multiple: evaziune, frauda, insolvente, faliment, erori administrative. Vedem ca, din pacate, Romania continua sa fie campioana incontestabila la pierderile din TVA, cu 9 miliarde de euro in 2021. Daca raportam aceasta suma la deficitul bugetar al tarii din acelasi an, de 80 mld lei, observam ca jumatate din acesta ar fi putut fi teoretic acoperit daca TVA ar fi fost colectata la nivelul la care reusesc Olanda sau Finlanda. Practic o colectare mai buna a TVA nu este doar de dorit, ci chiar imperativa. Deficitul de TVA nu este doar cel mai mare din UE, dar la distanta al tarii clasate pe locul doi, care inregistreaza un decalaj cu 10 pp mai mic decat al Romaniei. Sa speram ca anul viitor programele implementate sau in curs de implementare ale ANAF, precum e-factura, casele de marcat electronice, SAF-T, vor furniza suficiente date relevante autoritatilor pentru a le sprijini in identificarea zonelor de evaziune sau de neconformare la plata TVA”, explica Daniel Anghel, Partener si Liderul serviciilor fiscale si juridice, PwC Romania.
Conform rapoartelor Comisiei Europene, incepand din 2015, Romania a ocupat primul loc, in fiecare an, intre statele membre, avand cel mai mare decalaj de TVA.  CE noteaza ca decalajul a ramas mare, in ciuda conditiilor favorabile pentru imbunatatirea conformitatii. 
Per total, intre 2013 si 2021, economia Romaniei a crescut cu 34% in termeni reali. Mai mult, Guvernul a redus semnificativ povara TVA prin reducerea cotei standard cu 4 puncte procentuale in ianuarie 2016 si cu inca un punct procentual in 2017. Aceasta scadere nu a avut insa un impact vizibil asupra evolutiei decalajului de conformare. 
Cele mai mici deficite de TVA le inregistreaza Olanda (0,2%), Finlanda (0,4%), Spania (0,8%), iar pe cele mai mari Romania (36,7%), Malta (25,7%), Grecia (17,8%) si Lituania (14,5%).
Deficitul de incasare a TVA (VAT Gap) inregistrat in statele membre UE este un indicator calculat de CE ca diferenta dintre veniturile din TVA preconizate a fi incasate si cele efectiv incasate la bugetele statelor.
 
SISECAMALLBIMABONARE REVISTEhiltiTotalEnergiesRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
theda mar
Ubitech
GEWISS
SIGM
SSAB
EDIT-Structural
CDS
CONCEPT STRUCTURE
BogArt
MAKITA
leviatan
EURO BUILD
rigips
ERBASU CONSTRUCT
ELECTROGRUP
konsent
VEGO
Arduro
quadratum
AED
Acvatot 2019
strabag nivel 1
noark
DRS

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<