Agenda Constructiilor
Joi, 21 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - TECHE: Investitii in digitalizare si personal, pentru cresterea calitatii serviciilor
TECHE: Investitii in digitalizare si personal, pentru cresterea calitatii serviciilor
Arhitectura & Proiectare Publicat de Ovidiu Stefanescu 22 Iul 2024 06:20
Teche Construct Solutions este o companie fondata in 2012 si specializata in furnizarea de servicii integrate de proiectare si consultanta in constructii pentru o gama larga de proiecte, de la constructii civile si industriale pana la infrastructura energetica si de transport. Echipa Teche este formata din ingineri si arhitecti cu experienta variata, astfel incat serviciile oferite sa fie integrate, de la identificarea sursei de finantare, stabilirea bugetului si a temei de proiectare, pana la receptia investitiei in baza bugetului sau a finantarii aprobate. Abordarea deschisa a proiectelor si orientarea spre rezultate au condus la finalizarea celor mai dificile proiecte la timp si cu buget redus. Principalele servicii furnizate sunt reprezentate de proiectare si asistenta pentru emiterea de avize, acorduri si autorizatii pentru constructii civile si industriale finantate din fonduri publice sau private (constructii industriale, cladiri de interes public, centre de date, facilitati petroliere, infrastructura de transport etc.), precum si consultanta pentru autoritatile publice pentru identificarea de finantari din fonduri europene, intocmirea cererilor de finantare si asistenta in perioada de evaluare pentru semnarea contractului de finantare, ulterior si pentru implementare. 
Interviu cu dr. ing. Elena Zaharcu, director general al Teche Construct Solutions.
 
- Care sunt cele mai mari proiecte la care ati lucrat si in ce stadiu de dezvoltare se afla acestea?
- Ne mandrim ca, in baza oportunitatilor de finantare oferite prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, am contribuit, prin servicii de proiectare sau consultanta, la semnarea de contracte de finantare pentru investitii in infrastructura aeroportuara si portuara in valoare de peste 540 de milioane de lei, avand ca beneficiari aeroporturile internationale din Oradea, Cluj-Napoca ("Avram Iancu"), Sibiu si Constanta ("Mihail Kogalniceanu"), dar si Compania Nationala Administratia Porturilor Dunarii Maritime SA Galati. Mentionam, ca proiecte "de suflet" pentru echipa noastra, elaborarea studiului de fezabilitate si a documentatiei necesare obtinerii finantarii pentru modernizarea si dezvoltarea Portului Chilia Veche, pentru CN APDM Galati, precum si elaborarea studiului de fezabilitate pentru cresterea gradului de siguranta si securitate la Aeroportul Oradea, proiecte implementate de beneficiari intr-un timp record.
Avand in vedere faptul ca depunerea cererilor de finantare pentru perioada de programare 2014-2020 s-a finalizat la data de 31 decembrie 2022, incepand cu anul 2023 ne-am concentrat activitatea in zona investitorilor privati, in special pentru realizarea proiectelor tehnice si obtinerea de avize si autorizatii pentru constructii industriale. Pe termen scurt si mediu, asteptam cu interes deschiderea apelurilor de proiecte pentru investitiile cu impact social finantate din fonduri europene pentru perioada de programare 2021-2027. Aceste apeluri ne vor permite sa participam la proiecte care au un impact pozitiv asupra comunitatilor si sustin dezvoltarea sustenabila.
 
 
- Cum a evoluat activitatea companiei in prima jumatate a acestui an si ce estimari aveti pentru urmatoarele 6 luni si in perspectiva (2025-2030)?
- Evolutia a fost pozitiva. Ne propunem sa mentinem si sa extindem portofoliul de clienti, diversificand, in acelasi timp, activitatea companiei. Planificam sa aducem in interiorul firmei serviciile care sunt in prezent externalizate catre terti, dezvoltand astfel noi specializari pe care sa le putem realiza intern, in perioada urmatoare. Privind catre urmatoarele 6 luni si pe termen lung, pana in 2030, suntem increzatori ca vom continua sa crestem si sa ne extindem. Ne bazam pe consolidarea capacitatilor noastre interne si pe extinderea ofertei de servicii, pentru a raspunde mai bine nevoilor pietei. Suntem entuziasmati de perspectivele de crestere si de oportunitatile pe care le vom explora impreuna cu clientii si partenerii nostri.
Cifra de afaceri pentru 2023 a fost de 2,1 milioane lei, in scadere cu aproximativ 28% fata de precedentul an financiar, contractia fiind cauzata de faptul ca activitatea noastra se bazeaza pe contracte de servicii cu un orizont de timp de pana la 4 ani. Anul precedent a fost marcat atat de reinnoirea unor contracte-cadru, cat si de provocarile aparute in urma blocarii investitiilor publice prin masurile fiscale care au vizat reducerea sau oprirea cheltuielilor bugetare in a doua parte a anului, pentru reducerea deficitului bugetar. De asemenea, cresterea cheltuielilor salariale din cauza pierderii facilitatilor fiscale in constructii, incepand cu 1 noiembrie 2023, a avut un impact semnificativ. Este o provocare constanta pastrarea angajatilor sau atragerea de angajati competenti si experimentati, avand in vedere lipsa acuta de personal calificat in domeniul constructiilor. Cu toate acestea, avand in vedere evolutia pozitiva a activitatii din primul semestru al anului 2024, suntem optimisti si ne asteptam la o crestere a cifrei de afaceri de peste 30% in acest an, atingand astfel cel putin nivelul din 2022. Aceasta va fi posibila printr-un volum de munca crescut si implicare maxima din partea echipei noastre. Mentionam ca furnizarea de servicii in baza contractelor-cadru de pana la 4 ani ne obliga sa mentinem oferta noastra de servicii la preturi relativ constante, ceea ce ne-a provocat sa gasim solutii inovatoare pentru a face fata inflatiei si actualizarilor de preturi din sectorul constructiilor, care nu s-au aplicat si serviciilor de proiectare.
 
- Cum vedeti evolutia investitiilor publice in acest an si cum credeti ca se va dezvolta aceasta in anii urmatori?
- Evolutia investitiilor in infrastructura publica din Romania in 2024 este promitatoare, in special in zona de transport, cu accent pe sectorul rutier. Desi investitiile in domeniul feroviar, inclusiv metroul si sectorul naval, lasa de dorit, exista semne pozitive in alte sectoare. Un capitol cu mari nerealizari, care necesita atentie deosebita, este infrastructura de sanatate, aflata in stare critica. Domeniul medical ar trebui sa primeasca mai multa atentie si implicare din partea tuturor. Sunt asteptate, de multi ani, investitii importante in spitale de urgenta noi, spitale regionale si de specialitati, acestea fiind esentiale pentru bunastarea populatiei. Dezvoltarea infrastructurii Romaniei pe termen scurt si mediu va fi influentata de evolutia politica, mai ales in contextul alegerilor generale si prezidentiale. Perioadele electorale pot aduce o anumita instabilitate politica, dar si oportunitati pentru lansarea unor proiecte importante. Alti factori care trebuie luati in considerare sunt inflatia persistenta si dificultatile bugetare, care pot afecta sectorul constructiilor dupa campania electorala. Este posibil ca viitorul guvern sa implementeze politici de austeritate si reducere a cheltuielilor bugetare, ceea ce ar putea influenta negativ anumite investitii publice.
Cu toate acestea, proiectele de investitii realizate cu sprijinul finantarilor europene nerambursabile vor continua sa fie sustinute, deoarece acestea reprezinta un angajament al Romaniei prin acordul de parteneriat semnat cu Comisia Europeana pentru perioada 2021-2027. Aceste finantari sunt esentiale pentru finalizarea proiectelor promise si incepute si ne ofera increderea ca infrastructura Romaniei va continua sa se dezvolte in mod semnificativ.
 
 
- Care sunt principalele provocari pe care le intampinati in activitate, in prezent, in domeniul in care activati?
- Principalele provocari in sectorul de activitate al Teche Construct Solutions includ alinierea statului roman la noile concepte si orientari ale Comisiei Europene privind implementarea politicilor incluse in Pactul Verde European (NZEB, DNSH, ZeroWaste etc.) si in domeniul Smart City. De asemenea, instabilitatea si lipsa de predictibilitate fiscala in Romania reprezinta o problema majora. In cazul companiilor din sectorul IMM-urilor, orice variatie a taxelor pe salarii sau pe venit/ profit, unde marja de profit este mica si principala resursa a companiei este cea umana, poate aduce dificultati semnificative. Orice variatie a taxelor sau introducerea de taxe noi poate duce chiar la falimentul majoritatii acestor companii.
 
- Ce investitii si planuri de dezvoltare aveti stabilite la nivel de companie?
- Principalele investitii pe care le vizam sunt in active fixe, inclusiv achizitia de tehnologie IT, respectiv software si hardware necesare desfasurarii activitatii principale, pentru asigurarea serviciilor oferite clientilor. De asemenea, investim in capitalul uman prin formarea continua a personalului, pentru alinierea la politicile si orientarile europene in domeniul constructiilor. Scopul nostru este sa asiguram servicii de calitate, la standarde ridicate si inovative. Pe termen lung, ne propunem sa consolidam pozitia companiei pe piata, sa extindem portofoliul de clienti si sa diversificam gama de servicii oferite. Dorim sa devenim un lider in implementarea solutiilor sustenabile si inovative in constructii, contribuind astfel la dezvoltarea unei infrastructuri moderne si eficiente in Romania.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesSISECAMABONARE REVISTERAWLPLUGhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
BogArt
EDIT-Structural
theda mar
noark
MAKITA
VEGO
rigips
concelex
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
Ubitech
Arduro
konsent
quadratum
CDS
viarom
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
DRS
ness project
SSAB
ELECTROGRUP
SIGM

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<