Agenda Constructiilor
Miercuri, 15 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - 10 trenduri care vor marca arhitectura, designul si constructiile din Romania in 2025
10 trenduri care vor marca arhitectura, designul si constructiile din Romania in 2025
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 14 Ian 2025 16:56
In 2025 se vor intensifica actiunile privind sustenabilitatea si pentru cresterea calitatii spatiilor, fie ele urbane, arhitecturale, interioare, toate sub "umbrela" eficientei energetice. Este anul utilizarii tehnologiei ca modalitate de eficientizare, iar designul interior devine tot mai senzorial si va "atinge" in 2025, toate simturile, noteaza arhitectii de la Studio ae, intr-un articol despre tendintele care vor marca arhitectura in anul 2025.
"In arhitectura si constructii, viitorul apropiat se imparte intre imperativul eficientizarii proceselor si necesitatea gestionarii proiectelor majore cu multi factori imprevizibili: timpul de raspuns al autoritatilor, bugete, cresteri ale costurilor investitiilor, forta de munca, modificari legislative cu impact direct si data alocarii bugetelor din fonduri PNRR", declara Elena Stefanescu, arhitect, cofondator Studio ae. 
 
Provocarile & oportunitatile lui 2025
"Provocarea majora si in 2025 este legata de cresterea preturilor din cauza inflatiei si a eliminarii facilitatilor pentru constructii. Vom asista la majorarea costurilor pe ramurile acestui domeniu atat de vast. In plus, vor fi renegocieri ale contractelor in lucru si in ofertare, si implicit si posibile intarzieri pentru proiecte mai mari", apreciaza arh. Elena Stefanescu. Exista oportunitati precum cele de a lucra la proiecte mai mari de lucrari publice si de adoptare si utilizare a tehnologiei ca modalitate de eficientizare, de pregatire pentru viitor. 
Acestea sunt principalele 10 trenduri din arhitectura, design si constructii potrivit studiului realizat de biroul de arhitectura si design Studio ae. 
 
 
1. Arhitectura - mijlocul de crestere a calitatii vietii si de apropiere de natura 
Arhitectura de calitate-a avut mereu valori precum viziune pe termen lung si durabilitate. Arhitectura prezentului si a viitorului se axeaza pe protejarea mediului cu scopul de a ajuta oamenii sa fie mai relaxati, sanatosi si mai conectati la natura. Ferestrele sunt tot mai mari, sunt preferate materialele naturale precum piatra sau lemnul, se amenajeaza mici gradini - patio. Mai multe case, birouri si spatii de retail sunt amenajate cu gradini interioare, pereti verzi, elemente de apa si sisteme de ventilatie naturala pentru a genera un mediu linistit si cat mai sanatos, mai aerisit. Elementele care se vor pune in valoare sunt lumina naturala, peisajele, materialele ecologice, fluiditatea si flexibilitatea spatiilor. 
 
2. Sustenabilitatea nu mai este optionala 
Sustenabilitatea ramane in prim-planul tendintelor si in 2025. Sustenabilitatea nu mai este facultativa ci devine o parte intrinseca a procesului de creatie arhitecturala si design interior. Arhitectii si designerii se concentreaza pe realizarea de spatii frumoase, functionale, durabile pentru oameni, care sunt in acelasi timp si prietenoase cu planeta. Materialele ecologice, non-toxice, cu amprenta redusa de carbon, eficiente energetic, materiale locale, reciclabile sau reutilizabile nu mai sunt doar optiuni, au devenit elemente esentiale si contribuie la sustinerea economiei locale. 
De exemplu, lemnul recuperat, caramizile si metalul reciclat isi fac loc in mai multe case, reducand amprenta asupra mediului a noilor constructii. Arhitectii si beneficiarii opteaza pentru materiale si finisaje de calitate, atemporale de la fatade si pana la mobilier. 
 
