Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Sierra Quadrant: Scaderea afacerilor si inflatia, principalele provocari in business
Sierra Quadrant: Scaderea afacerilor si inflatia, principalele provocari in business
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 23 Dec 2022 13:22
Sase din 10 manageri privesc cu ingrijorare perspectivele anului 2023, pe fondul inflatiei, scaderii apetitului investitional si accentuarii blocajului financiar, potrivit celei de-a IX-a editii a Barometrului Sierra Quadrant. O parte din respondenti spun ca economia va "ingheta" in 2023, in timp ce altii sustin ca ca afacerile vor evolua pe o "gheata extrem de subtire".
Riscul de insolventa va creste pe masura ce consumul, principalul motor al economiei, va continua sa fie afectat de scaderea puterii de cumparare si de limitarea accesului la creditare, spun respondentii studiului. 
Circa 63% dintre cei chestionati au asteptari destul de pesimiste privind evolutia economiei in 2023. Numai 11% vad cu optimism anul viitor, in timp ce restul au evitat sa se pronunte, considerand ca exista inca destul de multe necunoscute in privinta perspectivelor economice.
Inflatia a trecut pe locul 2  in topul temerilor investitorilor (67%). Potrivit rezultatelor sondajului, dincolo de scaderea afacerilor si inflatie, oamenii de afaceri s-au declarat ingrijorati si de:
  • accentuarea blocajului financiar (31%);
  • de cresterea costurilor de finantare - scumpirea si limitarea accesului la credite (18%).
In top mai apar posibila apreciere a cursului euro, mentionata de 22% dintre respondenti si criza fortei de munca (16%).
"Inflatia a erodat puternic economia, iar efectele sale de runda a doua le vom vedea in 2023, an in care dinamica business-ul ar putea intra pe o tendinta negativa, mai ales ca urmare a erodarii puternice a increderii investitorilor in economie. Dupa 2 ani de pandemie si un an cu inflatie puternica, 2023 va fi anul in care vom deconta toate dezechilibrele economice adunate in aceasta perioada. Restructurarea business-ului va reveni in prim-plan, optimizarea fluxurilor de productie si vanzari in ton cu evolutia cererii urmand sa fie caracteristica generala a unei economii aflata in pragul inghetului financiar", a declarat Ovidiu Neacsu, partener coordonator Sierra Quadrant.

 
Provocari economice in 2023 - Restructurarea afacerilor, in prim-plan
In 2023, investitorii vor miza pe restructurarea operatiunilor, urmare a erodarii consumului si accentuarii fenomenului de dezintermediere. 59% dintre respondenti cred ca aceasta va fi miza lui 2023, dupa un 2022 in care preocuparea mediului de business a vizat, in principal, stimularea consumului, dupa doi ani de pandemie.
"Din pacate, asteptarile optimiste ale managerilor privind revenirea consumului dupa pandemie au fost estompate de efectele valului inflationist care a spulberat puterea de cumparare si care a facut ca lanturile economice sa inregistreze perturbari semnificative, mai ales ca urmare a exploziei costurilor de productie, in principal din zona resurselor energetice (curent electric, gaze, carburanti)", conform concluziilor studiului. 
Rezultatele cercetarii arata ca, in topul planurilor pentru 2023, restructurarea afacerilor este urmata de securizarea liniilor de business, mentionata de 47% dintre respondenti.
Numai 18% dintre managerii chestionati mizeaza pe noi investitii in 2023, marea majoritate asteptand sa vada cum va evolua cadrul macro-economic local si international, in contextul razboiului din Ucraina.
Totodata, dinamica business-ului din 2023 va depinde, in mare masura, de modul in care va functiona creditul furnizor, principala modalitate de finantare a afacerilor din Romania, conform studiului. 
 
 
Investitiile, cuvantul cheie in 2023
Cresterea economica din 2022 este privita, de majoritatea investitorilor, ca fiind una inselatoare, stimulata de inflatie si prea putin de dezvoltarea unor business-uri predictibile, de viitor. Potrivit acestora, efectele inflatiei s-ar putea sa ofere si in noul an o perspectiva pozitiva, insa prea putin asociata cu dinamica economiei reale. Intrebati cum vad evolutia economiei in 2023, cei mai multi dintre manageri (61%) vad o stagnare economica, 27% cred ca vom avea recesiune, 11% vad o evolutie pozitiva, iar restul considera ca economia se va mentine pe o traiectorie pozitiva.

Investitii 2023
Daca la precedentul barometru, 57% estimau o revenire solida a economiei in S1 2023, acum perceptia s-a mutat spre finalul semestrului II, atunci cand, pe fondul scaderii inflatiei, am putea asista la o repozitionare a economiei pe un trend pozitiv. Intrebati care ar fi mizele economiei in perspectiva iesirii din criza, 78%  considera ca principalul factor il reprezinta stavilirea inflatiei, iar 53% vad in atragerea fondurilor din PNRR solutia mentinerii economiei pe linia de plutire.
 
 
O alta conditie vizata de investitori este stabilitatea cadrului fiscal (mentionata de 46%) si evolutia costurilor de finantare (39%).
"Stavilirea inflatiei si accentul pe investitii ar putea salva un an economic 2023 plin de incertitudine. Pentru economia romaneasca, una mica si fragila din punct de vedere financiar, cele 12-15 miliarde de euro din PNRR ar putea fi gura de oxigen care sa salveze business-ul de o recesiune tehnica tot mai evidenta la orizont", spun expertii.
De altfel, potrivit rezultatelor barometrului, 62% dintre investitori estimeaza ca Romania va fi capabila in 2023 sa atraga banii din PNRR si numai 24% vad o continuare a lipsei de performanta in acest sector.
***
Barometrul privind starea economiei, editia a IX-a, a fost efectuat de compania de consultanta Frames si Sierra Quadrant in perioada 8-14 decembrie 2022, prin chestionare online, telefonic si email, pe un esantion reprezentativ de 310 de firme din diverse domenii de activitate, de la comert, la servicii financiare, agricultura, energie, confectii, IT etc.
La barometru au raspuns, in total, 1.123 de persoane. Profilul respondentilor a fost reprezentat de antreprenori, manageri de companii, middle si top management, cu studii superioare, 53% barbati si 47% femei, cu o varsta medie de 48 de ani.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTEhiltiSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
leviatan
concelex
theda mar
noark
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
SSAB
viarom
CONCEPT STRUCTURE
rigips
ELECTROGRUP
AED
DRS
VEGO
Acvatot 2019
strabag nivel 1
CDS
SIGM
EDIT-Structural
konsent
quadratum
Arduro
BogArt
ness project

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<