Arhitectura & Proiectare
Publicat de AG&F
26 Iul 2024 11:15
|
Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) introduce noi gratuitati pentru prestarea serviciilor si extinde lista inclusiv a celor de interogare dinamica pe baza unor componente API (application programming interface). Noile prevederi au intrat in vigoare miercuri, 24 iulie, cand a fost publicat, in Monitorul Oficial al Romaniei, Ordinul nr. 1498/2024 pentru modificarea si completarea Ordinului directorului general al ANCPI nr. 16/2019 privind aprobarea tarifelor pentru serviciile furnizate de ANCPI si institutiile subordonate.
Astfel, ANCPI, institutie aflata in subordinea Ministerului Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei (MLPDA), acorda urmatoarele facilitati:
- prestarea fara tarif a anumitor servicii;
- aplicarea unor tarife fixe in locul celor procentuale (60 lei, pentru intabularea dreptului de proprietate asupra imobilelor nationalizate);
- comasarea unor tarife intr-un tarif unic, indiferent de numarul operatiunilor solicitate;
- plafonarea bazei de calcul la care se aplica procentele de 0,15 sau 0,5 in vederea intabularii dezmembramintelor dreptului de proprietate;
- introducerea unor reguli de calcul a tarifului solicitat pentru radierea aceleiasi sarcini transcrise in urma alipirii mai multor imobile grevate de aceasta sau ca urmare a operatiunilor succesive de alipire urmate de dezlipire.
Totodata, au fost introduse noi servicii precum:
- Avizare expertize tehnice judiciare in specialitatea topografie, cadastru si geodezie (unitatea de masura este ”lucrarea”, iar serviciul este prestat cu scutire de tarif).
- Copie de carte funciara (unitatea de masura este ”cartea funciara”, iar tariful este de 25 lei).
- Inscriere dispozitiv hotarare judecatoreasca (serviciu aplicabil doar in cazul hotararilor judecatoresti care omologheaza un raport de expertiza avizat de oficiul de cadastru si publicitate imobiliara, iar tariful este calculat prin raportare la fiecare operatiune rezultata din dispozitivul hotararii judecatoresti).
De asemenea, actul normativ introduce noi scutiri de la plata tarifelor precum:
- serviciile de notare si radiere, in regim normal si de urgenta, solicitate de autoritatile si institutiile din administratia publica centrala si locala;
- serviciile de receptie si infiintare a cartii funciare pentru imobilele din planul parcelar;
- receptia documentatiilor cadastrale de actualizare a informatiilor tehnice aferente imobilelor din planul parcelar si a planurilor intocmite pentru emiterea titlurilor de proprietate;
In ceea ce priveste serviciile API, tariful nu se va percepe atunci cand scopul este emiterea de autorizatii sau certificate de urbanism pentru imobilele aflate in patrimoniul statului si al unitatilor administrativ-teritoriale sau, de exemplu, pentru activitatea primariei de identificare a proprietarilor terenurilor care depoziteaza ilegal deseuri.
|