 
3. Designul devine senzorial, casele devin mai zen
Designul naturii este replicat in spatiile interioare. Rolul arhitectilor nu este doar de a proiecta noi spatii inovatoare sau de a folosi la maxim spatiul deja construit ci si de a proiecta responsabil un viitor mai sigur avand in centru oamenii. De exemplu, proprietarii de case cauta mai mult decat un loc unde sa locuiasca, isi doresc acel spatiu intim, reprezentativ care sa le reflecte valorile si sa le satisfaca nevoile, sa-i mentina conectati la natura si sa faca viata de zi cu zi mai usoara si placuta. Asadar, designul interior devine tot mai senzorial si va „atinge” in 2025, toate simturile, nu doar privirea. Vor fi incorporate texturi, mirosuri, sunete si iluminat pentru a crea spatii captivante, care sa genereze starea de spirit visata. 
 
4. Eficienta energetica intra in faza practica/ nZEB & Casele pasive
Directiva actualizata privind eficienta energetica a cladirilor noi sau existente, EPBD, trebuie transpusa in legislatia nationala pana in mai 2026. Noul EPBD va introduce prevederi in ceea ce priveste montarea sistemelor fotovoltaice, standarde energetice pentru cladirile “ne-rezidentiale”, mecanisme financiare de incurajare a creditelor pentru cladirile eficiente energetic. 
Case pasive – Eficienta energetica la maximum, peste standardul obligatoriu nZEB
Finalizarea santierelor caselor pasive in acest an va fi dovada ca se poate. Casele pasive consuma doar 10% din energie in comparatie cu o casa obisnuita existenta si sunt tot mai populare si in Romania prin prisma avantajelor si calitatii pe termen lung pe care ofera beneficiarilor. Conceptele caselor pasive vor deveni mai arhitecturale, cu design integrat pe toate specialitatile. Vorbim despre o serie de cinci principii care privesc global o cladire: termoizolatie, eliminarea puntilor termice, etanseitate la aer, performanta ferestrelor, sisteme de ventilatie cu recuperarea caldurii. 
 
5. Spatii multifunctionale/ flexibilitate indiferent de programul de arhitectura 
Proprietarii de case isi doresc spatii care se pot adapta rapid la mai multe utilizari, fie ca este biroul de acasa, o zona de joaca pentru copii, un spatiu de creatie, hobby sau chiar de antrenament. Peretii glisanti, mobilierul reutilizat, modular si cel retractabil precum si solutiile de depozitare ascunse, care faciliteaza schimbarea scopului unei camere fara o remodelare totala sunt cateva idei creative in acest sens.
De exemplu, o zona de luat masa se poate transforma intr-un spatiu de intalniri, de discutii sau ,de ce nu, chiar un colt "instagramabil" pentru creatorii de continut. 
 
 
6. Utilizarea tehnologiei pe scara tot mai larga 
Arhitectii, proiectantii, inginerii si constructorii vor cauta si adopta solutii tot mai digitale pentru management, proiectare ori vizualizare (AI, VR, XR, AR), preluare date din sit (pentru scanari cladiri). 
Proiectele majore de executie vor include si cerinte digitale precum proiectare BIM (Building Information Modelling), utilizare de platforme de management de proiect de tip CDE (Common Data Environment) pentru proiectele mari dimensiuni. 
"In domeniul urbanismului, utilizarea in proiectare a bazelor de date de tip GIS (Geographic Information System) va fi obligatorie. Practic, in timp, dupa ce autoritatile vor implementa si actualiza informatiile prin bazele de date de tip GIS, fiecare cetatean poate consulta online baza de date si va obtine in timp real informatii despre terenul pe care intentioneaza sa construiasca, asigurand o reducere a timpilor de asteptare si o transparentizare a procesului", mai declara cofondatorul Studio ae. 
Pe masura ce se accelereaza digitalizarea se pune, paradoxal, accentul pe oameni si pe modul in care acestia inteleg si interactioneaza cu tehnologia in multiplele ei forme. 
 
7. Adoptarea noului normativ de securitate la incendiu 
De peste 10 ani de discuta despre actualizarea celebrului normativ P118-99 pentru a include si noile programe de arhitectura precum: mall-uri, galerii comerciale, cladiri inalte de birouri, etc. Rolul normativului este si alinierea cu directivele europene, o parte fiind deja adoptate, de exemplu euroclasele privind evaluarea comportamentului la foc si de combustibilitate.
Va fi o perioada de tranzitie in care vor fi in paralel doua variante de conformare privind preventia impotriva incendiilor, pe de o parte pentru cladirile deja in curs de autorizare pentru care s-au obtinut avizul de securitate la incendiu, iar pentru cladirile noi se va implementa noul normativ. Practic, se va lucra un timp cu doua legislatii in paralel. 
 
