Agenda Constructiilor
Joi, 21 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - Tendinte pe piata constructiilor: perspectiva companiei Allied Engineers
Tendinte pe piata constructiilor: perspectiva companiei Allied Engineers
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 27 Aug 2024 10:40
 
De la ansambluri rezidentiale la proiecte de energie regenerabila, de la cladiri de birouri la centre comerciale sau obiective industriale, portofoliul companiei Allied Engineers - unul dintre jucatorii de top de pe piata proiectarii generale, cu o experienta de peste 20 de ani in domeniu - a devenit in ultimii ani tot mai bogat si diversificat. De aceea, o sinteza a celor mai importante proiecte ale companiei poate contura tendinte valabile pentru intreaga piata a constructiilor din Romania. 
 
Incepand cu anul 2020, domeniul constructiilor s-a confruntat cu mai multe tipuri de crize. Mai intai, pandemia a lovit din plin sectorul office: pe masura ce tot mai multi angajati au adoptat sistemul de lucru work from home, companiile au redus spatiile inchiriate in cladirile de birouri sau au renuntat cu totul la acestea, iar numeroase proiecte noi au fost blocate. La scurt timp dupa aceea, criza energetica si razboiul din Ucraina au cauzat scumpiri ale materialelor de constructie. Si, mai recent, renuntarea la o serie de facilitati fiscale de care beneficiau firmele de constructii a adaugat o presiune suplimentara in acest domeniu. 
"In timpul acestor crize, in schimb, s-au conturat si o serie de oportunitati ca urmare a cresterii interesului pentru celelalte sectoare – energie regenerabila, rezidential, industrial, oportunitati pe care le-am identificat la timp si pe care le-am fructificat", explica Mihai Dragomir, fondator si Managing Partner al Allied Engineers
 
Sala Polivalenta Iasi
Boom-ul energiei "verzi"
Productia de energie regenerabila - parcuri eoliene si fotovoltaice - a prins avant in ultimii ani, iar Allied Engineers are acum o echipa specializata in asemenea proiecte. "Numarul mare de proiecte «verzi» a venit in primul rand pe fondul crizei energetice. In plus, exista o serie de cerinte din partea Uniunii Europene cu privire la nivelul emisiilor de carbon si au fost create facilitati menite sa incurajeze proiectele de energie curata. Conditiile propice pentru dezvoltarea acestei zone exista acum din plin", precizeaza Elena Volcinschi, Lead Architect in cadrul Allied Engineers. In acest domeniu, experienta acumulata de-a lungul ultimilor 15 ani aduce companiei un avantaj competitional important.
Puterea cumulata a proiectelor de centrale eoliene din portofoliul Allied Engineers este de aproape 2 GW. Cel mai mare astfel de proiect este situat in judetul Galati si cuprinde 108 turbine, cu o capacitate toala de  669,6 MW. Un alt proiect, cu o capacitate de 235,2 MW, se afla in judetul Calarasi, iar unul cu 50 de turbine este construit in nord-estul judetului Ialomita. 
In ceea ce priveste proiectele de parcuri fotovoltaice, acestea insumeaza o putere de 700 MWp. Cele mai mari sunt localizate in Satu Mare (101 MWp); Bucovat, judetul Timis (62MWp); Tandarei, judetul Ialomita (45,15 MWp) si Baneasa, judetul Giurgiu (42 MWp).
A crescut foarte mult si cererea pentru statii de incarcare a vehiculelor electrice, echipa Allied Engineers avand si asemenea proiecte in portofoliu.
 
One Lake District
Proiecte majore pe piata rezidentiala
Exista mai multe proiecte rezidentiale importante din Bucuresti in care este implicata compania si care se afla in faza de executie avansata sau premergatoare executiei: One Lake District, One Peninsula, One High District, Quartier Azuga, One Lake Club, si un proiect mixt, rezidential si comercial, situat pe Soseaua Pipera. 
In afara Capitalei, este in lucru proiectul Glenwood Estate, un complex de vile high-end situat in zona Corbeanca, judetul Ilfov, precum si alte proiecte rezidentiale in diferite orase din tara.
 
Investitii publice mult asteptate de comunitatile locale
Piata locala de constructii detine un potential semnificativ de dezvoltare, in special in sectorul public, accesarea fondurilor europene si a celor din PNRR facand posibila realizarea multor proiecte de importanta majora pentru tara, proiecte pe care comunitatile locale le asteapta de foarte multa vreme: investitii in domeniul infrastructurii medicale, al transporturilor, infrastructurii educationale.
In prezent, Allied Engineers face parte din echipa de proiectare a doua spitale pentru care au fost emise autorizatiile de construire si pentru care lucrarile de executie urmeaza sa fie finalizate in urmatorii ani.
Compania a participat si la proiectarea structurii de rezistenta a Salii Polivalente Iasi, o investitie a carei valoare se ridica la aproximativ 100 de milioane de euro. Indicatorii tehnico-economici ai acestui proiect au fost aprobati prin hotarare de guvern in acest an, iar termenul de executie prevazut este de 24 de luni de la semnarea contractului cu antreprenorul general.
 
Grand Hotel du Boulevard
Consolidarea unor cladiri-simbol ale Bucurestiului
Proiectarea consolidarii monumentelor istorice implica numeroase dificultati si provocari specifice, datorita valorii culturale, istorice si arhitecturale pe care aceste cladiri le reprezinta. Aceste dificultati fac din proiectarea sau restaurarea cladirilor monument-istoric un proces complex, care necesita o atentie deosebita la detalii, o cunoastere aprofundata a istoriei si arhitecturii si o colaborare stransa intre diversele domenii implicate.
Allied Engineers are in portofoliu mai multe proiecte complexe de consolidare a unor asemenea cladiri si se bucura ca a avut sansa sa contribuie si sa redea orasului cladiri-monument care nu vor fi doar frumoase, ci si rezistente la cutremur. 
In acest moment, compania este implicata in doua proiecte majore de consolidare. Este vorba despre Grand Hotel du Boulevard, din centrul Capitalei, o cladire monument-istoric ridicata in 1873, proiect care se afla in stadiu de finalizare. 
Cel de-al doilea este One Gallery, situat in Bucuresti, strada Calea Floreasca,  un proiect valoros istoric care consta intr-o reconversie a fostei fabrici Ford din Bucuresti. Ridicata in perioada interbelica, Hala Ford este un monument de arhitectura industriala al epocii respective, care, printr-o serie de lucrari complexe, va fi readusa la aspectul interbelic si va fi convertita intr-o cladire cu spatii multifunctionale.
 
One Gallery (Hala Ford)
 
"Atat la Grand Hotel du Boulevard, cat si la Hala Ford, cuvantul principal l-au avut expertii Ministerului Culturii, cei care avizeaza solutia de consolidare: ei s-au asigurat ca nu sunt afectate elementele de valoare si tot ei sunt cei care au o vedere multidisciplinara asupra subiectului: ei vad si istoricul, nu doar structura, vad materialele folosite si au o imagine de ansamblu asupra intregii problematici", precizeaza Florian Tilimpea, Associate Director - Departamentul de Constructii Speciale din cadrul Allied Engineers. 
Pe termen mediu si lung, preocuparea companiei tine de consolidarea pozitiei pe piata de proiectare din tara, in paralel cu extinderea activitatii in afara granitelor. "Ne dorim sa ajungem in punctul in care avem la fel de multe proiecte peste granita pe cat avem si in Romania", spune Mihai Dragomir. "Pentru a atinge acest obiectiv, suntem activi in mai multe zone despre care credem ca au un potential de dezvoltare ridicat: in sectorul energetic, in special cel al energiei regenerabile, in cel industrial si, nu in ultimul rand, in cel public", concluzioneaza acesta.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMhiltiALLBIMTotalEnergiesRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
DRS
theda mar
BogArt
VEGO
rigips
viarom
EDIT-Structural
Arduro
Ubitech
konsent
CDS
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
noark
Acvatot 2019
leviatan
ness project
ELECTROGRUP
MAKITA
SIGM
SSAB
strabag nivel 1
concelex

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<