Agenda Constructiilor
Joi, 28 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - Allied Engineers: Crestere de 20% in 2022, datorita proiectelor aflate in derulare
Allied Engineers: Crestere de 20% in 2022, datorita proiectelor aflate in derulare
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 15 Aug 2022 06:25
Allied Engineers, una dintre cele mai importante companii de proiectare generala din Romania, are un portofoliu de proiecte de amploare in implementare, printre care se afla doua unitati spitalicesti, proiectul industrial La Lorraine Bakery Campia Turzii, mai multe hipermarketuri, proiectele rezidentiale semnate cu One United Properties - One Lake District, One Lake Club, One High District, One Mamaia Nord -, proiectul City Rose Park dezvoltat de GTC, complexul rezidential Mega Mall, proiectul One Gallery - foarte valoros istoric, fiind o reconversie din fosta fabrica Ford din Bucuresti, monument de importanta nationala, intr-o cladire care cuprinde spatii multifunctionale si multe altele. Portofoliul de proiecte se reflecta in rezultatele financiare ale companiei, care a incheiat anul 2021 cu o cifra de afaceri agregata de 3 milioane de euro (valoare ce include mai multe businessuri active in cadrul grupului).
Cu o activitate de aproximativ 20 de ani pe piata, Allied Engineers lucreaza in proiecte complexe din cele mai diverse domenii, atat in sectorul privat, cat si in cel public: de la imobile de birouri si rezidentiale pana la cladiri publice, obiective industriale, spatii comerciale si logistice. In ultimii ani, compania a avut o crestere de 5%-10% pe an, iar estimarile pentru 2022 arata o majorare de aproximativ 15%-20%, intr-un context efervescent, cu multe proiecte noi.
Operatiunile Allied Engineers sunt conduse de Mihai Dragomir, Managing Partner, specialist cu o experienta profesionala de 22 de ani pe piata de proiectare si constructii.
 
- La ce proiecte lucrati, in aceasta perioada, si in ce etape de implementare se afla?
- Daca ar fi sa fac o radiografie a acestui an de activitate pentru Allied Engineers, avem multe proiecte incepute in ultimii doi ani, care au ajuns intr-o faza de maturitate, la care se adauga cele contractate anul acesta, din domenii extrem de variate: industrial, rezidential, logistic, comercial/retail, HoReCa s.a.
Avem, asadar, proiecte in toate stadiile de implementare. Printre proiectele aflate in faze incipiente (elaborarea planurilor de urbanism sau obtinerea autorizatiilor de construire) avem doua unitati spitalicesti, proiectul industrial La Lorraine Bakery Campia Turzii, mai multe hipermarketuri, proiectele rezidentiale semnate cu One United Properties - One Lake District, One Lake Club, One High District, One Mamaia Nord, proiectul City Rose Park (centru multifunctional, investitie a GTC, cu functiune mixta rezidential si office), complexul rezidential Mega Mall, proiectul One Gallery - foarte valoros istoric, fiind o reconversie din fosta fabrica Ford din Bucuresti, monument de importanta nationala, intr-o cladire care cuprinde spatii multifunctionale.
 
 
Mai sunt si proiectele aflate deja in faza de executie - as da aici doar cateva exemple: in domeniul comercial si de retail avem Promenada Mall din Craiova (investitie NEPI Rockcastle); in HoReCa lucram la Grand Hotel du Boulevard din Centrul Vechi al Capitalei (Niro Group), care este monument istoric de importanta nationala; in categoria de rezidential si comercial, avem in executie proiectele One Cotroceni Park (faza 2) si One Peninsula; in domeniul office, avem proiectul Timpuri Noi Square 2, dezvoltat de catre Grupul Vastint.
Toate sunt proiecte mari, de anvergura, al caror termen de executie este cel standard pentru industrie, adica de 2-3 ani.
Pe langa toate acestea, avem proiecte interesante aflate in licitatie, pentru ansambluri rezidentiale, depozite, cladiri de birouri, proiecte cu destinatie data center.
 
