Agenda Constructiilor
Joi, 18 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - LEVIATAN DESIGN - 10 ani, peste 100 de specialisti si progres tehnologic neintrerupt
LEVIATAN DESIGN - 10 ani, peste 100 de specialisti si progres tehnologic neintrerupt
Arhitectura & Proiectare Publicat de Ovidiu Stefanescu 07 Iul 2022 06:44
In 2022, Leviatan Design sarbatoreste 10 ani de proiectare si dezvoltare in domeniul constructiilor din Romania. Aceasta borna reprezinta un prilej de reafirmare a avantajelor rezultate in urma aplicarii standardului BIM si a transformarii digitale a companiei cu capital privat romanesc, la nivelul tuturor proceselor. Pornind de la viziunea tinerilor antreprenori care au infiintat societatea in 2012 si care a fost, inca de la inceput, orientata inspre dezvoltarea durabila prin tehnologie si inovare, Leviatan Design a evoluat rapid si s-a diferentiat pe piata locala a constructiilor de concurentii sai prin capacitatea sa deosebita de adaptare, sustinuta in mod ferm de investitiile realizate in tehnologizare si digitalizare.
 
"In acest deceniu de activitate am reusit sa depasim toate dificultatile"
"Drumul Leviatanului a fost plin de provocari, dar cu multa hotarare si cu dorinta de a contribui la schimbarea de care domeniul constructiilor din Romania avea atata nevoie, am studiat exemplele de buna practica din occident, ale companiilor si statelor care s-au adaptat progresului tehnologic si au
 inclus in procesele lor de lucru conceptele digitalizarii, si am ajuns la o concluzie revelatoare: doar prin tehnologie puteam castiga avantajul competitiv si puteam deveni una dintre primele companii de proiectare si arhitectura, complet digitalizate, din Romania. Am inceput sa optimizam fluxurile de lucru, prin automatizarea proceselor interne, astfel incat sa putem fi competitivi pe piata din Romania si sa ne diferentiem intr-un mediu concurential extrem de puternic. Pe acest parcurs, am intampinat multe dificultati, una dintre ele fiind constituita de reticenta oamenilor in fata schimbarii, dar impreuna cu colegii care au ramas alaturi de noi in toti acesti 10 ani, am reusit!"- afirma Catalin Podaru, CEO Leviatan Design.
 
Obiectivul initial al companiei a fost centrat pe promovarea de servicii integrate de arhitectura si inginerie civila in constructii, la cele mai inalte standarde. In deceniul care a trecut de la infiintare, acest deziderat a inregistrat o evolutie constanta catre oferirea unor servicii complete pentru constructii de tip design & build, alaturi de partenerii sai si cu ajutorul companiei de executie din grup - Ubitech Constructii. Folosind eficient si intensiv conceptul BIM, tehnologii si aplicatii software de inalta performanta, precum si o echipa solida de specialisti, care asigura un nivel ridicat de calitate in toate proiectele realizate, tinta propusa a fost atinsa. Schema organizatorica a Leviatan Design include departamentul tehnic, care cuprinde biroul de arhitectura, structuri, instalatii, asistenta tehnica si urmarirea santierelor, devize, achizitii publice, biroul de planificare si imbunatatire continua a proceselor, precum si departamentele de suport (resurse umane, contabilitate, marketing, IT si juridic). In prezent, echipa numara peste 100 de specialisti, arhitecti, proiectanti, ingineri de instalatii, manageri de proiect si personal administrativ, care sunt preocupati continuu de propria lor dezvoltare profesionala, in raport cu inovatiile si noutatile din departamentul corespunzator in care activeaza. Acest atribut permite angajatilor companiei sa asigure calitatea necesara in toate proiectele pe care le dezvolta, precum si in intreaga activitate a societatii.
 
 
Triplarea investitiilor in software specializat
Cresterea echipei a fost una graduala, fiind in directa corelare cu majorarea volumului de lucru. Datele disponibile indica, in ceea ce priveste numarul efectiv de angajati, ca, la finalul lui 2021, acesta a fost dublu fata de cifra corespunzatoare anului precedent. In ceea ce priveste performanta financiara, Leviatan Design a reusit pe parcursul exercitiului fiscal anterior realizarea unei cifre de afaceri de peste 35,7 milioane lei, ceea ce constituie o crestere semnificativa in raport cu incasarile din 2020. Aceste rezultate foarte bune au fost posibile ca urmare a investitiilor constante, directionate catre dezvoltarea echipei, achizitia si implementarea de tehnologii si solutii digitalizate. Doar in ultimii patru ani, compania a investit peste doua milioane de lei atat in echipamente performante si aplicatii software astfel incat fiecare proiectant sa detina propria licenta AEC (arhitectura, inginerie si constructii), cat si in programe de specializare, conferinte de profil si cursuri de dezvoltare personala, pentru toti membrii echipei. In 2021, bugetul directionat catre aceasta zona aproape s-a triplat, iar raportat la nivelul investitiilor din prima jumatate a lui 2022, se estimeaza ca la finalul anului, ponderea investitiilor se va situa in jurul valorii de 10% din cifra de afaceri.
 
