AICPS: Concluzii pertinente in urma discutiilor cu oficialii ISC |
Arhitectura & Proiectare Publicat de Cosmin Dincu 15 Ian 2018 07:14 |
Recent, oficialii Asociatiei Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri (AICPS) au dat publicitatii un set de concluzii ce au rezultat dupa ce, la data de 14 decembrie 2017, AICPS si Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) au sustinut masa rotunda cu tema „Rolul si responsabilitatile proiectantului (de structura) in activitatea de santier”.
Cu acel prilej, participantii (specialisti din domeniu) au avut oportunitatea de a discuta pe marginea unor subiecte de stricta actualitate si de interes pentru proiectanti, precum si pentru ceilalti factori responsabili in domeniul constructiilor, mai multe detalii despre intalnirea respectiva fiind relatate intr-un articol anterior.
In urma elaborarii documentului final cu privire la aspectele convenite dupa derularea mesei rotunde, conducerea AICPS a decis sa procedeze la:
- Diseminarea concluziilor rezultate in urma derularii discutiilor purtate sub forma unei mese rotunde AICPS-ISC, denumite „Rolul si responsabilitatile proiectantului (de structura) in activitatea de santier” in randul membrilor AICPS si a celorlalte organizatii cu care AICPS are protocol de colaborare. Prezentarea materialului respectiv in cadrul conferintelor si intalnirilor de formare curenta din AICPS.
-Intocmirea unei proceduri interne a AICPS pentru verificarile in faze determinante pentru constructii cu grad de complexitate normala sau redusa. Aceasta procedura este utila pentru uniformizarea intelegerii termenilor si imbunatatirea activitatilor proiectantilor pe santier, precum si pentru aplicarea uniforma a activitatii de control si avizare a ISC.
-Elaborarea unui document privind sarcinile proiectantilor de structura (cu responsabilitati clare legate si de fazele determinante) pentru a fi introduse in contractele de proiectare.
-Initierea de actiuni comune cu ISC de clarificare si imbunatatire a unor prevederi din legislatie si din reglementarile tehnice.
„Analizand concluziile legate de fazele determinante si solicitarea semnarii de catre proiectant a PVLA (procesul-verbal de lucrari ascunse), a rezultat, de pilda, ca programul de calitate si lista fazelor determinante sunt actiuni de asigurare a calitatii. La randul sau, asigurarea calitatii este parte a managementului calitatii, concentrata pe furnizarea increderii ca toate cerintele referitoare la calitate vor fi indeplinite. Controlul calitatii este de asemenea o parte a managementului calitatii, concentrata pe indeplinirea
cerintelor referitoare la calitate La randul lor, verificarile unei constructii care a ajuns intr-o faza determinanta au rol de asigurare a calitatii. Verificarile mai au rolul de a confirma ca s-a inteles cu adevarat proiectul, ca se fac lucrarile conform acestuia, sunt respectate principiile de baza de executie a lucrarilor, ca s-a efectuat controlul calitatii de catre factorii responsabili conform legii, ca se folosesc materiale si tehnologii certificate”, se arata in noul document al AICPS. Pentru a vizualiza concluziile integrale, click aici!
|