 
- Cum vedeti evolutia activitatii din domeniul de proiectare si constructii la inceputul anului 2022 si cum credeti ca se va dezvolta aceasta pe termen scurt si mediu, avand in vedere noul context geopolitic si scumpirile din ultima perioada?
- In ciuda scumpirilor din ultima perioada si a faptului ca ne confruntam cu un razboi la granita, care reprezinta un element de risc major, activitatea noastra in proiectare este intr-un trend de crestere, iar proiectele pe care le avem pregatite spre dezvoltare sunt semnificativ mai mari decat cele de pana acum, dupa cum arata si estimarile cifrei de afaceri pentru acest an.
Daca ar fi sa fac o scurta analiza, sectorul rezidential este, intr-adevar, afectat de cresterea preturilor la materiale (cauzata, pe de o parte, de razboi si de inchiderea unor facilitati de productie importante din Ucraina, si, pe de alta parte, de inflatie), insa nu am constatat vreo intentie de franare din partea dezvoltatorilor cu care noi lucram.
Dincolo de aceste provocari mentionate in intrebare care afecteaza industria, sunt insa martorul unei alte probleme cu care se confrunta partenerii nostri in constructii. Fie ca au lucrari in domeniul rezidential sau industrial, acestia se lovesc de procedurile greoaie de autorizare a executarii lucrarilor de constructii, care ingreuneaza procesul de dezvoltare. Emiterea unei autorizatii de constructie a ajuns sa dureze, in unele cazuri, mai mult decat timpul necesar procesului de executie si de proiectare la un loc. Acesta este un subiect delicat, despre care ar trebui sa vorbim mai aplicat si mai mult in industrie. Pe scurt, este nevoie de o simplificare a criteriilor pentru emiterea acestor autorizatii si, in general, de o reducere a timpilor de asteptare, care ar fi benefice pentru toti cei implicati.
 
 
- Cum se resimt, in cadrul companiei, efectele pandemiei legate de cresterea preturilor din domeniul constructiilor? Ati observat o reducere a cererii de proiecte, in acest context?
- De regula, proiectele pe care le avem in portofoliul Allied sunt investitii de amploare ale unor dezvoltatori mari si stabili, care, in ciuda cresterilor, merg mai departe cu investitiile - deci, in mod particular, noi nu resimtim aceste efecte la nivelul companiei.
De asemenea, in domeniul public, in care suntem tot mai activi, lucrarile avanseaza si vor fi mai multe in viitor - ne asteptam la mai multe investitii din programe cu finantare publica si, in particular, ne dorim o colaborare privat-public mai stransa.
Si in celelalte domenii de interes pentru noi, industrial si energetic, previzionam o crestere mare a investitiilor. Un efect cu impact diferit in Romania al crizei de la granita consta in faptul ca producatorii cu fabrici inchise, atat in Ucraina, cat si in Rusia, incep sa se reorienteze spre alte piete, iar Romania este o zona din ce in ce mai ofertanta pentru investitorii care cauta sa-si refaca afacerile in alta parte.
 
 
- Ati observat schimbari in ceea ce priveste cererea de constructii cu eficienta energetica ridicata, la un an de la intrarea in vigoare a standardelor nZEB (Nearly Zero-Energy Building)? Cum va aliniati acestui trend?
- NZEB este un standard care rezulta dintr-o directiva europeana, obligatoriu de implementat incepand cu ianuarie 2021, pe care il impun multe autoritati locale prin certificatul de urbanism, in special in Bucuresti. Masurile care se impun difera de la o situatie la alta, in functie de tipurile de proiecte. Aceste masuri se stabilesc printr-un studiu specific, pe care-l elaboreaza un specialist in solutii de eficienta energetica a cladirilor. Trebuie subliniat ca implementarea cerintelor nZEB conduce la majorare complexitatii unui proiect si la o crestere a costurilor de investitie.
Noi am implementat in proiectele noastre astfel de masuri chiar anterior intrarii in obligativitate a standardelor nZEB, in special pentru cladiri care functioneaza cu pompe de caldura in sistem centralizat. Acum proiectam mult mai multe, fiind o solutie preferata pentru ansamblurile rezidentiale mari. Totodata, am realizat si cladiri de birou cu panouri fotovoltaice montate in diferite locuri (zona de parcare, zona supraterana, pe terasa), care asigura o mica parte din bilantul de consum energetic al acestor cladiri.
As adauga ca exista un trend puternic pe piata pentru proiectele energetice, unde avem lucrari semnificative in portofoliu - de exemplu, pentru parcuri fotovoltaice si eoliene. Tot in categoria de proiecte regenerabile ceva mai mici, din investitii publice, avem in elaborare zeci de studii de fezabilitate si de autorizare pentru statii de incarcare destinate masinilor electrice, care incep sa acopere tot mai bine teritoriul Romaniei.
 