Digital Twin, Mixed Reality, Common Data Environment - sisteme ale viitorului in proiectare
O resursa cu impact major in activitatea echipei Leviatan Design este reprezentata de setul de programe ce apartin platformei Autodesk Construction Cloud, la care se adauga o serie de echipamente moderne bazate pe tehnologii noi, precum Digital Twin si Mixed Reality, aplicate direct in procesul de proiectare, precum si in urmarirea executiei. "Toate procesele companiei se bazeaza pe implementarea reala si concreta a metodologiei BIM si a fluxurilor de lucru integrate, cu ajutorul carora aducem modelul informational 3D BIM al cladirii in mediul comun de date CDE (Common Data Environment) - spatiu in care toate informatiile despre proiect, precum procesele, datele, rolurile si versiunile sunt transpuse si stocate in format digital, intr-o modalitate transparenta si accesibila tuturor partilor interesate implicate. Cu toate aceste resurse puse la dispozitie de compania noastra, echipa Leviatan este pregatita sa ofere solutii inteligente si personalizate pentru orice proiect, prin furnizarea unor sisteme integrate de inginerie civila si constructii, de la concept pana la realizare", subliniaza Maria Vasi, Coordonatorul Biroului de Structuri, care face parte din echipa Leviatan Design de cinci ani. "Prin imbunatatirea si automatizarea continua a proceselor interne din industria constructiilor, am reusit sa construim o ECHIPA SOLIDA, interconectata pe toate specialitatile, care genereaza standardizari proprii si know-how in piata, devenind, astfel, un exponent al ingineriei moderne", mai precizeaza reprezentantul companiei.
 
 
Conceptul BIM si inovatia tehnologica asigura o pozitie de top pentru LEVIATAN DESIGN
Proiecte strategice, cu o mare incarcatura de responsabilitate
Portofoliul Leviatan Design cuprinde peste 550 de proiecte finalizate, in diferite sectoare de activitate, precum militar, educational, administrativ, sectorul medical, consolidare de monumente istorice. Toate acestea au imbogatit experienta companiei si au pozitionat-o in randul celor mai puternice birouri de arhitectura si proiectare din Romania, Leviatan Design clasandu-se pe locul al optulea din 100 de firme evaluate, conform raportului realizat de IBCFocus, editia 2021.
Gradul de tehnologizare si experienta acumulata in cei zece ani de activitate au permis companiei sa se implice in realizarea de obiective tot mai complexe, cu functiuni diferite. In prezent, Leviatan Design are in desfasurare doua dintre cele mai importante proiecte care sunt strategice pentru apararea nationala:
  • Proiectul de "Realizare infrastructura statica a Comandamentului Corpului Multinational de Sud Est (Headquarters Multinational Corps South-East HQ MNC-SE) in cazarma 562", de la Sibiu.
  • Proiectul de extindere si modernizare a bazei aeriene 71 de la Campia Turzii, respectiv “Realizare infrastructura - zona operatio­nala in cazarma 1833 Campia Turzii".
 
 
"Aceste doua proiecte impun un nivel de calitate extrem de ridicat si ne incarca de responsabilitate", subliniaza Catalin Podaru.
Datorita digitalizarii, cele doua proiecte se deruleaza in paralel, folosind aceeasi echipa de specialisti, iar lucrarile se realizeaza conform graficelor.
Totodata, echipa Leviatan se pregateste de finalizarea altor proiecte de tip design & build, care au beneficiat de avantajele aplicarii BIM atat in procesul de proiectare, cat si in etapa de executie si urmarire a santierului, respectiv:
  • Proiectul de realizare centrala termica si reabilitare infrastructura utilitati de la Universitatea Nationala de Aparare “CAROL I" din Bucuresti.
  • Pavilion multifunctional, cu o suprafata construita de 3.054 mp, in incinta Institutului "Cantacuzino" din Bucuresti.
  • Iar anul acesta, a fost finalizat si receptionat proiectul de tip design & build al noului pavilion administrativ in Cazarma 940, care apartine de Centrul 85 Comunicatii Aero si Informatica "General Doroftei Ghermanescu" din Bucuresti.
Bunul cel mai de pret al companiei, ECHIPA, impreuna cu investitiile constante in transformarea digitala, au permis un salt urias de la un an la altul, astfel ca, in urmatoarea perioada compania va continua sa tina pasul cu inovatiile si progresul tehnologic din industria constructiilor si va dezvolta proiecte de anvergura pentru infrastructura critica, pastrand ritmul sustinut de digitalizare a proceselor de lucru si evoluand continuu.
 
 
 
Modelul complet 3D BIM al proiectarii si executiei unei cladiri, extrem de valoros in faza de exploatare
Romania are de acoperit un decalaj destul de mare inca in ceea ce priveste adoptarea principiilor BIM, insa demersurile unei companii cum este Leviatan Design, indreptate in directia educatiei
urmatoarelor generatii de ingineri in spiritul tehnologiilor moderne, au toate sansele de a scurta foarte mult acest drum si de a permite alinierea tarii noastre la cutumele arhitecturii si proiectarii contemporane. Implementarea curajoasa a conceptelor digitalizarii si tehnologizarii de catre firma din Bucuresti i-a asigurat acesteia un avantaj competitiv net, oferindu-i posibilitatea participarii la o serie de proiecte de mare complexitate. Strans corelata cu sustenabilitatea, trendurile actuale de digitalizare si politicile europene de protectie climatica, implementarea BIM este deja o necesitate obiectiva si va marca, in mod cert, domeniul constructiilor pentru o perioada indelungata. La toate aceste teme, se refera in continuare Gabriel Marcu, director tehnic al Leviatan Design.
 
- Avand in vedere faptul ca sunteti una dintre putinele companii romanesti de proiectare care implementeaza metodologia BIM la nivelul proiectelor design & build pe care le derulati, care considerati ca este nivelul de absorbtie a acestui concept in Romania, comparativ cu contextul general european?
- La baza transformarii digitale a industriei autohtone a constructiilor, precum si a celei din Europa sta, fara indoiala, BIM (Building Information Modeling). Acest concept special reuneste tehnologia, procesele si informatiile digitale, in beneficiul clientului si al exploatarii bunurilor construite, pentru a asigura eficienta proiectelor, incepand de la faza de proiectare si pana la etapa de deconstructie (eng. end-of-life). Luand in considerare avantajele rezultate in urma aplicarii BIM, care sunt multiple si se aplica pe toate palierele unei natiuni - sociale, economice si de mediu - singura diferenta dintre Romania si alte state europene care au adoptat deja BIM, inca din urma cu 15 ani, este data de perceptia firmelor de constructii si de eul colectiv al societatii romanesti, care opune, de regula, o anumita rezistenta in fata progresului tehnologic. In tara noastra, conform informatiilor pe care le detinem, sunt putine firme care aplica procesele BIM in activitatea de proiectare si executie. La nivelul Uniunii Europene, Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Austria si tarile scandinave reprezinta zonele care au cea mai mare rata de adoptare BIM.
 
- Ce poate fi facut in continuare pentru a imbunatati situatia actuala?
- Totul porneste de la informarea corecta si educatie. Faptul ca stakeholderii care au beneficiat de avantajele aplicarii metodologiei BIM au recunoscut importanta proceselor acestui concept si avantajele pe care le asigura atat in implementarea proiectelor design & build, cat si pe tot parcursul ciclului de viata a constructiei, au determinat institutiile de invatamant superior sa restructureze disciplinele AEC (arhitectura, inginerie si constructii) din programele educationale. Ne bucuram ca mediul academic din Romania a raspuns afirmativ progresului tehnologic si isi adapteaza programa scolara. Mai multe facultati de profil au introdus deja cursuri despre BIM in planurile de invatamant adresate studentilor. Este vorba, in principal, despre Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (UTCB), Academia Tehnica Militara, Universitatea Politehnica Timisoara, Facultatea de Constructii si Instalatii si Facultatea de Arhitectura din Iasi. Specialistii Leviatan Design au fost invitati, in repetate randuri, sa sustina prezentari studentilor despre felul real si concret in care implementam BIM in proiectele design & build. Aceasta realitate nu face decat sa ne onoreze si ne bucuram ca putem partaja catre viitori specialisti din domeniu experienta pe care am castigat-o in ceea ce priveste BIM.
 
