Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - Horvath: Investitii anuale de 50 milioane euro in start-up-uri AI, pana in 2025
Horvath: Investitii anuale de 50 milioane euro in start-up-uri AI, pana in 2025
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 18 Feb 2020 15:26
Investitiile in start-up-uri romanesti de Inteligenta Artificiala (AI) vor ajunge la aproape 50 milioane euro anual in 2025, potrivit estimarilor Horvath & Partners, unul dintre cei mai importanti jucatori locali si internationali pe piata consultantei in management. Nivelul investitiilor in start-up-uri de AI din ultimul trimestru (T4) din 2019 plaseaza Romania aproape de varful clasamentului tarilor din Europa de Est, in urma Ungariei, Rusiei si Poloniei, dar inaintea Cehiei, Sloveniei sau Slovaciei. In ultimele trei luni ale anului trecut, investitiile in start-up-uri de AI in Romania s-au situat in jurul valorii de 20 milioane de euro.
“Suntem intr-o etapa avansata de transformare digitala si observam o crestere accelerata in zona de tehnologie pe baza de AI si procese de automatizare robotizata, iar Romania a prins din ce in ce mai multa viteza. Start-up-urile de AI de pe piata autohtona au avut un parcurs foarte bun in 2019, in special in ultima parte a anului. Investitiile Serie A, in valoare de aproape 20 milioane de euro in start-up-urile Typing DNA si FintechOS, au accelerat cresterea Romaniei, care este de altfel tot mai apreciata si in clasamentele globale ale tarilor care au posibilitatea de a sustine si beneficia de pe urma revolutiei tehnologice bazata pe AI. Din aprecierile noastre, perioada de efervescenta extraordinara de pe segmentul de digitalizare, pe care o traversam in prezent, se va intensifica in urmatoarea decada. Cresterile la nivelul PIB-ului, generate de AI si Machine Learning la nivelul Europei, vor fi de ordinul a 1,5 - 2 trilioane euro in urmatorii 10 ani”, a explicat Kurt Weber, Director General al Horvath & Partners Romania.
Conform estimarilor Horvath & Partners, in ultimul trimestru din 2019, Romania a urcat sapte pozitii in topul tarilor din regiune cu cele mai mari investitii in start-up-uri de AI. Aceasta crestere spectaculoasa se datoreaza si investitiilor de Serie A primite de Typing DNA, start-up de solutii de securitate online bazate pe biometrie comportamentala fondat la Oradea, si FintechOS, start-up romanesc de tehnologie financiara automatizata.
Coursera, una dintre cele mai prestigioase platforme de invatare online din lume, a intocmit in 2019 un raport, Coursera - Indicele Global al Competentelor, prin care evalueaza la nivel mondial competentele pe care le au tarile de a sustine si de a beneficia de revolutia AI. Astfel, Romania a fost clasificata ca fiind competitiva in zona de AI, cu un scor de 0,60, in urma SUA si a Marii Britanii, dar cu o pozitie in fata Ungariei. Clasamentul a fost intocmit tinandu-se cont de nivelul de competenta in urmatoarele categorii: statistica, AI, inginerie de software, Machine Learning, programare statistica, matematici. Romania a obtinut calificativul „Competitiv - Cel mai avansat”, la primele patru.
Potrivit analizei Horvath & Partners, investitiile globale de tip Private Equity si Venture Capital in start-up-uri de AI s-au majorat considerabil incepand cu 2011. Intre 2015 si 2019, media cresterii acestui tip de investitii, calculata la nivelul SUA, Chinei, Uniunii Europene, Israelului, precum si a celorlalte tari, a fost de 47%.
Piata fortei de munca va fi, la randul sau, puternic influentata de procesele de robotizare (RPA), AI si intreaga dezvoltare de pe segmentele de digitalizare si e-learning. Din estimarile
Horvath & Partners, intre 40% si 50% dintre locurile de munca existente ar putea fi inlocuite de solutii de automatizare, pana in 2030. Functiile unde exista cea mai ridicata probabilitate de automatizare sunt in activitati ce tin de contabilitate, logistica, depozitare, marketing, casierie, secretariat, relatii cu publicul, dactilografiere, industria alimentara (prepararea alimentelor), operare de instalatii mobile, asamblare de componente, minerit si manufactura etc.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGALLBIMhiltiABONARE REVISTESISECAMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
BogArt
konsent
quadratum
leviatan
EDIT-Structural
SIGM
concelex
AED
ELECTROGRUP
strabag nivel 1
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
noark
SSAB
ERBASU CONSTRUCT
ness project
theda mar
DRS
rigips
Acvatot 2019
VEGO
CDS
Arduro
viarom

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<