Andrei Cantaragiu: Preturile locuintelor pot scadea usor, pe segmentul mass-market |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 10 Mar 2023 06:17 |
Vanzarile de locuinte s-au mentinut pe un trend crescator in 2022, numarul de tranzactii inregistrand o crestere de 11%, in pofida unei majorari de 6% a preturilor. Pentru 2023, Andrei Cantaragiu, CEO-ul City Garden - compania ce dezvolta proiectul Bonton Luxury Villas, in zona Pipera, estimeaza o stabilizare a preturilor materialelor de constructii, ce va aduce o ajustare a preturilor produselor imobiliare, cu o posibila scadere usoara a preturilor locuintelor pe segmentul mass-market, generata de cresterea considerabila a dobanzilor la creditele ipotecare.
"Conflictul din Ucraina, criza energetica si majorarea costurilor de constructie sunt factori care au pus presiune pe piata imobiliara romaneasca in 2022 si au condus la cresterea preturilor locuintelor. Potrivit analizelor imobiliare, pe parcursul anului trecut, pretul mediu al locuintelor de vanzare la nivel national s-a majorat cu 6%, de la 1.593 la 1.682 de euro/ metru patrat util. Cu toate acestea, contrar asteptarilor, vanzarile si-au mentinut trendul ascendent, iar numarul de tranzactii incheiate la nivel national a depasit cu aproximativ 11% nivelul din 2021. In 2023 ma astept la o stabilizare a preturilor materialelor, dupa doi ani in care acestea au inregistrat cresteri record. Prin urmare, si preturile finale ale imobilelor ar urma sa se ajusteze. Totodata, pe segmentul mass-market, cred ca va exista o scadere usoara a preturilor, in contextul cresterii considerabile a dobanzilor la creditele ipotecare", a declarat Andrei Cantaragiu.
In ceea ce priveste locuintele noi disponibile spre vanzare, managerul anticipeaza o scadere a ofertei fata de anii anteriori, avand in vedere ca in ultimele doua trimestre din 2022 au fost demarate mai putine proiecte rezidentiale noi sau faze ale acestora. De asemenea, in Bucuresti, la acest factor se adauga si blocajul din etapa de avizare si autorizare.
Evolutie buna a vanzarilor Bonton Villas, in 2022
In ciuda contextului incert, 2022 a fost un an bun pentru activitatea City Garden Residence. Cererea pentru proprietatile rezidentiale premium pe care le dezvoltam in zona Pipera s-a mentinut in continuare ridicata, iar prima faza a proiectului Bonton Luxury Villas este contractata in proportie de aproape 80%.
"Clientii nostri sunt 60% cumparatori individuali, inclusiv expati, care vor o locuinta de familie la standarde occidentale, iar 40% sunt investitori, atrasi de randamentul investitional profitabil, de circa 8% anual, acesta fiind peste media pietei. Desi ultimii ani au fost plini de provocari, veniturile romanilor au crescut si tot mai multi investesc in imobiliare pentru a-si proteja economiile de inflatie si a obtine un venit pasiv sigur, prin inchiriere. De asemenea, cumparatorii din orasele mari isi doresc locuinte mai calitative, asadar aloca bugete mai mari pentru a beneficia de un nivel superior de confort. Acesti factori constituie premise favorabile pentru cresterea segmentului rezidential premium in cursul acestui an", a precizat Andrei Cantaragiu.
Potrivit managerului, majorarile de preturi din constructii au afectat performantele financiare ale companiei intr-o anumita masura, printr-o diminuare a marjei de profit. "In cadrul proiectului Bonton Luxury Villas lucram cu materiale de constructii si finisaje de cea mai inalta calitate, iar preturile acestora au crescut semnificativ in 2022 fata de anul anterior, depasind astfel marja prestabilita la demararea proiectului. De asemenea, intarzierile din lanturile de aprovizionare au generat unele dificultati in planificarea si gestionarea proiectului, insa din fericire am reusit sa ne asiguram fluxul de materiale necesar pentru a putea continua lucrarile intr-un ritm sustinut", a explicat Andrei Cantaragiu.
Miza ramane zona central-nordica a Capitalei, pentru viitoarele proiecte
City Garden are in dezvoltare proiectul Bonton Luxury Villas, un ansamblu de 66 de vile premium, cu dotari moderne si facilitati integrate - club privat cu piscina si sala de sport. Proiectul este amplasat intr-o locatie exclusivista din Pipera, langa Scoala Americana si Padurea Baneasa.
Vilele ansamblului se disting, in primul rand, prin dimensiunile generoase, fiind unele dintre cele mai mari locuinte disponibile pe piata. Concepute pentru a acomoda familii extinse, acestea au suprafete utile intre 293 - 327 mp, includ de pana la 7 camere spatioase (inclusiv zona de living si dining), 2 sau 3 terase, iar la parter dispun de gradini de pana la 200 mp. In plus, dezvoltatorul ofera si facilitati suplimentare din ce in ce mai dorite de clienti, cum ar fi o camera extra pentru amenajarea unui home-office sau dotarea casei cu lift interior.
Prima faza a proiectului, care cuprinde 36 de vile plus clubul privat, este deja finalizata. In momentul de fata se lucreaza la cea de-a doua faza, cu 30 de vile, ce va fi finalizata in cursul acestui an. Valoarea totala a investitiei in proiect este de peste 16 milioane de euro. Pretul unei vile in noul ansamblu rezidential porneste de la 379.000 euro (plus TVA).
"Situatia din ultimul an de pe piata de real estate ne-a determinat sa ne revizuim planurile de dezvoltare, prin urmare nu avem planificate noi investitii imobiliare in Romania, in urmatoarea perioada. Avand in vedere incertitudinile care inca se mentin pe fondul contextului geopolitic, asteptam sa vedem semne concrete de stabilizare a pietei, inainte de a demara lucrarile la un nou proiect", a declarat Andrei Cantaragiu.
Pe termen lung, obiectivele companiei de dezvoltare vizeaza in special zona centrala si de nord a Capitalei, unde are peste un deceniu de experienta. "Consideram ca aceste zone vor fi tot timpul cautate de clienti pentru ca ofera multiple beneficii, cum ar fi accesul facil catre diverse locatii sau proximitatea fata de zone de natura - parcul Herastrau, padurea Baneasa", a adaugat managerul.
Potrivit acestuia, provocarile principale intampinate in activitatea curenta sunt aceleasi ca in anul 2022, si anume preturile ridicate ale materialelor de constructii si dificultatile din lanturile de aprovizionare. De asemenea, razboiul de la granita a avut un impact asupra deciziilor de cumparare ale unor potentiali clienti, care au hotarat sa amane achizitia unei proprietati pana la stabilizarea situatiei politice si economice.
|