Agenda Constructiilor
Vineri, 22 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - Ziua mondiala a arhitecturii, celebrata pe 7 octombrie, este dedicata noii generatii
Ziua mondiala a arhitecturii, celebrata pe 7 octombrie, este dedicata noii generatii
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 07 Oct 2024 13:02
Ziua mondiala a arhitecturii ("World Architecture Day") este sarbatorita in prima zi de luni din octombrie, in 2024 fiind marcata astazi, 7 octombrie. Sarbatoarea a fost instituita de Uniunea Internationala a Arhitectilor (UIA) in 1985 si coincide cu Ziua mondiala a habitatului adoptata de Organizatia Natiunilor Unite, aliniind eforturile comunitatii arhitectilor cu obiectivele globale de dezvoltare urbana. Tema Zilei Mondiale a Arhitecturii 2024, "Empowering the Next Generation in Participatory Urban Design" ("Capacitarea noii generatii in domeniul proiectarii urbane participative"), pune in prim plan imputernicirea si capacitarea generatiei urmatoare in domeniul proiectarii urbane participative, subliniind rolul tinerilor arhitecti in planificarea si dezvoltarea urbana. UIA incurajeaza tinerii arhitecti sa se angajeze in procese participative, prin care sa contribuie cu perspective noi, esentiale pentru dezvoltarea durabila.
Un accent deosebit este pus pe promovarea economiilor urbane reziliente, in care orasele conduc cresterea si redresarea prin practici inovatoare si durabile. Domeniile-cheie de interes pentru ZMA din acest an includ eficienta energetica, gestionarea deseurilor, utilizarea materialelor durabile si promovarea mobilitatii durabile.
Aceste eforturi vizeaza crearea unor orase ecologice care reduc dependenta de resursele externe. Tinerii arhitecti pot, de asemenea, contribui la stimularea participarii cetatenilor la luarea deciziilor, pot implica permanent comunitatile in procesele de proiectare si pot promova asumarea si ingrijirea spatiilor publice de catre cetateni.
Potrivit UIA, tinerii arhitecti joaca un rol-cheie in crearea unor medii urbane reziliente si durabile, promovarea justitiei sociale si a practicilor durabile, implicarea in procesele de planificare urbana, promovarea reutilizarii adaptive si revitalizarii structurilor existente si incorporarea principiilor economiei circulare si a practicilor de constructie durabile. Participarea activa a tinerilor este esentiala pentru construirea unor orase care acorda prioritate bunastarii locuitorilor si a planetei, asigurand un viitor durabil pentru generatiile viitoare.
 
Cu acest prilej, arh. Stefan Balici, Presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) a transmis: "Pentru noi, ca organizatie profesionala a arhitectilor, tema aceasta reprezinta o preocupare constanta, fiind inclusa printre prioritatile mandatului actualei conduceri si reprezentata in actiunile intreprinse de-a lungul timpului in incercarea de a sprijini tinerii arhitecti in prima parte a carierei lor profesionale. Facem asta in primul rand prin indrumare continua si prin gestionarea sistemului de stagiu si pregatire pentru dobandirea dreptului de semnatura - o componenta importanta si definitorie a profesiei noastre. Ne-am axat, apoi, si pe sprijinirea dezvoltarii profesionale a tinerilor - cel mai recent exemplu fiind sistemul de burse dedicat tinerilor arhitecti de pana in 40 de ani, pe care l-am initiat chiar anul acesta si care ofera sprijin pentru participarea la cursuri, conferinte, expozitii si evenimente de maxima relevanta. Aceste conexiuni contribuie nu doar la dezvoltarea profesionala a celor mai tineri colegi ci si in general la conectarea profesiei la practica internationala, la dezbaterile si temele internationale. Concursurile pe care Ordinul le organizeaza alaturi de autoritati publice locale pe tot teritoriul tarii sunt proceduri prin care accesul la comanda publica, atat de importanta pentru modelarea mediului nostru de viata, este deschis echipelor de tineri si sunt exemple de competitii castigate de echipe tinere, echipe dinamice si care propun alt mod de a aborda in spatiul public mediul construit si proiectarea cladirilor. Nu in ultimul rand, profitam de tema Zilei Internationale a Arhitecturii, pentru a reaminti ca intre 30 octombrie si 3 noiembrie profesia noastra se reuneste la FAST, festivalul scolilor de arhitectura din Romania, ajuns la a doua editie si abordand tematica diversecity - orasul diversitatii, in toate formele pe care aceasta relatie le poate avea. O tema de relevanta mondiala propusa participantilor FAST - studenti ai celor 5 facultati de arhitectura din Romania, cadrele didactice ale acestora, profesionisti practicieni ai arhitecturii din Romania din strainatate si publicul interesat de temele pe care profesia noastra le propune".
 
La randul sau, Alexandru Fulga, presedintele Patronatul Proiectantilor in Constructii (PPC) a transmis arhitectilor si proiectantilor un gand de apreciere si recunoastere pentru aportul esential la dezvoltarea urbana si la modelarea viitorului. "La PPC, sustinem cu convingere ca succesul proiectelor noastre depinde de o colaborare stransa intre generatii, arhitecti si ingineri, de inovatie continua si de asumarea responsabilitatii sociale. Prin eforturi comune, putem crea spatii care integreaza estetica, functionalitatea si sustenabilitatea in fiecare etapa a proiectarii. Proiectele de succes reflecta un dialog constant si o cooperare armonioasa intre aceste domenii profesionale, iar PPC este locul unde aceasta colaborare prinde viata. Aceasta zi ne ofera ocazia sa reflectam asupra viitorului nostru profesional si asupra directiei in care ne indreptam. Indemn tinerii arhitecti sa valorifice parteneriatele solide cu inginerii, sa imbine cunostintele tehnice cu creativitatea, pentru a contribui la realizarea unor orase verzi, eficiente din punct de vedere energetic si incluzive. In acelasi timp, va incurajez sa aduceti perspective noi, sa promovati reutilizarea adaptiva si sa incorporati principiile economiei circulare in munca voastra. Impreuna, putem crea orase care raspund nevoilor actuale, asigurand totodata bunastarea comunitatii si protejarea mediului inconjurator. Felicitari pentru dedicarea voastra si mult succes in tot ceea ce intreprindeti!", a transmis Alexandru Fulga. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUGTotalEnergiesSISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
Ubitech
Acvatot 2019
strabag nivel 1
BogArt
theda mar
ness project
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
concelex
EDIT-Structural
viarom
konsent
Arduro
CDS
ELECTROGRUP
noark
DRS
VEGO
SIGM
SSAB
AED
leviatan
rigips

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<