Agenda Constructiilor
Vineri, 24 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - AE Studio: Portofoliu de concepte arhitecturale eficiente din punct de vedere energetic
AE Studio: Portofoliu de concepte arhitecturale eficiente din punct de vedere energetic
Arhitectura & Proiectare Publicat de Ovidiu Stefanescu 07 Nov 2023 06:15
Studio ae-arhitecture & evolution este biroul de arhitectura orientat spre imbunatatirea calitatii spatiului construit si a comunitatii, prin arhitectura pentru viitor. Echipa studio ae a fost si este implicata in proiecte de diferite dimensiuni, de la case eficiente energetic la proiecte urbane din zona de retail si birouri, precum si in domeniul rezidential. Principalele elemente care anima spiritul creator al expertilor din cadrul companie sunt constituite de munca in echipa, inovatie, dezvoltarea continua, curaj si comunicare, optimism, transparenta si adaptabilitate. In continuare, arh. Elena Stefanescu, cofondator al studioului, prezinta o serie de consideratii interesante pe marginea activitatii actuale si a trendurilor care se intrevad in viitor.
 
- Ce proiecte de din domeniul constructiilor de cladiri de birouri/ retail/ hoteliere aveti in lucru? 
- Se observa continuarea si in acest an a investitiilor retailerilor in retelele de magazine fizice si/sau de showroom-uri de prezentare. De exemplu, in 2023 in luna mai, am finalizat showroomul Neakaisa.ro din Bucuresti - retailer online specializat in amenajari pentru bai - si magazinul Rompeisaj din Focsani, dedicat profesionistilor din domeniul peisagisticii. La inceputul acestui an, am finalizat un proiect cu destinatie turistica. Este vorba despre reabilitarea unei case de vacanta din Busteni si transformarea si adaptarea sa pentru introducerea in circuitul turistic. Am pus accent pe adaptarea la specificul arhitecturii locale, utilizarea materialelor de constructie traditionale din zona si aducerea la standarde actuale de siguranta si confort. Am reusit sa crestem atractivitatea unitatii de cazare prin oferirea de facilitati de confort si elemente arhitecturale unice, specifice zonei. De asemenea, am demarat o serie de proiecte pe segmentele rezidential, retail etc. in Bucuresti, incepute in 2022, pentru care am reusit sa obtinem autorizatiile in acest an. Pe segmentul rezidential, lucram la mai multe proiecte complexe, cu functiuni complementare de comert, office, cu spatii verzi si dotari destinate recreerii, astfel incat comunitatea sa beneficieze de premisele unei locuiri mai bune. Segmentul rezidential continua sa aiba o pondere ridicata in domeniul constructiilor si in 2023. Conceptul de oras de 15 minute, in care toate facilitatile sunt disponibile in timp cat mai scurt, este din ce in ce mai prezent nu doar in proiectare, ci si in proiectele realizate. 
In ansamblu, segmentul rezidential continua sa aiba o pondere ridicata in domeniul constructiilor. 
 
- Cum a evoluat activitatea companiei in 2023 si ce estimari aveti in perspectiva anilor 2024-2025?
- Cifra de afaceri a crescut in 2023 in comparatie cu anul precedent. A sporit interesul si cererea pentru cladiri sustenabile, eficiente din punct de vedere energetic atat din domeniul public, cat si din cel privat. Studio ae a implinit, in 2023, zece ani de cand functioneaza ca societate comerciala si ne-am extins gama de servicii, avem experienta de a coordona toate serviciile de proiectare necesare unei cladiri fie existente, fie noi. Am finalizat etapa PUZ pentru un cartier de locuinte, eficiente energetic si urmeaza faza de construire si autorizare. Pentru urmatorii doi ani, avem programate lucrari la proiecte mai mari, care vor contine mai multe functiuni: locuire, retail, office, cladiri multifunctionale. Proiectele mai mari vor fi etapizate in mai multe faze de construire, in functie inclusiv de evolutia pietei. Ordonarea riguroasa si discutiile cu beneficiarii sunt foarte importante in domeniul constructiilor, in contextul imprevizibil in care ne aflam de mai multi ani deja. 
 
- Cum vedeti evolutia activitatii din domeniu si cum credeti ca se va dezvolta acesta pe termen scurt si mediu?
- In primul trimestru din 2023, numarul de autorizatii de construire a scazut cu 25% fata de 2022. In Bucuresti si in tara, etapele si procesele de avizare, licitare, plata s-au prelungit, iar multe proiectele s-au amanat sau au intarziat. Avand in vedere si schimbarile legislative din domeniul constructiilor, contextul economic si cel geopolitic chiar, apreciez ca declinul va continua. Ca tendinte, se va pune tot mai mult accent pe ideea orasului de 15 minute si chiar si finantarile dezvoltatorilor vor depinde de a avea cladiri cu functiuni complementare in apropierea si functiunii de locuire. Se remarca tot mai mult reconversia/ unor imobile mai vechi. Sa nu uitam ca o cladire existenta reprezinta o resursa importanta din mai multe puncte de vedere, pe care o putem refolosi. 
 
- Ce tendinte remarcati in arhitectura si proiectare in aceasta perioada?
- Proiectele sunt etapizate detaliat, deciziile se adopta mai greu, fiind luate in calcul mai multe variabile, iar bugetele sunt mai dificil de estimat. Tehnologia este tot mai utilizata, chiar si in procesul de construire si mentenanta.
 
- Ce planuri de dezvoltare aveti, la nivel de companie, pe termen scurt, mediu si lung?
- Anul acesta, Studio ae sarbatoreste un deceniu de activitate. Este un moment si de analiza si un prilej de a "cerne" ce am invatat in acest timp. 
Nu au fost putine provocari, de la integrarea tehnologiilor in procesul nostru de lucru, la trecerea mai consolidati prin pandemie, razboiul de la granita, numeroase schimbari legislative. Am dus la un alt nivel experienta de a construi cladiri, case pasive si de a le reda noi functionalitati celor deja existente si am trecut la o alta etapa, prin abordarea cartierelor.
Anul acesta, ne propunem sa avansam cu cinci santiere, sa inchidem fazele de autorizare pentru alte sapte proiecte si sa fim alaturi de clientii nostri care acum demareaza faza de concept. Un obiectiv este sa avem in portofoliu concepte finalizate de cartiere eficiente energetic, cat mai bine construite, mai aproape de natura si prietenoase cu mediul. De altfel, vrem sa ne consolidam pe segmentul cladirilor eficiente energetic atat pe segmentul rezidential, cat si pe cel comercial (arhitectura si design).
 
- Care sunt principalele provocari pe care le intampinati in activitate?
- Perioadele de avizare dureaza destul de mult, iar la acest neajuns se adauga lipsa predictibilitatii si cresterea taxelor si a preturilor in domeniu, care influenteaza semnificativ decizia si momentul construirii. O problema stringenta este inclusiv lipsa specialistilor, mai ales pentru proiecte complexe, in special ingineri de proiectare de structura, de instalatii, de sistematizare verticala.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiRAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTETotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SSAB
Acvatot 2019
EDIT-Structural
MCA
strabag nivel 1
concelex
DRS
quadratum
VEGO
konsent
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
Arduro
rigips
BogArt
EURO BUILD
CONCEPT STRUCTURE
CDS
noark
theda mar
ELECTROGRUP
SIGM
GEWISS
AED
Ubitech
leviatan

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<