Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Decembrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - DELOITTE: Tehnologia a schimbat modul de lucru pentru 23% din angajatii din lume
DELOITTE: Tehnologia a schimbat modul de lucru pentru 23% din angajatii din lume
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 19 Ian 2021 14:20
Rolurile si modul de lucru a aproximativ un sfert dintre angajatii (23%) la nivel global s-au schimbat dupa implementarea tehnologiilor de automatizare, potrivit celei mai recente editii a studiului Deloitte Automation with Intelligence, in timp ce unul din zece a avut deja nevoie de recalificare. Studiul arata ca aceasta tendinta va continua sa ia amploare, respondentii mentionand ca vor trebui sa recalifice o treime (34%) din forta de munca in urmatorii trei ani ca urmare a transformarii rolurilor. Sondajul a fost realizat la nivel global in randul a peste 440 de directori ai departamentelor de IT, financiar si operational, lideri responsabili cu automatizare si de solutii de servicii, din 29 de tari, inclusiv Romania.
"Confruntate cu aceasta criza sanitara globala neasteptata, companiile s-au orientat spre tehnologie cu scopul de a-si mentine sau creste capacitatea de procesare si de a implementa noi modalitati de lucru, concentrandu-se in acelasi timp si pe reducerea costurilor. Cu toate acestea, ritmul aparitiei inovatiilor in materie de automatizare continua sa-l depaseasca pe cel al adoptarii acestora, unul din trei respondenti (36%) indicand ca nu foloseste solutii de automatizare oferite ca serviciu (automation-as-a-service), o modalitate esentiala de a furniza tehnologii de automatizare in urmatorii trei ani, evidentiaza studiul. Eforturi suplimentare sunt necesare pentru a depasi aceste bariere de adoptare, inclusiv rezistenta la schimbare. Organizatiile trebuie sa regandeasca formarea angajatilor pentru a avea o imagine fidela asupra asteptarilor in ceea ce priveste locurilor de munca si sa ia masuri practice care sa reduca impactul asupra fortei de munca in contextul automatizarii, desi studiul arata ca 58% dintre companii inca nu au evaluat cum se vor schimba rolurile si sarcinile angajatilor", a declarat Andrei Ionescu, Partener Coordonator Consultanta si Managementul Riscului, Deloitte Romania.
 
Procesul de automatizare, grabit de pandemie
Doua treimi (68%) dintre liderii de afaceri au apelat la automatizare pentru a raspunde pandemiei de Covid-19, potrivit studiului, iar 23% dintre respondenti au spus ca au acordat prioritate automatizarilor care au imbunatatit rezilienta organizatiei. Studiul subliniaza si ca serviciile de tip cloud vor deveni principala tehnologie care va sustine automatizarea, pentru ca permite extinderea, raspunde rapid cererii si optimizeaza costurilor. Aproape jumatate dintre respondenti folosesc deja astfel de servicii in demersul de automatizare si o treime (31%) au accelerat investitiile in solutii de automatizare stocate in cloud ca raspuns la pandemie.
Studiul Deloitte arata ca interesul organizatiilor de a apela la tehnologii de automatizare este in crestere, 73% dintre acestea initiind deja acest proces, cu un sfert mai mult fata de anul trecut. Si implementarea acestor solutii capata amploare, 13% dintre respondenti afirmand ca organizatia lor foloseste peste 50 de solutii de automatizare, in crestere de la 8% in 2019 si 4% in 2018. Automatizarea robotizata a proceselor ramane cea mai raspandita tehnologie de automatizare (78%), urmata de recunoasterea faciala optica sau inteligenta, cu 51%, managementul proceselor de business (BPM), cu 36%, si inteligenta artificiala (AI), cu 34%.
Pe langa interesul crescut fata de automatizare, companiile trebuie sa aiba o strategie realista pentru adoptarea acesteia, subliniaza studiul. Doar 26% dintre companiile care folosesc tehnologii de automatizare in faza de testare si 38% dintre cele care implementeaza si extind astfel de solutii au o strategie la nivelul intregii organizatii in acest sens. In plus, doar 40% dintre organizatiile care folosesc astfel de tehnologii in faza de testare si 65% dintre organizatiile care implementeaza si extind aceste tehnologii sustin ca au o viziune si un obiectiv clar si unanim acceptat in acest sens. Studiul subliniaza si ca, pentru ca o astfel de strategie sa aiba succes, ea are nevoie de sustinerea liderilor la cel mai inalt nivel, membrii echipei de management (33%) si directorii de IT (27%) fiind cei mai mari sustinatori in majoritatea cazurilor.
Pentru a reusi sa extinda implementarea solutiilor de automatizare, organizatiile trebuie sa analizeze barierele care continua sa le ridice dificultati in acest demers, concluzioneaza studiul. Cu doar 38% dintre organizatii avand definite procese mature si doar 37% dintre acestea declarand ca au standarde adecvate controlate de un centru de excelenta dedicat automatizarii, fragmentarea proceselor si faptul ca nu sunt pregatite din punct de vedere IT raman cele mai importante bariere, ca si in ultimii doi ani. Raspunsurile la sondaj au indicat rezistenta la schimbare ca fiind al treilea obstacol, urmat indeaproape de lipsa unei viziuni clare.
***
Cea mai recenta editie a studiului Deloitte Automation with Intelligence analizeaza perspectivele liderilor in materie de automatizare in cadrul organizatiilor, modul in care tehnologiile de automatizare influenteaza angajatii si efectul pandemiei de COVID-19 asupra strategiilor de automatizare. Mai multe informatii despre sondaj sunt disponibile aici.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGhiltiSISECAMALLBIMTotalEnergiesABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
theda mar
AED
SSAB
DRS
Arduro
Ubitech
MAKITA
Acvatot 2019
ELECTROGRUP
konsent
strabag nivel 1
CDS
quadratum
BogArt
noark
SIGM
GEWISS
concelex
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
EURO BUILD
rigips
VEGO

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<