- Cum abordati principiile sustenabilitatii in activitatea de proiectare?
- Tendintele pietei, inclusiv din punct de vedere al sustenabilitatii, sunt foarte diverse in prezent si asa va ramane si in viitor. Nu vom mai avea doar nevoia de constructii noi rezidentiale sau de birouri care sa respecte principiile sustenabilitatii din toate punctele de vedere (economic, ecologic si social), ci aceste exigente se vor extinde si la alte tipuri de cladiri. Este vorba despre constructii administrative, spitale, gradinite si crese, lucrari ingineresti precum constructii speciale industriale, pentru transporturi, de geniu civil. Pentru a atinge tintele propuse de catre directivele europene referitoare la nZEB (nearly Zero Energy Building), precum reducerea consumului de materii prime, diminuarea emisiilor de dioxid de carbon si a cantitatii deseurilor, specialistii Leviatan Design utilizeaza tehnologii moderne si aplica metodologia BIM in toate etapele proiectului, de la faza propunerii de solutii in raport cu cerintele clientului, la cea de proiectare si executie, practic acoperind toata durata de viata a spatiului construit. Modelul complet 3D BIM al proiectarii si executiei unei cladiri va fi extrem de valoros in faza de exploatare, deoarece permite colectarea de informatii relevante pentru analize Big Data, facilitand totodata aplicarea unor solutii avansate de facility management.
 
- Ce planuri de dezvoltare aveti pentru urmatorul deceniu?
- Pe langa proiectele complexe de infrastructura militara si aeroportuara pe care le avem deja in desfasurare, dorim sa abordam lucrari din zona infrastructurii medicale si a centrelor de date, deoarece consideram ca acestea sunt printre cele mai interesante si necesare investitii care trebuie dezvoltate in Romania, pe langa proiectele de infrastructura rutiera si utilitati. Beneficiind deja de un nivel ridicat de digitalizare, ne propunem ca obiectiv major de dezvoltare pe termen mediu automatizarea cat mai multor procese. Impreuna cu echipa de R&D, lucram sa generam automatizari bazate pe informatii gen Big Data si standardizari din diferite proiecte, astfel incat timpii necesari de realizare a unor procese din proiectare si executie, pe care le avem acum reduse cu 50%, sa dureze cu 80% mai putin, calitatea sa ramana cel putin la fel sau mai mare, iar astfel echipa noastra sa aiba mai mult timp ca sa exploreze solutii cat mai eficiente si creative, pe care sa le implementeze in proiecte si sa aduca plusvaloare.
 
- Care sunt pasii concreti pe care ii veti face in directia respectiva in perioada urmatoare?
- Lucram deja la realizarea unui cod de bune practici pentru realizarea Digital Twin, iar, pe termen mediu, ne propunem sa generam complet acest model, cu toate cazurile de utilizare, astfel incat clientul sa beneficieze la maximum de facilitatea respectiva. Vom continua procesul de dezvoltare a software-ului Power Pack, impreuna cu partenerul nostru Graitec Romania, estimand ca aplicatia in cauza va aduce avantaje clare pentru compania noastra pe calea actuala de dezvoltare. De asemenea, in perioada urmatoare vom accelera ritmul investitiilor in tehnologie, in diverse procese R&D, in digitalizare, in educatie si in echipa. Toate acestea sunt absolut necesare, intrucat am invatat deja ca procesele de dezvoltare digitala nu se incheie, de fapt, niciodata.
 
- Transmiteti un mesaj final catre piata - parteneri, clienti, competitori.
- Consideram ca implinirea unui deceniu de activitate este un prilej de reafirmare a promisiunilor asumate in vederea dezvoltarii continue a companiei, in raport cu inovatiile din sectorul constructiilor, precum si a implementarii factorilor de sustenabilitate in toate proiectele noastre si in intreaga activitate a companiei. Din perspectiva actiunilor noastre de responsabilitate corporativa, trebuie sa dam inapoi societatii, raportandu-ne direct la ceea ce ne ofera aceasta. Vom continua sa investim in dezvoltarea educatiei, protejarea mediului inconjurator si ne vom manifesta constant grija pentru oameni. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
MAKITA
rigips
quadratum
Ubitech
ness project
noark
siniat
theda mar
viarom
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
CDS
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
EDIT-Structural
Acvatot 2019

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander