Agenda Constructiilor
Luni, 02 Octombrie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - ARGGO: Constructiile, de la un simplu adapost, la design si eficienta maxima
ARGGO: Constructiile, de la un simplu adapost, la design si eficienta maxima
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de AG&F 08 Aug 2022 06:25
De-a lungul timpului, casele sau cum mai erau ele denumite „adaposturile” oamenilor au evoluat gratie noilor metode de construire, modalitatilor inovatoare de modificare a morfologiei naturii, tehnicilor si materialor. Modelul caselor, chiar si cel al blocurilor sau al cladirilor de birouri, este oglinda dezvoltarii societatii. Este suficienta o vizita la Muzeul Satului, din Bucuresti, pentru descoperi cum si din ce se construia, care erau uneltele si resursele, care era durata unei constructii si care au fost modelele si arhitectura caselor, in functie de zonele Romaniei.
De-a lungul istoriei, omul a evoluat constant in felul in care a construit. Initial, a lucrat in pamant si piatra, isi aducea cu spatele sau caruta trasa de boi ori cai materialele de constructii: piatra si lemnul de constructii (mai mult in zona de deal si munte), stuful si paiele (in zona de campie), sita (sindrila) la deal si munte, lutul (argila), pentru tencuit si fetuit, caramida pentru cosurile de fum, chirpiciul pentru ziduri. Casele se construiau mai ales vara, cand era o perioada fara ploi. In era contemporana, lucrurile s-au schimbat radical. Oamenii au trecut de la materiale primitive si tehnicile brute, la sisteme elaborate de modelare a materialelor, transformandu-le in veritabile elemente estetice. Ca raspuns la provocarile actuale, au fost create tehnologii ingenioase, materiale, utilaje, drone etc. – toate acestea in scopul de a usura munca si in final de a prelungi viata constructiei, indiferent care ar fi aceasta. In prezent, proiectele trebuie sa indeplineasca exigente de durabilitate, utilitate si estetica.
 

Cel mai performant instrument  folosit actualmente pentru indeplinirea cu succes a acestor cerinte este digitalizarea industriei de constructii. Prin intermediul digitalizarii, erorile umane sunt eliminate, procesele de lucru sunt eficientizate, sarcinile repetitive automatizate si in acest fel este salvat timpul care, altfel, era irosit. Transformarea digitala a oricarei industrii, cu precadere a celei de constructii, are numeroase avantaje si beneficii.
 
Alexandru Tanasa, Digital Business Advisor in cadrul companiei Arggo - o companie care activeaza de opt ani in industria de IT si consultanta de business, avand in portofoliu peste 200 de clienti din peste 20 de tari – considera ca „aproape toate procesele de lucru din cadrul unei companii pot fi automatizate. Digitalizarea lor are avantaje numeroase atat pentru companii, cat si pentru angajatii acestora. Cel mai semnificativ beneficiu este timpul salvat pentru a putea realiza activitatile care sa aduca acea valoare adaugata, pentru a va diferentia in mediul de afaceri competitiv de astazi. Aplicatiile si solutiile din oferta noastra, dezvoltate pe baza platformei Timeqode, ajuta la accelerarea digitalizarii proceselor”.
Timeqode este o platforma low-code de Business Process Management, cu ajutorul careia se pot dezvolta aplicatii utilizand interfete moderne, ce permit companiilor sa-si sporeasca performanta. Firmele investesc in optimizarea proceselor de baza pentru a raspunde mai rapid, mai eficient cerintelor si pentru a asigura o calitate mai buna a serviciilor prestate, reducand in acelasi timp costurile operationale si imbunatatind profitabilitatea. Platforma fiind de tip low-code, adica un sistem care nu necesita cunostinte de programare, permite atat echipei Arggo, cat si oricarui client sa transforme orice flux de business, indiferent de complexitatea acestuia, intr-o aplicatie. Procesele sunt usor de implementat si de administrat, rezultand astfel aplicatii user-friendly, ce pot fi accesate de pe orice tip de dispozitiv. Platforma pune la dispozitie conectori de integrare nativa cu principalele solutii de business precum cele Microsoft (Dynamics 365 Business Central si SharePoint) si permite, totodata, integrarea cu sistemele interne sau externe implementate, care se regasesc in cadrul oricarei companii.
 
 
„Transformarea digitala este baza initiativelor de inovare strategica pentru industria de constructii din Romania. La Arggo ne concentram pe aceasta industrie, motiv pentru care am dezvoltat o aplicatie specifica acestui sector care ofera actorilor implicati o imagine de ansamblu, in timp real, a activitatilor si resurselor din cadrul santierelor”, mai subliniaza Alexandru Tanasa.
Cu ajutorul aplicatiei Timeqode Construction Sites poate fi gestionata intreaga activitate a unuia sau mai multor santiere de constructii, in ceea ce priveste alocarea resurselor, comenzile de materiale, livrarile si consumurile, totul fiind complet integrat cu sistemul ERP existent si oferind posibilitatea de a lucra de pe orice tip de dispozitiv, oricand si de oriunde.
 
Scenariile dezvoltate trateaza urmatoarele cerinte existente in cadrul santierelor din Romania:
   • Gestionarea santierelor active: o aplicatie integrata, prin intermediul careia se pot administra toate santierele active si se poate urmari situatia in timp real a activitatilor din locul respectiv la nivel de santier / judet / responsabil. Se genereaza un grafic de tip Gantt cu activitatile in lucru si alerte pentru depasiri de termene si bugete (buget estimat vs. realizat, aprovizionat vs. receptionat, pret buget vs. pret achizitie, valoare comandata vs. valoare receptionata). De aici se poate interveni punctual, pentru remedierea fiecarei intarzieri.
   • Comenzi si consumuri, care se pot transmite in timp real, direct din santier, de pe telefonul mobil sau de pe tableta. Materialele ce pot fi comandate sunt definite initial in Anexa Tehnica a proiectului (Fisa Limita).
   • Pontajele muncitorilor pe diferite centre de cost si proiecte, prin controlul prezentei zilnice a muncitorilor in santier, aprobate de catre seful de santier sau managerul de proiect.
   • Gestionarea si monitorizarea activitatilor zilnice si saptamanale ale muncitorilor, la nivel individual sau chiar de echipa.
 
Prin aceste aplicatii, Arggo isi propune ca un numar cat mai mare de companii sa profite de avantajele tehnologiei digitale, care decurg din utilizarea acesteia, astfel incat procesul transformarii digitale sa fie predictibil si sa se poata desfasura in ritmul propriu al fiecarei organizatii, cu ajutorul unei echipe dedicate, care sa urmareasca procesul, sa coordoneze departamente si sa monitorizeze impactul in activitatea operationala.
„In general industria constructiilor are o abordare traditionala si conservatoare, insa in ultima perioada vedem tot mai multi antreprenori care au adoptat tehnologii avansate si sunt competitivi la orice nivel, inclusiv pe pietele externe. Ne bucura aceasta tendinta si dorim sa avem o contributie semnificativa in acest demers, pentru a putea astfel accelera strategiile de transformare digitala in constructii”, accentueaza Alexandru Tanasa.
 
 
***
Arggo ofera partenerilor si tuturor celor care sunt interesati solutii care sa-i ajute sa se adapteze in mod optim noii paradigme a erei digitale. Printre clientii companiei se afla brand-uri precum: Aquila, Blue Air, Automobile Bavaria, Agrii, Qualitance, Baneasa Shopping City, KFC, Pizza Hut, Taco Bell, Baumit, Doctor Leahu Dental Clinics, Secom, Synevo, Kruk, Klarwin, Kwizda Agro, Klass Wagen, Viarom, Titan Machinery si multe altele.
 
ALLBIMman and machineVideoConfAC-iulALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
AUGUST 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 176 (August 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
noark
grundfos
CDS
rigips
FRONTALE
leviatan
MAKITA
Ubitech
strabag nivel 1
leviatan
Acvatot 2019
viarom
BALTIC
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
BA 2023
AICPS_30
econet
ef-de-n
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

urmarire comportare constructii, monitorizare structurala, monitorizare geotehnica