Agenda Constructiilor
Duminica, 10 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - OAR: Arhitectii pot obtine si utiliza semnatura electronica calificata profesionala
OAR: Arhitectii pot obtine si utiliza semnatura electronica calificata profesionala
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 03 Feb 2021 15:32
Dupa demersul laborios de transformare digitala a modului in care arhitectii isi vor exercita profesia, inceput in martie 2020, specialistii pot obtine si utiliza semnatura electronica calificata profesionala, informeaza o comunicare a Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR).
"De acum, combinatia parafa de arhitect/ conductor arhitect si semnatura olografa poate fi inlocuita, in lumea digitala, cu o semnatura electronica calificata profesionala, insotita de aplicarea unei marci temporale. Si inginerii, toti ceilalti colegi de echipa, isi au propria solutie similara. Exista astfel toate conditiile legale pentru a avea un proiect exclusiv in forma digitala, iar autoritatile sunt obligate sa il primeasca in acest format", spun reprezentantii OAR.
 
Avantajele semnaturii electronice calificate profesionale
Primul certificat calificat specific profesiei de arhitect a fost obtinut de arh. Cristian Oprea, VP TI&C in cadrul OAR.
"Este un laudabil exemplu, insa nu doar entuziasmul, ci mai ales avantajele practice sunt cele care au determinat OAR sa depuna pe parcursul anului 2020 eforturi pentru aparitia cadrului legal necesar. Sa vorbim, deci, despre viitorul nostru intr-o lume deschisa si eficienta prin digitalizare. Avem o profesie liberala si de echipa. Putem fi implicati in cele mai interesante proiecte, oriunde in Romania sau chiar UE. Pentru fiecare proiect vom fi intr-o echipa poate si cu alti arhitecti, dar sigur cu specialistii din celelalte domenii necesare construirii. Dar proiectul dorit poate fi intr-o locatie indepartata, iar echipa - raspandita geografic din cele mai diverse cauze. Da, putem schimba fisiere si discuta prin Zoom, insa vraja dispare atunci cand teancul de hartii ne asteapta sa-i aplicam parafa! De acum, combinatia parafa de arhitect/ conductor arhitect si semnatura olografa poate fi inlocuita, in lumea digitala, cu o semnatura electronica calificata profesionala pentru arhitecti, insotita de aplicarea unei marci temporale. Si inginerii, toti ceilalti colegi de echipa, isi au propria solutie similara", noteaza reprezentantii arhitectilor, intr-un material informativ semnat de arh. Alexandru Gavozdea (presedinte OAR), arh. Cristian Oprea (VP TI&C in cadrul OAR) si ing. Andrei Nicoara (expert consultant).
Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
Cum poate fi folosita semnatura electronica profesionala calificata pentru arhitecti
In esenta, cauciucul parafei este inlocuit de certificatul profesional, iar aplicarea parafei pe un document este echivalenta cu folosirea aplicatiei de semnare.
Potrivit reprezentantilor OAR, trebuie mentionate cateva avantaje ale semnaturii electronice fata de cea olografa.
In primul rand, aceasta nu poate fi falsificata, la fel cum nu poate fi modificat ulterior documentul odata semnat; verificarea unei semnaturi este instantanee; controlul exclusiv asupra aplicarii semnaturii; posibilitatea de a semna orice tip de fisier (inclusiv containere de tip ZIP). Totusi, OAR nu recomanda semnarea unui pachet de documente, deoarece acestea nu vor putea fi separate fara a distruge semnatura. Poate fi util pentru documentele de lucru, insa normele pun accentul pe documentele de tip PDF semnate intern dintr-un motiv simplu: toata lumea are aplicatia gratuita Adobe Reader, iar aceasta ofera verificarea automata a semnaturii la deschiderea documentului.
"In viitor, credem ca vom migra catre servicii mai inteligente, care inteleg natura documentului si fluxul sau specific de lucru. Acest tip de serviciu poate fi configurat sa monitorizeze stadiul colectarii semnaturilor profesionale necesare pentru un anume tip de proiect, sa emita alerte si remindere. In mod sigur aceasta abordare se va regasi in viitoarea generatie de aplicatii de document management utilizate de acele autoritati care primesc dosarele noastre, iar imposibilitatea de verificare automata, in lipsa semnaturii noastre profesionale electronice, va duce la intarzierea obtinerii avizului sau autorizatiei. Astfel de servicii online exista deja in Romania, putem exemplifica cu DocuSign si eSignAnyWhere, dintre cele internationale. Nu putem ignora, insa, multitudinea de servicii romanesti. Odata cu raspandirea semnaturilor electronice profesionale, OAR va identifica un furnizor cu servicii complete si preturi rezonabile pe platfoma caruia va configura modele de fluxuri si reguli specifice activitatii noastre de coordonare a proiectului unei constructii, astfel incat sa ofere membrilor sai un exemplu clar si concret al avantajelor specifice lucrului digital", subliniaza reprezentantii OAR.
Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
Cum se poate obtine semnatura electronica profesionala necesara?
Pentru inceput, OAR recomanda consultarea ofertelor disponibile pe piata. Semnaturile electronice calificate (spre deosebire de cele avansate sau simple) furnizeaza o serie de prestatori de servicii de incredere, autorizati sa faca acest lucru conform reglementarilor europene si nationale. Se poate opta pentru furnizori de servicii de incredere activi in Romania, dar pot fi accesate produse de acest tip de la orice furnizor din trust-list-ul european, care poate fi consultat aici!
OAR recomanda, insa, orientarea catre furnizori din Romania, precum AlfaTrust, DigiSign, Centrul de Calcul, Certsign, Firmaprofesional, Namirial si Trans Sped.
"Din punct de vedere legal, oricare dintre acesti furnizori respecta aceleasi conditii, care vor asigura minimul de conformitate pentru tranzitia spre semnarea digitala a proiectelor de arhitectura, cu toate documentele accesorii aferente. Odata cu contactul initial, imi exprim interesul pentru achizitionarea acestui serviciu (pe un an sau mai mult, in functie de oferta), respectiv o semnatura electronica calificata, al carei certificat calificat va contine acele elemente specifice, stabilite de reglementarile in vigoare, care sa il faca efectiv echivalentul digital al semnaturii olografei pe parafa de arhitect aplicata in original", explica OAR.
Primul pas pe care il face furnizorul este sa identifice pe baza actului de identitate (buletin, carte de identitate, pasaport, act de rezidenta), corelarea fundamentala necesara fiind intre nume & prenume, fotografie - persoana si cod numeric personal (sau echivalentul din actul de rezidenta, pentru cetateni straini). In baza cererii solicitantului (arhitect), care trebuie sa contina consimtamantul acestuia, furnizorul este indreptatit conform cadrului normativ sa interogheze lista sigura pusa la dispozitie de OAR, pentru solicitant, regasind in respectiva lista:
● numele si prenumele;
● numarul TNA;
● calitatea profesionala (titlul conferit prin diploma, recunoscut la nivel european);
● titlul de calificare (deocamdata arhitect cu drept de semnatura - arh. DS sau conductor arhitect cu drept de semnatura - c. arh. DS);
● un cod secretizat care se poate valida doar prin corespondenta corecta cu CNP-ul furnizat de mine la identificare.
Daca toate aceste date sunt conforme cu cele furnizate de solicitant (cel putin trebuie nume & prenume si CNP), furnizorul are garantia unei informatii sigure ca arhitectul este indreptatit sa primeasca o semnatura electronica profesionala de arhitect/ conductor arhitect la acel moment - lista se actualizeaza ori de cate ori apar modificari in Tabloul National al Arhitectilor (TNA) care afecteaza lista detinatorilor de drept de semnatura activ, conferit de OAR.
In cazul in care un furnizor de servicii de incredere solicita alte informatii in legatura cu profesia (copie dupa diploma, copie dupa certificat sau legitimatie OAR etc.), acest lucru denota fie o neintelegere, fie o pregatire superficiala a lucratorului cu care interactioneaza arhitectul.
Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGTotalEnergieshiltiSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
ELECTROGRUP
ERBASU CONSTRUCT
DRS
VEGO
ness project
CDS
MAKITA
noark
concelex
CONCEPT STRUCTURE
rigips
Acvatot 2019
Ubitech
strabag nivel 1
viarom
leviatan
konsent
Arduro
SIGM
theda mar
SSAB
BogArt
EDIT-Structural

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<