Agenda Constructiilor
Sambata, 05 Octombrie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - LUNA ENGINEERING: Investitiile masive asigura consolidarea competitivitatii firmei
LUNA ENGINEERING: Investitiile masive asigura consolidarea competitivitatii firmei
Arhitectura & Proiectare Publicat de Ovidiu Stefanescu 17 Iul 2024 06:20
Luna Engineering Group, companie ce activeaza in domeniul proiectarii pentru lucrari de infrastructura, negociaza contractarea unor noi proiecte care, avand in vedere evolutia pietei de constructii, vor genera o crestere a afacerilor in 2024, dar si in perioada urmatoare. In ansamblu, pentru intervalul 2025-2030, ce va reprezenta un varf in acest sector de activitate, Alin Petroi, proiectant general si fondatorul Luna Engineering Group, estimeaza o crestere anuala de 15%-20% a businessului, datorita investitiilor continue in infrastructura locala si nationala.
In 2023, compania a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 2,3 milioane de lei, iar pentru 2024, managerul prognozeaza o crestere usoara, anticipand incasari in cuantum de 2,5 milioane de lei. "In primul semestru din acest an, constatam o scadere de 15% fata de aceeasi perioada a exercitiului financiar precedent, dar suntem optimisti in recuperarea deficitului si ne propunem incheierea anului cu o cifra de afaceri in crestere fata de nivelul din 2023", a precizat Alin Petroi.
In cele ce urmeaza, specialistul isi exprima opinia atat in calitate de manager, cat si de inginer proiectant, in legatura cu problematica pietei de constructii din Romania, in special pe segmentul de infrastructura. 
 
Strada Popa Soare, Bucuresti
 
- La ce proiecte lucrati in aceasta perioada si ce tipuri de servicii asigurati?
- In prezent, suntem implicati in mai multe proiecte de infrastructura precum: proiectarea de drumuri locale - strazi si bulevarde, piste de biciclete, drumuri judetene, noi amenajari de parcuri si gradini urbane, dar si extinderi sau infiintari de retele de apa si canalizare in zonele rurale. Asiguram servicii complete de proiectare, inclusiv studii de fezabilitate, proiectare tehnica si asistenta tehnica pe durata executiei lucrarilor. O buna parte din contractele aflate in derulare, peste 60% as spune, se afla in faza de obtinere a autorizatiilor de construire si de elaborare a proiectelor tehnice, cu termene de predare pana la finalul anului 2024. Pe de alta parte, lucram si la proiecte aflate in faze incipiente - studii de teren, de prefezabilitate, de fezabilitate si documentatii de avizare a lucrarilor de interventii. Cu foarte putine exceptii si aceste proiecte au termen de predare mai devreme de sfarsitul anului curent.
 
Strada Chiristigiilor, Bucuresti 
 
- Cum a evoluat activitatea companiei in prima jumatate a acestui an si ce estimari aveti pentru urmatoarele 6 luni si in perspectiva (2025-2030)?
- Activitatea companiei noastre a inregistrat o scadere moderata in primul semestru al anului in curs, comparativ cu perioada similara din 2023, dar estimam ca aceasta tendinta nu va continua si in urmatoarele 6 luni. In acest moment, suntem in negocieri pentru demararea de noi proiecte si, implicit, semnarea de noi contracte. Pe termen lung, intre 2025 si 2030, ne asteptam la o consolidare a pozitiei noastre pe piata, anticipand o crestere anuala de aproximativ 10%-15%, datorita investitiilor continue in infrastructura locala si nationala.
 
Sens giratoriu, Potesti
 
- Cum vedeti evolutia pietei de constructii si investitii in 2024 si cum credeti ca se va dezvolta infrastructura Romaniei pe termen scurt si mediu?
- In 2024, ne asteptam la o crestere a investitiilor in infrastructura, impulsionata de finantarile europene si de necesitatea modernizarii retelelor existente. Pe termen scurt si mediu, infrastructura Romaniei va continua sa se dezvolte, desi va fi influentata de factorii economici si politici. Finantarile europene sunt esentiale pentru finalizarea proiectelor, insa este necesara o gestionare eficienta si o absorbtie rapida a acestor fonduri.
Principalele impedimente in desfasurarea proiectelor se mentin, insa, birocratia excesiva, lipsa personalului specializat si intarzierile in procesul de avizare si aprobare a documentatiilor tehnice. De asemenea, fluctuatiile economice si incertitudinile politice pot afecta negativ implementarea proiectelor de orice fel, nu numai a celor privind lucrarile de infrastructura.
 
Gradina urbana, Bucuresti
 
- Care sunt principalele provocari pe care le intampinati in activitate, in prezent, in domeniul in care activati?
- Printre provocarile majore se numara gasirea si pastrarea personalului calificat, gestionarea eficienta a resurselor si respectarea termenelor stricte impuse de beneficiari. De asemenea, adaptarea la cerintele in continua schimbare a decidentilor politici reprezinta o alta problema semnificativa.
 
- Ce investitii si planuri de dezvoltare aveti stabilite pe termen scurt, mediu si lung, la nivel de companie?
- Pe termen scurt si mediu, planificam investitii in tehnologii noi de proiectare si software de ultima generatie, precum si in formarea continua a echipei noastre si extinderea acesteia. Pe termen lung, obiectivul nostru este de a ne extinde portofoliul de servicii si a ne consolida prezenta pe piata nationala, avand in vedere o crestere sustenabila si responsabila.
 
ALLBIMABONARE REVISTEhiltiSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
konsent
Ubitech
Acvatot 2019
rigips
SIGM
quadratum
leviatan
ELECTROGRUP
ness project
EDIT-Structural
concelex
MAKITA
viarom
Arduro
BogArt
SSAB
noark
CDS
DRS
theda mar

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
ef-de-n
top 500
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander