ALLBIM: Oportunitati si provocari ale tranzitiei de la CAD la sistemul de lucru BIM |
Arhitectura & Proiectare Publicat de Stelian DINCA 14 Iul 2021 07:58 |
BIM si CAD reprezinta doua abordari fundamental diferite ale proiectarii si ale modului in care este creata toata documentatia de proiect. Trecerea la BIM nu inseamna doar schimbarea programului software in care lucrezi, ci un mod de lucru complet nou cu standarde proprii si numeroase avantaje. Inainte sa treci de la CAD la BIM, citeste mai jos care sunt lucrurile de care trebuie sa tii cont.
1. Afla ce presupune tranzitia la BIM
Sa schimbi modul de lucru din intregul birou nu este simplu, in principiu pentru ca nu inseamna doar schimbarea programelor de arhitectura. Modifici totul in modul de functionare a firmei. Angajatii au nevoie de training care poate dura de la cateva saptamani la cateva luni, iar clientii trebuie anuntati cum functioneaza noul proces. Colaborarea cu partenerii de proiectare si alti stakeholderi se schimba si ea.
Pe scurt, vei avea nevoie de niste luni de zile pentru a implementa modul de lucru BIM in firma ta - de la programe la standarde si metodologie. Vei intampina pe parcurs o serie de provocari - pe de-o parte vei vedea cum noul software iti salveaza timp, pe de alta parte vei lucra mai lent pana inveti sa-l folosesti eficient. Sa treci de la CAD la BIM este un test al rabdarii care da rezultate extraordinare in timp si este bine sa stii ce presupune inainte sa incepi.
2. Verifica-ti programul
Planificarea este extrem de importanta cand vrei sa faci o schimbare majora in firma. Daca decizi sa treci la BIM intr-o perioada aglomerata, procesul va fi dificil si vei pune presiune pe cei implicati - toti vor avea de lucrat la proiecte si de invatat un software nou simultan.
Tranzitia la BIM este un proces de durata. Verifica programul de activitati si graficul de predari si gaseste o perioada potrivita pentru a incerca lucruri noi - poate fi dupa incheierea unor proiecte mari sau atunci cand nu ai proiecte noi. Dedica timpul liber training-ului si intelegerii noului mod de lucru.
3. Incepe cu proiecte mici
Este aproape imposibil sa schimbi modul de lucru dintr-o firma intreaga de la CAD la BIM peste noapte. Tranzitia de la un tip de proiectare la altul va genera in prima faza o serie de probleme care se pot traduce in depasiri de costuri sau de termene de predare. Vei avea nevoie de o perioada pentru a stapani un software BIM si pentru a invata cele mai eficiente practici de lucru. Timp in care vei face si greseli.
De aceea este o idee buna sa incepi cu proiect pilot. Poate ai un client vechi care este interesat de BIM sau poate ai un proiect mic cu deadline-uri mai relaxate care iti permite sa experimentezi. Oricare din variante este buna daca iti permite sa intelegi noul mod de a lucra si de a colabora, iar pe masura ce capeti experienta poti transfera toate cunostintele la proiecte complexe.
4. Fii atent la ce si cum modelezi
Trecerea de la CAD la BIM presupune schimbarea soft-ului in care lucrezi - poti de exemplu sa treci de la AutoCAD la Allplan 2021. Pe masura ce inveti sa folosesti noul software vei descoperi o multime de functii pe care vei fi tentat sa le incerci.
Sa creezi din start modele, detalii si planse foarte complexe poate duce la pierdere de timp, cand cel mai important avantaj BIM este chiar eficienta. Incearca in prima faza sa gasesti un echilibru intre ceea ce este cu adevarat important si toate lucrurile pe care vrei sa le realizezi si sa le detaliezi pentru proiectul final.
5. Planifica inainte sa modelezi
Vei vedea un lucru cand incepi sa folosesti un software BIM - este mult mai detaliat si mai complex decat un program CAD. Poti incepe sa modelezi direct desigur, dar asta nu este Building Information Modeling.
BIM este despre colaborare si despre modele inteligente (incarcate cu informatii). Poti beneficia din plin de aceste avantaje, dar este cu atat mai simplu cand planifici inainte de a incepe proiectarea. Sunt cateva lucruri la care trebuie sa te gandesti:
- Ce tip de modele vrei sa creezi?
- Cat de detaliate si de complexe vor fi?
- Vrei sa partajezi modelele cu beneficiarul?
- Cati oameni vor lucra in acelasi software la un proiect?
- Ce rol are fiecare persoana? Ce permisiuni va avea?
- Cum vei organiza toate modelele, piesele desenate, rapoartele?
Un software BIM presupune un management clar si transparent. Nu lucrezi independent de ceilalti, ci pe un model si o baza de date comune, prin urmare orice modificare faci se reflecta in munca partenerilor de proiect. Ca lucrurile sa mearga bine, toti trebuie sa fie pe aceeasi pagina de-a lungul intregului proces de proiectare.
6. Odata ce ai inceput sa lucrezi BIM, nu te mai intoarce la CAD
Sa schimbi complet modul de lucru poate fi frustrant, pentru tine si/sau pentru echipa ta si vor fi multe momente in care vei avea senzatia ca totul va merge mai rapid daca faci lucrurile cum erai obisnuit.
Ceea ce este adevarat - dar doar pentru proiectul la care lucrezi in momentul respectiv. Daca revii la CAD, timpul investit in invatarea unui nou soft si a unui nou mod de lucru va fi pierdut. Dar mai ales vei pierde toate avantajele care vin la finalul procesului de invatare.
Cu BIM te reinventezi, dar nu trebuie sa pornesti de la zero. Foloseste experienta altora pentru a face tranzitia mai usoara.
Sa luam modelul CAD ca exemplu. Poti sa generezi automat listele de cantitati sau sa faci simulari de costuri? Il poti importa intr-un software de certificare energetica? Cat de mult iti ia sa faci modificarile in proiect? Poti detecta coliziuni intre componente (mai ales cele de la specializari diferite)? Cat de usor este pentru beneficiar sa inteleaga proiectul?
Toate acestea sunt lucruri pe care le poti face cu un software BIM. Iti permite sa creezi modele detaliate, cu mult mai putine erori care inseamna reduceri de timp si costuri de la proiectare pana la executie.
7. Intelege ca orice parte dintr-un model BIM este conectata cu alta
Cand lucrezi BIM orice schimbare a modelului are un efect asupra celorlalte elemente din baza comuna de date. De exemplu, o modificare a inaltimii unui etaj va schimba cotele absolute pentru celelalte etaje si piesele desenate generate din model.
Daca esti obisnuit sa lucrezi cu desene individuale, pe care le modifici separat la fiecare schimbare din proiect, este usor sa nu tii cont de felul in care functioneaza un model BIM. In situatia de mai sus, ai schimba inaltimea intr-o sectiune si apoi, manual, ai modifica toate celelalte piese desenate. Este mult de munca si trebuie sa fii foarte atent ca la final toata documentatia sa fie corelata. Lucru pe care un software BIM il face automat pentru tine.
Cand lucrezi BIM orice schimbare a modelului are un efect asupra celorlalte elemente din baza comuna de date. De exemplu, o modificare a inaltimii unui etaj va schimba cotele absolute pentru celelalte etaje si piesele desenate generate din model.
Daca esti obisnuit sa lucrezi cu desene individuale, pe care le modifici separat la fiecare schimbare din proiect, este usor sa nu tii cont de felul in care functioneaza un model BIM. In situatia de mai sus, ai schimba inaltimea intr-o sectiune si apoi, manual, ai modifica toate celelalte piese desenate. Este mult de munca si trebuie sa fii foarte atent ca la final toata documentatia sa fie corelata. Lucru pe care un software BIM il face automat pentru tine.
Problemele apar daca uiti de faptul ca intr-un proiect BIM totul este conectat cu altceva. Poate vrei sa incerci o idee noua si te apuci direct de modificari, fara sa iti dai seama ca tot modelul se schimba, nu doar desenul pe care lucrezi. De aceea este important sa intelegi din start cum functioneaza BIM, cum sunt legate elementele de desene si desenele de structura cladirii, cum se genereaza vederi sau sectiuni si cum sa lucrezi cu desene individuale cand ai nevoie sa experimentezi ceva.
8. Discuta cu ceilalti parteneri de proiectare si cu clientii
Inainte de o schimbare majora a modului de lucru in birou este important sa vorbesti cu toti cei asupra carora va avea un impact. Angajatii vor avea nevoie sa inteleaga care sunt motivele pentru care treci de la CAD la BIM si vor avea nevoie de training specializat. Un software invatat corect de la inceput scuteste multe probleme ulterioare, iar cursurile te ajuta sa inveti gradual tot ceea iti trebuie pentru proiectele tale. Daca pornesti de la un proiect simplu pana stapanesti principiile de functionare si apoi continui cu cele complexe si foarte detaliate, curba de invatare nu va mai parea abrupta si vei evita momente frustrante.
Cand lucrezi BIM, clientul are un rol activ in cadrul proiectului, de aceea este important sa il informezi din timp despre trecerea de la CAD la BIM. Fii sincer cu clientii in legatura cu obiectivele pe care le ai si explica-le clar de ce ai nevoie de la ei pentru ca lucrurile sa functioneze bine. Avantajele pentru clienti sunt semnificative si tranzitia va fi cu atat mai simpla daca sunteti toti pe aceeasi pagina.
Orice schimbare presupune un stres. Daca anunti clientii din timp despre ce presupune modul de lucru BIM si care sunt avantajele lui, nu vei pierde increderea lor si colaborarea va fi mult mai eficienta.
9. Ia deciziile impreuna cu expertii in BIM
Aminteste-ti ca nu esti singur in tot acest proces de schimbare. Este nevoie de training pentru a invata rapid sa lucrezi corect si pentru a gestiona proiectele conform standardului de birou. Cu ajutorul unui consultant in Building Information Modeling tranzitia de la CAD la BIM va fi mult mai simpla.
Vei afla de la un expert BIM nu numai cum sa lucrezi ci si lucrurile specifice BIM de care trebuie sa tii cont sau de problemele care pot aparea si cum sa le depasesti. Vei sti cum sa planifici proiectarea de la concept pana la executie si vei avea astfel timp sa te concentrezi pe noul mod de lucru decat pe implementarea lui.
Cu BIM te reinventezi, dar nu trebuie sa pornesti de la zero. Foloseste experienta altora pentru a face tranzitia mai usoara.
|