Agenda Constructiilor
Duminica, 22 Decembrie 2024
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - METRIK are in lucru proiecte de anvergura, noi provocari pentru arhitecti
METRIK are in lucru proiecte de anvergura, noi provocari pentru arhitecti
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 17 Nov 2022 06:25
Metrik Architecture, biroul de arhitectura ce a realizat proiectele WIN Herastrau si Hornbach Oradea (executate), dar si conceptele pentru Millo Offices, Nordului 96Z si Piscul Mosului 10, are in lucru un portofoliu de proiecte incadrate majoritar in categoria premium. O alta trasatura comuna a lucrarilor Metrik este incadrarea in zone urbane constituite, zone protejate cu specific arhitectural si urbanistic, mediu pe care arhitectii au ca misiune sa il inteleaga si sa il decodifice, pentru ca in final noile constructii sa se integreze in context.
Anul 2022 a fost unul "plin" pentru arhitectii de la Metrik, in al caror proces de lucru intra tot suportul necesar beneficiarului, de la rapiditate in raspunsuri si autorizare la un control clar al bugetelor de investitie, printr-o activitate de proiectare cu procese BIM optimizate si adaptabile fiecarui profil de investitor. "Asta se traduce in continuitate si ne bucuram ca reusim sa tinem aproape oamenii cu valori si viziuni comune legate de ce inseamna mediul construit. Investitiile premium vor continua si in 2023", spune arh. Vlad-Silviu Balosin, directorul general al Metrik Architecture.
Fondata in 2016, compania este o firma relativ tanara pe piata de arhitectura, dar a reusit, in cei 6 ani de activitate, sa proiecteze peste 125.000 mp de cladiri.
 
- Cum considerati ca se construieste in Romania, in 2022, din punct de vedere al calitatii constructiilor?
- Piata constructiilor a evoluat mult. Exista, bineinteles, atat exemple de bune practici, cat si abordari gresite. Insa trendul este unul crescator. Cumparatorii sunt mult mai atenti la produsul construit pe care il achizitioneaza si asta duce inevitabil la cresterea nivelului general al calitatii in constructii. Observam ca serviciile de asistenta tehnica pe durata santierelor sunt din ce in ce mai solicitate. Implicarea arhitectilor si inginerilor in activitatea de santier ajuta la depasirea multor provocari si probleme, iar rezultatul final este controlat si de calitate. Colaborarea eficienta a tuturor actorilor implicati in procesul de construire duce la un mediu construit mai bun.
 
- Care credeti ca sunt cele mai mari nereguli intalnite pe santiere?
- Construirea fara un proiect complet (arhitectura + rezistenta + EMP si HVAC + sistematizare exterioara) de catre oameni insuficient pregatiti si/sau coordonati, fara respectarea normelor in vigoare. Sunt multe dezvoltari realizate fara o infrastructura optima, care se inunda la o ploaie... Sa nu mai vorbim de lucrari ascunse. Din fericire, cumparatorii sunt mult mai instruiti si mai atenti, iar administratia incearca sa previna noi astfel de aberatii si, cu timpul, aceste abordari gresite vor fi exceptii si accidente. Totul evolueaza, este o regula universala. In ultimii ani, accesul oamenilor la informatii despre bune practici in constructii a crescut enorm, ceea ce va accelera evolutia si imbunatatirea mediului construit.
Este nevoie de mai putina birocratie si mai mult control asupra obiectul executat. Este necesara, de asemenea, o legislatie mai clara si mai coerenta in domeniul constructiilor. Apoi, totul se va lega.
 
 
- In ce directie considerati ca se indreapta piata de constructii si sectorul de arhitectura?
- Am incredere ca lucrurile evolueaza. Se va face o trecere de la cantitate la calitate. Provocarile care se intrevad pentru urmatoarea perioada, dar si cresterea exigentelor clientilor, vor face un triaj natural si ii vor favoriza pe cei performanti. Consider ca segmentele medium-high si luxury sunt cele mai putin vulnerabile, cu atat mai mult cu cat cererea pentru acest tip de produs a fost constant ascendenta in decursul ultimilor ani. In ceea ce priveste forta de munca din constructii, piata s-a adaptat situatiei. In tot mai multe santiere vad muncitori straini, care fac o treaba foarte buna, pentru ca sunt bine coordonati. Aceasta lipsa i-a obligat pe constructori sa evolueze si sa investeasca in oameni competenti si in tehnologie. Obstacolul s-a dovedit a fi calea catre o mai buna organizare. In acest context, arhitectura de calitate se va cauta in continuare, pe termen scurt, mediu si lung. Companiile care au investit in digitalizare, care au implementat BIM ca modalitate de proiectare, cu metode de lucru optimizate si adaptate profilului de client vor performa. Cheia este optimizarea proceselor.
 
- Ce investitii aveti in plan in sensul digitalizarii activitatii?
- Inca de la fondare, am utilizat softuri BIM in tot ceea ce inseamna proiectare. Utilizam cele mai noi versiuni ArchiCAD puse la dispozitie de Graphisoft prin intermediul Consoft, in Romania. Am ales ArchiCAD pentru versatilitate si pentru calitatea documentatiilor pe care le putem livra atat clientilor, cat si constructorilor. Livrarea de modele 3D complete (hypermodels), cu desenele atasate in cadrul lor, este extraordinara. Cu o tableta sau un laptop (chiar si telefon), pot prezenta constructorului un detaliu sau o zona de interventie atat in plan, vedere si sectiune, cat si tridimensional. Salvam toti mult timp. Intelegem mai usor forma finala si negociem cum ajungem acolo. Investim constant in traininguri si optimizari de procese, pentru a eficientiza activitatea de proiectare si pentru a oferi tot suportul necesar investitorilor nostri. Upgrade-ul constant al infrastructurii IT este foarte important pentru noi.
 
 
- Ce obiective aveti stabilite pentru perioada urmatoare?
- Desi avem in analiza si in derulare mai multe proiecte interesante, putem spune ca in mare parte obiectivele pentru anul 2022 au fost atinse deja, ceea ce ne face foarte bucurosi. Am incheiat proiectul WIN Herastrau, un ansamblu rezidential exclusivist, cu multe detalii emblematice si cu un grad ridicat de complexitate si calitate. Este un proiect amplu, cu o suprafata totala desfasurata de aproximativ 40.000 mp, situat in zona Herastrau. Suntem cu atat mai mandri de rezultat, cu cat am fost implicati de la momentul achizitiei terenului pana la momentul receptiei lucrarilor; este de suflet pentru noi.
In zona Baneasa urmeaza sa obtinem autorizatia de construire pentru reconfigurarea interioara si exterioara a unui ansamblu hotelier cu suprafata de aproximativ 18.000 mp. In proximitatea Pietei Universitatii, urmeaza sa demareze lucrarile de executie pentru consolidarea si restaurarea unui monument istoric cu functiune mixta. Este un proiect foarte interesant, pentru ca, in paralel, exista perspectiva transformarii spatiului public adiacent in zona pietonala. Alte 4 proiecte de restaurare din Bucuresti sunt in curs de autorizare si se va incepe executia lor in primavara anului urmator. Functiunile lor sunt de locuire colectiva si de birouri. In plus, pana la finalul anului vrem sa incepem si proiectarea unui ansamblu cu functiuni mixte, cu o suprafata de aproximativ 55.000 mp, din Sectorul 3 al Capitalei. Este provocator prin contextul atipic si prin scara, dar ne plac provocarile.
Pe sectorul industrial, vom demara proiecte de hale de productie si de depozitare la inceputul anului 2023. Circa 7.000 mp in zona de vest a Capitalei si 10.000 mp in zona de sud, langa A0. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMTotalEnergiesALLBIMRAWLPLUGhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
concelex
EDIT-Structural
BogArt
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
noark
konsent
leviatan
AED
ELECTROGRUP
VEGO
DRS
EURO BUILD
SSAB
CDS
theda mar
Arduro
Acvatot 2019
SIGM
GEWISS
strabag nivel 1
MAKITA
rigips

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<