8. Continuarea & demararea unor proiecte majore de tara 
Asistam de cativa ani la demararea proiectelor si a santierelor pentru lucrari majore precum: autostrazi, metrou in Cluj-Napoca, Bucuresti, retele de termoficare, aeroporturi, infrastructura de producere si transport a energiei electrice verzi, etc. Se anunta si continuarea lucrarilor la spitale de mari dimensiuni in Craiova, Iasi, Cluj. 
De asemenea, Ministerul Justitei a reactivat un proiect major, Cartierul Justitiei din Bucuresti, zona Unirii. Au fost selectate cele opt companii internationale de arhitectura dintre care se va alege in etapa a doua castigatorul. Dintre firmele acestea mentionam Gensler (SUA), Skidmore Owings & Merrill (UK), Architecture Meets Engineering (Spania).
Va fi interesat de observat cat va dura PUZ-ul acestui proiect avand in vedere blocajele din Bucuresti si ca dezvoltatorul este o institutie publica. 
 
 
9. Preocuparea pentru urbanism/ Reimaginarea spatiilor urbane existente 
In multe orase, accentul se indreapta catre dezvoltari cu utilizare mixta care imbina spatiile rezidentiale, comerciale si recreative. O tendinta interesanta este conversia proprietatilor existente neutilizate, cum ar fi cladiri abandonate, parcarile de birouri, in centre urbane vibrante, prietenoase cu pietonii. Aceste concepte urmaresc sa creeze spatii mai conectate, permeabile, durabile, cu acces usor la transportul public, parcuri si facilitati, pentru a crea comunitati infloritoare. Prin reproiectarea strazilor si a infrastructurii pentru a acorda prioritate pietonilor si biciclistilor ne indepartam de proiectele centrate pe masini si reducem poluarea si amprenta de carbon a oraselor. 
 
10. Valul renovarii/ insuflarea unei noi vieti in cladirile existente 
85% dintre cladirile din Uniunea Europeana au fost construite inainte de anii 2000, iar 75% dintre ele au o eficienta energetica redusa. "Atacarea" cladirilor existente, denumita "Valul Renovarii" sau "noul Bauhaus", a inceput timid in Romania, dar deja s-au aprobat in ultimii doi ani indicatorii tehnico-economici pentru cladiri existente reprezentative: Gara de Nord din Bucuresti, cladirea Teatrului Bulandra Izvor, etc. 
Reutilizarea adaptiva conserva resursele si caracterul comunitatilor prin reutilizarea cladirilor si structurilor emblematice. In calitate de arhitecti, exploram noi modalitati de a transforma aceste spatii, integrand designul modern cu arhitectura existenta pentru a echilibra nevoile de astazi si cele viitoare, fara a sacrifica semnificatia istorica sau culturala.
***
Studio ae acopera toata gama de servicii de proiectare de la faza de evaluare, consultanta, autorizare, la cea de asistenta pe parcursul executiei pana la finalizarea santierului. Infiintat in 2013, Studio ae a acumulat o vasta experienta si peste 100 de proiecte finalizate pentru companii mari, lideri in domeniul lor de activitate: eMag, Freshful, Soletanche Bachy, Nea Kaisa, Cora, Geberit, Mega Image, Husqvarna, Gusturi Romanesti, etc. Echipa Studio ae a demarat in 2024 mai multe proiecte complexe pentru clienti B2B si B2C, orientate catre asigurarea eficientei si sustenabilitatii pe termen lung. In prezent, Studio ae are in derulare peste 15 proiecte din domeniii precum retail, birouri (office), rezidential si energie regenerabila.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiABONARE REVISTETotalEnergiesRAWLPLUGALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
Arduro
EURO BUILD
konsent
Ubitech
concelex
MCA
MAKITA
quadratum
Acvatot 2019
theda mar
BogArt
AED
SSAB
CDS
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
VEGO
DRS
strabag nivel 1
rigips
ELECTROGRUP
GEWISS
SIGM
noark
leviatan

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<