Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - OAR: Scrisoare deschisa privind restaurarea Cazinoului din Constanta
OAR: Scrisoare deschisa privind restaurarea Cazinoului din Constanta
Arhitectura & Proiectare Publicat de AG&F 31 Oct 2019 18:33
In contextul in care restaurarea Cazinoului din Constanta este din nou blocata de contestatia licitatiei publice, conducerea Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) a dat publicitatii, la 31 octombrie 2019, o scrisoare deschisa adresata Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) si Companiei Nationale de Investitii (CNI SA), al carei continut este redat integral in continuare.
Stimate domnule viceprim-ministru Daniel Suciu,
Stimata doamna director Manuela Patrascoiu,
O noua contestatie privind atribuirea prin procedura de licitatie Design & Build a lucrarilor de restaurare a Cazinoului din Constanta risca sa pericliteze din nou rezultatul licitatiei publice. Validarea ei impune redeschiderea subiectului organizarii unui concurs de solutii, care reprezinta atat o procedura axata pe standarde calitative, si nu cantitative, cat si, mai ales, cea mai buna optiune pentru a debloca procedura de licitatie compromisa de contestatii si de a clarifica rolurile celor implicati in proiectul de restaurare. Prestigiul si valoarea proiectului de restaurare a Cazinoului din Constanta au atras, pe buna dreptate, atentia si energia industriei constructiilor din Romania. Acest interes nu s-a manifestat insa intr-un mediu concurential corect, axat pe calitatea solutiei si a implementarii proiectului, ci au determinat, in acord cu procedurile si legile in vigoare, un interes preponderent pentru aspectul financiar (in detrimentul calitatii) si au condus la un blocaj continuu al demersului de restaurare a unei cladiri deja defavorizate de lipsa de administrare si activitate. Inca din 2012 argumentul autoritatii contractante impotriva concursului de solutii a fost, in cazul Cazinoului, urgenta interventiei, respectiv presupusa rapiditate adusa de procedura de licitatie in sistem Design and Build. Au trecut astfel 8 ani de la prima tentativa de atribuire a serviciilor de proiectare si a lucrarilor prin licitatie publica, iar Cazinoul din Constanta a ratat cel putin 5 sanse sa deschida santierul de restaurare. De fiecare data s-a ales utilizarea procedurii de licitatie. Realitatea demonstreaza astfel, inca o data, ca aceasta procedura este usor contestabila si conduce, de la rapiditatea promisa, la intarzieri cauzate de contestatii din partea diferitilor purtatori de interese financiare. Se confirma astfel ceea ce Ordinul Arhitectilor din Romania a sustinut si in cadrul discutiilor din 2016, si in cadrul celor din 2018, cand a explicat ca procedura de licitatie in sistem Design and Build nu este o procedura potrivita pentru un monument istoric si arhitectural de valoarea si importanta Cazinoului Constanta. Situatia licitatiilor succesive nereusite de la Cazinoul din Constanta evidentiaza o serie de probleme simptomatice ale sistemului de achizitii publice romanesti care afecteaza calitatea rezultatului final:
- pune accent pe pret si cantitate, nu pe solutie si calitate - desi licitatia in general foloseste pretul drept criteriul fundamental pentru departajare, licitatia in sistem Design and Build aduce pretul cu atat mai mult in prim plan, sumele implicate fiind mult mai mari; contractul devine astfel un subiect accesibil exclusiv companiilor de constructii care prioritizeaza profitul, in timp ce calitatea proiectului devine secundara;
- desi a fost conceput pentru lucrarile de infrastructura, sistemul Design and Build a ajuns sa fie utilizat extensiv si pentru alte tipuri de obiective, total nepotrivite unei proceduri in care calitatea proiectului ar trebui sa primeze, precum monumente istorice sau cladiri publice reprezentative;
- utilizarea sistemului de licitatii Design and Build obliga la segmentarea proiectarii (intre SF/DALI si PT) si submineaza astfel responsabilizarea actului de proiectare; realizarea de catre entitati diferite a DALI (documentatia de autorizare a lucrarilor de interventie) si scoaterea la licitatie a Proiectului Tehnic impreuna cu implementarea creeaza un proces in care arhitectul este subcontractantul constructorului si nu reprezinta interesul beneficiarului public; astfel, beneficiarul public pierde controlul asupra implementarii proiectului in momentul in care arhitectul este angajatul constructorului.
Ordinul Arhitectilor din Romania sustine din nou organizarea unui concurs de solutii pentru restaurarea si reutilizarea Cazinoului din Constanta, ca o alternativa permisa de Legea Achizitiilor Publice. Concursul de solutii asigura transparenta in procesul de selectie a celui mai bun proiect, selectie axata pe calitate, facuta de un juriu international profesionist, pe baza unei teme bine fundamentate. Atribuirea contractului de proiectare se va face pentru toate fazele, separat de constructor, si va aduce alaturi de beneficiarul public o echipa interdisciplinara de proiectanti, sub coordonarea unui arhitect care isi va asuma responsabilitatea urmaririi implementarii proiectului si in faza de executie. Ulterior, pentru alegerea constructorului, licitatia se va putea face in baza unui proiect complet, care detaliaza solutia castigatoare si a unui caiet de sarcini coerent, la standardele de calitate necesare implementarii corecte, si nu doar in baza unui pret. Ca procedura de atribuire a contractelor publice de proiectare, concursul de solutii este promovat la nivel european ca un exemplu de buna practica pentru realizarea marilor investitii si este unul dintre punctele pe care viitoarea Politica publica nationala de arhitectura a Romaniei, care va fi elaborata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si Ordinul Arhitectilor din Romania, il va utiliza ca un instrument de soft power pentru cresterea calitatii arhitecturii, a mediului concurential si a inovatiei.
Speram ca, pentru binele Cazinoului, situatia sa fie deblocata. Insa, daca rezultatul contestatiei va fi o noua anulare a procedurii, invitam autoritatile sa gaseasca resursele si disponibilitatea de a discuta despre posibilitatea organizarii unui concurs de solutii si de a pune interesul public si patrimoniul national al Romaniei mai presus de cutumele existente. Ne aratam disponibilitatea de a pune la dispozitie expertiza organizatiei noastre si de a participa la deblocarea situatiei.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesALLBIMRAWLPLUGhiltiABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SIGM
AED
konsent
Arduro
Acvatot 2019
VEGO
BogArt
CONCEPT STRUCTURE
EURO BUILD
concelex
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
SSAB
DRS
noark
GEWISS
theda mar
EDIT-Structural
strabag nivel 1
quadratum
Ubitech
rigips
ELECTROGRUP
leviatan
CDS

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<