UNSAR: Despagubiri de 20 milioane euro pentru refacerea locuintelor in 2013-2023 |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 20 Sep 2024 10:12 |
In perioada 2013-2023, sprijinul financiar oferit de companiile de asigurari Membre UNSAR pentru refacerea locuintelor in urma inundatiilor, cutremurelor si a alunecarilor de teren se apropie de 20 milioane euro (93,3 milioane lei). Aceasta suma a fost achitata atat in baza asigurarilor obligatorii, cat si a celor facultative, conform unei analize realizate la nivelul asociatiei.
Valoarea despagubirilor reprezinta platile efectuate pentru aproape 17.000 de dosare de dauna, din care mai mult de 65% au fost notificate catre companiile de asigurari pentru pagubele suferite de locuinte ca urmare a inundatiilor.
“Este greu sa discutam despre statistici in aceste momente dificile pentru atat de multi romani. Insa industria de asigurari continua sa fie alaturi de cei asigurati si afectati de furia naturii, oferind tot sprijinul necesar in vederea solutionarii rapide a dosarelor de dauna”, a declarat Alexandru Ciuncan, Presedinte & Director General al UNSAR.
Deloc intamplator, despagubirile achitate de asiguratori in urma riscurilor catastrofale sunt in crestere de la un an la altul. Astfel, anul trecut au fost platite despagubiri de 5 ori mai mari decat in 2022 pentru acoperirea prejudiciilor cauzate locuintelor de cele 3 riscuri – inundatii, cutremure si alunecari de teren.
“Din pacate, doar 17% dintre locuintele romanilor sunt asigurate complet, prin intermediul unei asigurari facultative. Este evident ca mai avem de lucru pentru a putea vorbi despre comunitati reziliente in fata acestor provocari”, a precizat Alina Barbulescu, Specialist Asigurari Bunuri & Proprietati in cadrul UNSAR.
In Romania, asigurarile facultative se pot incheia doar pentru acele locuinte care sunt deja protejate printr-o polita obligatorie PAD. Politele facultative ofera un nivel de protectie extins, la valoarea reala a cladirii si/sau a bunurilor detinute, putand acoperi pagubele produse de dezastre naturale, dar si alte tipuri de riscuri precum: incendii, explozii, caderi de corpuri, inundatii produse de avarii ale instalatiilor de apa-canal, climatizare, termoficare, defectiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc.
De asemenea, o asigurare facultativa poate fi personalizata prin adaugarea de clauze speciale dedicate, in functie de specificul fiecarei locuinte si de nevoile individuale ale clientilor. De exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor, avariile panourilor fotovoltaice sau chiar se pot oferi solutii in cazul unor urgente – prin interventia unor specialisti atunci cand situatia o impune (avarii instalatii de apa/gaze/incalzire, pene de curent, avarii ale acoperisului, sistemelor/elementelor de acces in locuinta etc.).
***
Infiintata in 1994, UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 21 de companii de profil. Acestea detin o pondere de peste 90% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si a dezvoltarii durabile a industriei de profil pe plan intern si international. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federatiei Asiguratorilor si Reasiguratorilor Europeni – Insurance Europe. Asigurarile reprezinta un sector – cheie al economiei romanesti, contribuind la dezvoltarea acesteia. Asiguratorii din Romania platesc despagubiri de 5,2 milioane euro in fiecare zi calendaristica.
|