Agenda Constructiilor
Marti, 03 Decembrie 2024
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - QUADRATUM: Schimbari de paradigma, date de digitalizare si sustenabilitate
QUADRATUM: Schimbari de paradigma, date de digitalizare si sustenabilitate
Arhitectura & Proiectare Publicat de Ovidiu Stefanescu 03 Iun 2024 06:25
Cu o activitate derulata pe doua continente, in patru tari si 34 de orase, compania Quadratum Architecture a realizat, in cei peste sapte ani de activitate, o serie de lucrari reprezentative. Pe langa cele 140 de proiecte finalizate, in prezent compania este direct implicata in gestionarea a mai mult de 40 de lucrari noi, fiind unul dintre cei mai dinamici competitori de pe piata romaneasca de design in constructii. Succesul este asigurat de strategia moderna, ce presupune abordarea integrata a fiecarui proiect si actiunea ulterioara extrem de precisa, pentru a nu face rabat nici la aspectele functionale, nici la cele estetice. Aceasta armonizare permite gestionarea unor lucrari complexe, cu impact consistent in dezvoltarea comunitatii si a spatiului construit, indiferent daca este vorba despre cladiri rezidentiale, ansambluri de locuinte, scoli, gradinite, monumente de cultura, camine studentesti, sali de sport, bazine de inot, baze sportive, spitale, cinematografe, spatii de recreere, parcuri etc. In cele ce urmeaza, arh. Emanuel Visan, partener la Quadratum, se refera la activitatea curenta a biroului si la caracteristicile unei piete extrem de dinamice, cum este cea din Romania.

- Ce proiecte de constructii de cladiri publice aveti in lucru? In ce stadiu de implementare sunt si ce termene de executie au acestea?
- Avem un portofoliu divers de proiecte in derulare, multe dintre ele vizand infrastructura publica esentiala: cladiri administrative, educationale si spitale. In cadrul contextelor contractuale de tip design & build, colaboram frecvent cu parteneri din industrie pentru a contribui la proiecte de amploare. Un exemplu notabil este reabilitarea Palatului Administrativ din judetul Mehedinti, o cladire in proprietatea Ministerului Afacerilor Interne, dar utilizata si administrata de Institutia Prefectului si de alte entitati statale, cum ar fi Consiliul Judetean. Lucrarile la acest proiect au inceput in luna aprilie a acestui an si sunt programate sa dureze 12 luni. Acest proiect se dovedeste a fi pentru noi o referinta emblematica, demonstrand beneficiile absorbtiei de fonduri prin programele PNRR, in acest caz pentru renovarea aprofundata a cladirilor publice existente. Situata in centrul orasului Drobeta-Turnu Severin, constructia reprezinta un reper local ce poate fi observat din orice unghi. Lucrarile se concentreaza in principal pe masuri de eficientizare energetica, cum ar fi refacerea anvelopei cladirii si a instalatiilor. Odata finalizate lucrarile - cu termen preconizat la jumatatea anului 2025, acesta speram sa devina un exemplu de buna practica, oferind o fata noua si contemporana cladirii, totodata pastrand prestanta arhitecturala a acestei mosteniri colective - o cladire emblematica. Un alt proiect design & build il reprezinta si sediului politiei din Drobeta-Turnu Severin, o cladire administrata de MAI care a obtinut finantare substantiala prin programul PNRR. Executia este preconizata a incepe in luna iulie a acestui an, proiectul urmand sa fie finalizat pana la finalul 2025 sau inceputul lui 2026.
De asemenea, un proiect deosebit este extinderea si renovarea unui centru al Politiei de Frontiera, aflat pe malul Dunarii, mai exact cu deschidere catre golful Bahna, in localitatea Varciorova, finantat prin programe transfrontaliere. Acesta implica readucerea in circuit a unei constructii existente, precum si crearea de spatii moderne, bine echipate, conforme cu standardele actuale de eficienta energetica si cerintele obligatorii, fara a neglija un aspect arhitectural deosebit. In cadrul sau, fatadele si solutiile arhitecturale implementate ne onoreaza atat pe noi, ca proiectanti, cat si pe beneficiari. Echipa noastra, care ofera asistenta tehnica in timpul executiei, este prezenta in toate colturile tarii, supervizand proiecte precum: sala de sport din comuna Talpa, bazele sportive din Selimbar si Turnu Magurele si cresele noi de la Maureni si din Sectorul 2 al Capitalei.
Lucram inclusiv la proiecte din domeniul medical, de aceasta data in judetul Alba, unde se va construi un nou corp de spital dedicat tratarii afectiunilor oncologice. Suntem incantati sa contribuim la extinderea accesului la ingrijiri medicale de ultima generatie, inclusiv servicii de radioterapie si proceduri realizate cu ajutorul angiografului, care vor fi disponibile si in cadrul noii constructii, aflate in etapa de avizare si autorizare. In domeniul cladirilor publice din zona medicala, mentionam implicarea recenta a firmei in cadrul proiectului "Construire Centru de Arsi si Reorganizarea Fluxurilor Medicale ale Spitalului pentru o Mai Buna Pozitionare si Conectare a Departamentelor de Urgenta, ATI si Chirurgie pentru Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu" din Bucuresti, unul dintre cele trei centre de mari arsi gestionate de Ministerul Sanatatii si finantate de Banca Mondiala, un proiect de categoria de importanta A - constructii de importanta exceptionala. Alaturi de o echipa numeroasa de specialisti si o echipa internationala, am intrat in acest contract in etapa cea mai dificila - cea a asistentei tehnice pe perioada de executie, oferind suport tehnic in cadrul lucrarilor, pana la receptia finala.
Profesionalismul si implicarea echipei au dus la rezultate fructuoase pentru companie si au adus in fata reflectoarelor proiecte precum Miron Nicolescu (cladire publica - invatamant), nominalizata la bienala de arhitectura. De asemenea, s-a obtinut nominalizare si pentru ansamblul rezidential "Colina Lac" la bienala si anuala, precum si premiul international "BIGSEE", in Liubljana, Slovenia.

 
- Cum a evoluat activitatea biroului in 2023 si in primele 4 luni din 2024 si ce estimari aveti pentru 2024 si in perspectiva anilor 2025-2027?
- In 2023, activitatea biroului nostru a continuat crestere constanta din ultimi anii, avand la baza diversificarea portofoliului de proiecte. Aceasta tendinta pozitiva a continuat si in primele patru luni ale anului 2024, perioada in care extinderea activitatilor noastre a consolidat pozitia companiei pe piata. Proiectele initiate din perioada 2021-2023 au inceput sa intre in faza de executie. Focalizarea este in prezent pe supravegherea finalizarii lucrarilor la multiple santiere. Am reusit sa obtinem autorizatii pentru proiecte de mare complexitate, asteptandu-ne ca executia acestora sa inceapa in acest an sau spre finalul lui. Aceste proiecte includ atat monumente istorice, cat si institutii educationale publice/ private, cladiri administrative. In primul trimestru al anului 2024, am extins activitatea si in domenii complementare, inclusiv proiecte edilitare si alte initiative necesare, multe dintre acestea beneficiind de finantari europene. Ca exemplu putem mentiona, infrastructura prin realizarea proiectelor de apa si canal in Bucuresti si un proiect de infrastructura portuara si multimodal in Portul Constanta, zona MOL II-S Port Constanta Sud. Pentru perioada 2024-2027, anticipam o diversitate a activitatilor de proiectare. Experienta acumulata in ultimii ani ne-a pregatit sa gestionam proiecte tot mai complexe, iar acesta este drumul pe care dorim sa il urmam. Ne propunem sa mentinem un standard inalt de calitate, oferind stabilitate si siguranta partenerilor nostri si garantand succesul realizarii fiecarui proiect arhitectural si de constructii pe care il intreprindem. In urmatorii ani, anticipam ca lucrarile publice se vor reorienta din zona civila catre infrastructura, in special drumuri si poduri.

- Cum vedeti evolutia activitatii din domeniul de proiectare si constructii de cladiri publice la inceputul anului 2024 si cum credeti ca se va dezvolta acesta pe termen scurt si mediu?
- In ceea ce priveste evolutia activitatii din domeniul proiectarii si constructiilor de cladiri publice la inceputul anului 2024, observam o serie de tendinte si schimbari semnificative. In primul rand, tehnologiile emergente, precum inteligenta artificiala si Internetul lucrurilor (IoT), incep sa joace un rol tot mai important in procesul de proiectare si constructie a cladirilor. Aceste tehnologii permit o mai mare eficienta in gestionarea proiectelor, optimizand procesele si reducand costurile. Pe termen scurt, este de asteptat sa vedem o continuare a tendintelor actuale din industria constructiilor, cum ar fi adoptarea tehnologiilor digitale si a practicilor sustenabile, cresterea cererii pentru locuinte si spatii comerciale si o accentuare a nevoii de reabilitare si modernizare a infrastructurii existente. Pe termen lung, proiectele de constructii ar putea suferi schimbari semnificative in urma evolutiei tehnologice, a schimbarilor climatice si a modificarilor in nevoile sociale si economice. Este posibil sa vedem o crestere a constructiilor inteligente si conectate, care utilizeaza IoT si alte tehnologii pentru a monitoriza si gestiona eficient cladirile si infrastructura. De asemenea, sustenabilitatea va juca un rol tot mai important, iar cladirile vor fi proiectate si construite cu un accent deosebit pe eficienta energetica, utilizarea materialelor durabile si reducerea amprentei de carbon.

- Cum considerati ca sunt preturile de proiectare in raport cu realitatea pietei, inflatia si volumul de lucru? Cum estimati ca vor evolua preturile de proiectare, in 2024?
- In Romania, bugetele pentru proiectare reprezinta 1-3% din valoarea obiectivului, in timp ce in tarile dezvoltate se ajunge la 7-10%. Aceasta discrepanta afecteaza calitatea proiectarii, deoarece investitia in specialisti si tehnologii avansate este esentiala pentru optimizarea costurilor in executie. In 2024, ne asteptam ca preturile sa creasca pentru a acoperi inflatia si costurile tot mai mari. Este necesar sa ramanem fermi pentru a alinia si industria proiectarii la un nivel care sa permita specialistilor sa ramana in domeniu si sa se dezvolte. Anticipam o crestere a preturilor de proiectare in 2024, avand in vedere majorarile salariale ale proiectantilor, menite sa pastreze angajatii in cadrul companiei si sa previna migrarea catre alte firme, alaturi de schimbarile legislative recente (modificarea facilitatilor din domeniul constructiilor). De asemenea, necesitatea respectarii normelor NZEB pentru instalatii va implica o proiectare mai detaliata. Lucrul in sistem BIM va contribui, de asemenea, la cresterea costurilor. Deseori intalnim situatii critice in care, analizand in detaliu fiecare activitate in etapa de ofertare, ne dam seama ca este imposibil sa ne incadram in bugetul stabilit. Adesea evitam aceste contracte, insa exista intotdeauna cineva dispus sa accepte pretul mic si sa incerce sa indeplineasca contractul, cu consecintele cunoscute: proiecte slabe din punct de vedere calitativ, care sunt incomplete sau inexacte, ceea ce duce la un efect de domino. Acest efect include costuri suplimentare, intarzieri si, uneori, chiar esecul direct al proiectului. Este evident ca nevoile reale ale industriei, mai ales in etapele preliminare ale unui proiect (concept, studiu de prefezabilitate, studiu de fezabilitate sau DALI), nu coincid cu alocarile bugetare. In 2024, trebuie sa renuntam la notiunea de preturi de proiectare raportate la mp de investitie. Exista o serie de activitati obligatorii si necesare, precum studiile, care au costuri unice care cresc exponential odata cu anvergura proiectului. Un aspect esential este ca, in final, serviciile de proiectare reprezinta o componenta relativ mica a intregului proiect, dar pot aduce cele mai semnificative beneficii. Alocarea de bugete adecvate pentru teste, studii de inalta calitate, expertize tehnice si alte analize aduce avantaje semnificative: solutii optimizate care reduc costurile si timpul de implementare, si, implicit, utilizeaza resursele mai eficient. Cu cat nivelul de expertiza si investitia in proiectare sunt mai mari, cu atat creste calitatea proiectului si viabilitatea investitiei. Jucatorii importanti din piata isi doresc proiectanti care sa fie alaturi de ei pe santier, intelegand procesele de constructie si implicandu-se activ in implementare. Acest lucru necesita personal calificat si experimentat, precum si timp si resurse, de la echipamente moderne si software pana la metode de comunicare si logistica. Insa aceste lucruri costa, iar bugetul actual nu reflecta nevoile reale. In final, bugetarea judicioasa si realista a proiectarii si asistentei tehnice, bazata pe nevoi concrete si experienta anterioara, va asigura viabilitatea proiectelor. Este nevoie de o schimbare de mentalitate in industrie, astfel incat sa recunoastem ca investitia intr-o proiectare de calitate aduce beneficii nete, oferind solutii care sa garanteze eficienta si succesul proiectelor pe termen lung.

 
- Ce tendinte remarcati in arhitectura si design, pe segmentul cladirilor publice, in aceasta perioada?
- In prezent, asistam la o serie de transformari notabile in arhitectura si designul cladirilor publice, reflectand o evolutie naturala a nevoilor societale si un raspuns direct la provocarile contemporane de mediu si tehnologice. Tendintele pe care le observam sunt strans legate de trei piloni principali: sustenabilitatea, eficienta energetica si integrarea digitala, desi in Romania aceste directii pot parea uneori utopice in contextul cladirilor clasate in Rs I sau II, care necesita consolidare sau interventii semnificative pentru obtinerea autorizatiei de functionare in caz de incendiu. Odata rezolvate aceste praguri critice, in care cladirea este sigura din toate punctele de vedere, ne putem concentra si pe aspectele care, de multe ori, sunt cele care atrag finantarea.
Discutam de multi ani despre notiunea de sustenabilitate si, in prezent, o vedem concretizandu-se. Arhitectii si proiectantii acorda o importanta tot mai mare utilizarii materialelor ecologice si minimizarii amprentei de carbon a constructiilor, cerinte adesea impuse de ghidurile de finantare si criteriile de eligibilitate. Materialele regenerabile, precum lemnul certificat sau materialele reciclate, si tehnologiile verzi, cum ar fi panourile solare si sistemele cu aport de aer proaspat cu recuperare a caldurii, in acest moment devin standard.
Eficienta energetica este un alt pilon esential, avand in vedere normativele tot mai stricte privind consumul energetic si noua metodologie de calcul - Mc-001/2022. Cladirile publice moderne sunt proiectate sa maximizeze eficienta energetica prin izolatie superioara, ferestre performante care optimizeaza aportul de lumina naturala si minimizeaza pierderile de caldura, precum si prin sisteme HVAC avansate, care ajusteaza consumul de energie in functie de utilizarea efectiva a spatiului. Aceste solutii sunt intalnite atat la cladirile publice noi, cat si in toate proiectele de reabilitare, inclusiv in cele care vizeaza locuintele colective. Am depasit, din fericire, nivelul la care ne rezumam la polistiren si tamplarie PVC. Acum, standardul include vata minerala, tamplarie de aluminiu si, neaparat, cat mai multe surse de energie regenerabila, precum si statii de incarcare pentru vehicule electrice.
Digitalizarea joaca, de asemenea, un rol vital, transformand cladirile publice in entitati "inteligente". Tehnologiile integrate permit nu doar o gestionare mai eficienta a resurselor, ci si o interactiune imbunatatita intre cladire si utilizatorii sai. De la sistemele de securitate biometrica pana la aplicatii care permit utilizatorilor sa personalizeze conditiile de iluminat si climatizare, digitalizarea aduce un nou nivel de confort si eficienta. Vedem tot mai des prevederi si cerinte pentru proiectarea unor sisteme BMS in cladirile noi, precum muzeele sau spitalele. Pe langa aceste tendinte tehnice si materiale, designul cladirilor publice pune un accent crescut pe flexibilitate si rezilienta. Spatiile sunt proiectate sa fie modulare si adaptabile, astfel incat sa poata servi multiple scopuri si sa raspunda rapid la schimbarile de functionalitate cerute de evolutia nevoilor comunitatilor. Dupa cum am mentionat la inceput, vedem un progres semnificativ: ceea ce odata numeam ANL-uri, acum sunt locuinte moderne la standard cel putin NZEB, daca nu chiar NZEB+, si, desi sunt locuinte sociale, acestea ridica standardele in intreaga industrie. 

- Ce planuri si obiective de dezvoltare aveti, la nivel de companie, pe termen scurt, mediu si lung?
- In ceea ce priveste planurile noastre de dezvoltare pe termen scurt, mediu si lung, digitalizarea este un pilon esential in strategia companiei. Ne angajam sa investim in dezvoltarea de platforme proprii, menite sa optimizeze si sa automatizeze procesele interne. Aceasta reprezinta una dintre putinele actiuni asupra carora avem control direct si care ne poate ajuta sa crestem eficienta, sa imbunatatim fluxurile de lucru si sa ne pregatim pentru o lume a proiectarii in care AI-ul (in procesele repetitive) joaca un rol din ce in ce mai important. Pe termen mediu, continuam sa implementam instrumente digitale care sa ne ajute sa oferim servicii de proiectare mai rapide si mai precise, reducand timpii si eforturile dedicate sarcinilor repetitive, in special in ofertare si pregatirea licitatiilor. Un aspect critic pe termen lung este constituit de inovarea in proiectare, unde digitalizarea ne va permite sa oferim solutii arhitecturale si ingineresti de top, adaptate nevoilor contemporane si integrate complet in procesele noastre. Suntem hotarati sa dezvoltam tehnologii BIM si solutii de reality capture pentru a avea o imagine actualizata a proiectelor noastre, crescand astfel calitatea si precizia acestora. Intelegem ca digitalizarea este o calatorie, iar transformarea continua este cheia pentru succesul nostru. 
Cu o prezenta semnificativa in piata, dar si din pozitia de membri fondatori si ai Consiliului Director al PPC - ne angajam sa contribuim activ la schimbarea pozitiva a industriei. Abordam digitalizarea nu ca pe un moft, ci ca pe o necesitate absoluta in care sa investim pentru a ramane competitivi in viitor.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMTotalEnergiesABONARE REVISTERAWLPLUGhilti
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
VEGO
quadratum
konsent
Acvatot 2019
ELECTROGRUP
MAKITA
SSAB
ness project
DRS
EDIT-Structural
theda mar
Arduro
leviatan
CDS
SIGM
rigips
noark
AED
ERBASU CONSTRUCT
BogArt
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
viarom
Ubitech

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<