ANCPI include inca 11 UAT-uri in programul de cadastrare cu fonduri europene |
Arhitectura & Proiectare Publicat de AG&F 04 Apr 2025 11:39 |
![]() ANCPI, institutie publica aflata in subordinea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA), a finalizat lucrarile de inregistrare sistematica a imobilelor la nivelul intregii localitati, in 315 UAT-uri, precum si in peste 31.808 sectoare cadastrale, cu o suprafata de peste 7,3 milioane de hectare.
Numai in luna martie au fost finalizate lucrarile de inregistrare sistematica a imobilelor, cu fonduri europene, in 11 comune. In total, 187 de localitati cu peste 2,2 milioane de imobile sunt cadastrate prin Proiectul major "Cresterea gradului de acoperire si incluziune a sistemului de inregistrare a proprietatilor in zonele rurale din Romania”, finantat in cadrul Axei prioritare 11 a Programului Operational Regional 2014-2020 (POR) si continuat in cadrul Programului Crestere Inteligenta, Digitalizare si Instrumente Financiare 2021-2027 (PoCIDIF).
Pana la aceasta data, prin programele derulate, ANCPI a deschis, gratuit pentru cetateni, peste 8,4 milioane de noi carti funciare.
Din totalul de 9,54 de milioane de hectare de terenuri agricole care fac obiectul subventiilor Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), au fost inregistrate in sistemul integrat de cadastru si carte funciara 8,23 milioane de hectare (86%).
In prezent, se desfasoara lucrari de cadastru la nivelul intregului UAT in 490 de comune, dintre care 456 beneficiaza de fonduri europene.
PNCCF are drept scop inregistrarea, gratuita pentru cetateni, a tuturor imobilelor (terenuri si cladiri) din Romania in sistemul integrat de cadastru si carte funciara. Programul este finantat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene si din bugetul local al primariilor.
ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Cresterea gradului de acoperire si incluziune a sistemului de inregistrare a proprietatilor in zonele rurale din Romania”, care completeaza obiectivul PNCCF prin realizarea lucrarilor de inregistrare sistematica pentru 5,7 milioane de hectare, din 660 de UAT-uri din zonele rurale ale Romaniei, iar valoarea totala a Proiectului este 312,8 milioane de euro.
Proiectul major a fost finantat, pana in decembrie 2023, prin Programul Operational Regional si a fost etapizat. Faza II a Proiectului este finantata, in prezent, prin Programul Crestere Inteligenta, Digitalizare si Instrumente Financiare 2021-2027.
Mai multe informatii referitoare la stadiul lucrarilor de inregistrare sistematica sunt disponibile pe pagina web a ANCPI.
|