 
- Ce tendinte remarcati in arhitectura si design in aceasta perioada, avand in vedere contextul actual?
- Daca ne referim strict la arhitectura si design, si in Romania au inceput sa se dezvolte proiecte tot mai ambitioase, care atrag arhitecti de renume si companii internationale de arhitectura. Specialisti ca Chapman Taylor, 3TI Progetti, cu care suntem in colaborare pentru spitale regionale, Zaha Hadid, Foster + Partners, UN Studio sunt cateva nume care participa la concursuri si la licitatii publice, ceea ce arata ca Romania a inceput sa devina o piata-magnet pentru cei din strainatate. Sunt si arhitecti romani talentati, cu evolutie interesanta, care incep sa castige concursuri in fata unor nume internationale si este un aspect pe care merita sa-l apreciem.
Majoritatea proiectelor in care suntem implicati sunt inovatoare ca arhitectura si design, iar fiecare provocare arhitecturala vine la pachet si cu provocari de inginerie solicitante, pentru care trebuie sa gasim solutii viabile. De exemplu, as aminti aici proiecte cu acoperisuri cu deschidere libera de peste 120 de metri. De asemenea, am proiectat cladiri cu inaltime de peste 120 de metri, ceea ce este o provocare structurala ce necesita o solutie de proiectare deosebita.
 
 
- Ce impact credeti ca vor avea digitalizarea si noile tehnologii pe piata de constructii si asupra fortei de munca si a productivitatii din acest sector? Ce investitii aveti in plan in sensul digitalizarii activitatii?
- In procesul nostru de proiectare, am inceput digitalizarea de mult timp. De altfel, suntem unii dintre pionierii BIM 3D in proiectare integrata, pe care am implementat-o inca de acum 10 ani, cand inca nu era testata de alte companii.
In prezent, pot spune ca utilizam deja cele mai complexe softuri de proiectare si avem in plan sa marim numarul de licente si de statii de lucru, intrucat ne marim echipa. De asemenea, sistemul nostru de lucru este organizat in cloud, in care tot transferul de informatie se produce digitalizat si in siguranta, la fel si trasabilitatea livrabilelor si organizarea echipelor de lucru, totul pentru eficientizarea proiectelor in care suntem implicati.
Pe piata constructiilor, insa, digitalizarea este o discutie foarte ampla, care nu acopera doar domeniul nostru. Asa cum BIM 3D a devenit un standard de proiectare, se incearca implementarea acestui standard si in procesul de executie, mai exact in construction management si, mai departe, in perioada de exploatare. Din ce observ, se incearca o digitalizare a intregului stadiu de viata al unui proiect si proceselor din jurul acestuia.
As vrea doar sa punctez ceva important: implementarea BIM 3D trebuie sa rezulte din necesitatea sporirii performantei procesului de proiectare si, desigur, si de executie si de exploatare. Cu alte cuvinte, nu folosim BIM de dragul BIM-ului. In proiectare, este evident ca acest tip de tehnologie ne ajuta sa avem proiecte bine coordonate si cu un numar minim de erori. Ca in orice domeniu pana la urma, solutiile digitale, puse in mainile potrivite si puse la treaba de specialisti, pot sa aduca beneficii extrem de mari ca resurse alocate, eficienta si performanta a intregului proiect. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
theda mar
ness project
CONCEPT STRUCTURE
noark
MAKITA
viarom
CDS
FRONTALE
Acvatot 2019
Ubitech
rigips
concelex

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
top 500
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander