Agenda Constructiilor
Marti, 21 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - One United Properties vizeaza venituri de 1,7 miliarde lei in 2024, o crestere de 15%
One United Properties vizeaza venituri de 1,7 miliarde lei in 2024, o crestere de 15%
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 25 Mar 2024 11:22
One United Properties (BVB: ONE), principalul investitor si dezvoltator imobiliar de proiecte sustenabile rezidentiale, de birouri si mixte de ultima generatie din Romania, propune actionarilor ca obiectiv pentru anul 2024 venituri consolidate de 1,7 miliarde de lei, in crestere cu 15% fata de rezultatul din 2023, si un rezultat din activitatea operationala de 687,6 milioane de lei, o crestere cu 22% determinata de majorarea volumului de vanzari de proprietati rezidentiale. Profitul brut consolidat vizat este de 617,5 milioane de lei, cu 16% mai mare decat rezultatul din 2023, in timp ce profitul net este estimat sa ajunga la 525,2 milioane de lei in 2024, in crestere cu 17% fata de 2023, cu o marja neta anticipata de 30%. 
"Anticipam ca sectorul imobiliar va inregistra o crestere puternica, in special in Bucuresti. Potrivit estimarilor guvernamentale, PIB-ul Romaniei va ajunge la 350 de miliarde de euro in 2024. Istoric, contributia Bucurestiului la PIB-ul national a depasit 28%, prin urmare, anul acesta ne astepam ca PIB-ul Capitalei sa fie de aproximativ 98 de miliarde de euro. Aceasta proiectie subliniaza potentialul exceptional de crestere al orasului nostru, un potential care este in concordanta cu obiectivele ambitioase pe care le-am stabilit pentru One United Properties. Scopul nostru este sa dublam afacerea pana in 2030 si sa o crestem de patru ori pana in 2035, valorificand trendul ascendent de dezvoltare a Bucurestiului si angajamentul nostru pentru dezvoltari de inalta calitate si sustenabile. Obiectivele ambitioase pe care le-am stabilit pentru 2024 reprezinta repere fundamentale in aceasta directie”, a declarat Andrei Diaconescu, co-CEO One United Properties.
Veniturile din vanzarile rezidentiale sunt estimate sa ajunga la 1,4 miliarde de lei in 2024, o crestere de 26% fata de rezultatul din 2023. Venitul net din proprietatile rezidentiale se preconizeaza sa creasca cu 70%, pana la 535,6 milioane de lei, iar marja neta din vanzarile rezidentiale este estimata sa se imbunatateasca cu aproximativ 10 puncte procentuale si sa ajunga la 37,6%. Aceasta crestere se datoreaza performantei solide in materie de vanzari si apropierii termenului de finalizare a dezvoltarilor aflate in prezent in constructie, in conformitate cu politica de recunoastere a veniturilor aplicata de Grup.
La 1 ianuarie 2024, echipa de vanzari a One United Properties avea disponibile 1.415 unitati rezidentiale pentru vanzare sau pre-vanzare. In functie de evolutia vanzarilor si de cerere, in portofoliul companiei ar putea fi adaugate inca 1.181 de unitati din cadrul One Lake District si aproximativ 1.300 de unitati din cadrul One Cotroceni Towers.
Veniturile din chirii, inclusiv veniturile din serviciile pentru chiriasi, sunt estimate sa ajunga la 176,4 milioane de lei in 2024, in crestere cu 37% fata de anul precedent. Aceasta rata de crestere este mai moderata decat in anii precedenti, in contextul vanzarii si pre-vanzarii a patru active de inchiriat in 2023, aliniata cu strategia companiei de a se concentra pe dezvoltari cu utilizare mixta la scara larga.
Pentru a sustine strategia sa de crestere in Bucuresti, One United Properties analizeaza atragerea de potential capital nou in urmatorii trei ani. In cadrul urmatoarei Adunari Generale a Actionarilor, care va avea loc pe 25 aprilie, actionarii vor vota o propunere de ridicare a drepturilor de preferinta pentru o majorare de capitalul social de pana la 20%. Aceasta initiativa are ca scop facilitarea unor potentiale tranzactii de tip Accelerated Bookbuilding (ABB) pentru atragerea de capital nou, care va sustine dezvoltarea ulterioara a companiei.
"Capacitatea noastra de a mentine un grad scazut de indatorare, impreuna cu extinderea portofoliului nostru de dezvoltari evidentiaza eficienta noastra operationala, stabilitatea financiara si managementul prudent. Suntem mandri ca, de la momentul IPO-ului, piata a apreciat acest diferentiator cheie, rasplatindu-i pe actionarii nostri cu un randament total de 27% exprimat in euro. Acesta realizare este una remarcabila, deoarece contrasteaza cu declinul de 37% inregistrat de indicele EPRA, o diminuare atribuita cresterii costului de capital. Prin urmare, am reusit sa depasim cu 64% performanta generala a pietei imobiliare europene. Pe viitor, suntem deschisi la ideea de a atrage capital nou, insa numai in conditii de piata favorabile si daca acest lucru se aliniaza cu interesele actionarilor nostri. Credem ca momentul pentru o astfel de mutare se apropie, fiind sustinut de imbunatatirea perceptiei investitorilor fata de sectorul imobiliar, dar si de cresterea interesului global pentru piata de capital din Romania, determinata partial de anticipata reclasificare de catre MSCI a tarii noastre de la piata de frontiera la piata emergenta”, a adaugat Victor Capitanu, co-CEO One United Properties.
In plus, compania ia in considerare obtinerea de finantare prin obligatiuni corporative, Consiliul de Administratie propunand o potentiala emisiune de pana la 300 de milioane de euro in urmatorii trei ani. Aceasta strategie are scopul de a optimiza costurile de finantare si posibil de a refinanta datoriile existente prin emiterea de obligatiuni corporative in conditii favorabile, in functie de scaderea ratelor dobanzilor.
In 2023, One United Properties a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri consolidate cu 31%, ajungand la 1,5 miliarde de lei, un record pentru Grup. Aceasta crestere a fost stimulata de o piata rezidentiala dinamica, cu vanzari care au crescut cu 47% fata de anul precedent, ajungand la 1,1 miliarde de lei, si o crestere de 63% a veniturilor din chirii, care s-au ridicat la 128,4 milioane de lei. Profitul brut a atins 531,7 milioane de lei in 2023, marcand o crestere de 11% la nivel normalizat, comparativ cu anul anterior.
Bilantul companiei la data de 31 decembrie 2023 reflecta capacitatea si stabilitatea operatiunilor One United Properties, activele totale atingand un maxim istoric de 5 miliarde de lei. Acestea includ active imobiliare evaluate la 3,7 miliarde de lei si o pozitie solida de numerar de 420,7 milioane de lei. Indicatorul loan-to-value brut a fost de 28% la sfarsitul anului 2023, fiind stabil din 2022 si dovedind o situatie financiara solida si un grad scazut de indatorare a Grupului in comparatie cu alte companii similare din Europa.
Pentru anul 2023, One United Properties propune distribuirea unui dividend brut total de 75,9 milioane de lei. O prima transa de dividende brute, in valoare de 37,9 milioane de lei, a fost deja distribuita actionarilor la data de 31 ianuarie 2024. Pentru Adunarea Generala a Actionarilor din 25 aprilie, Consiliul de Administratie a propus aprobarea unei a doua transe in valoare de 37,9 milioane de lei. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiRAWLPLUGSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
viarom
rigips
konsent
quadratum
leviatan
EDIT-Structural
Ubitech
concelex
ERBASU CONSTRUCT
CDS
ness project
MAKITA
siniat
noark
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
ROGBC 2016
top 500
econet
top 500
ef-de-n
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander