INNOCONSTRUCT 2022, un portal de comunicare despre tehnologiile viitorului |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Ovidiu Stefanescu 09 Aug 2022 06:05 |
Cea de-a patra revolutie industriala, popularizata sub titulatura Industry 4.0 si care presupune, in primul rand, o transformare digitala profunda a tuturor companiilor, inclusiv a celor din domeniul constructiilor sau mai ales a acestora, avand in vedere decalajul deja vizibil fata de sectoarele industriei prelucratoare, de exemplu, reprezinta deja o realitate palpabila, ce inregistreaza progrese la fuleu maxim, independent de provocarile generate de pandemie sau de problemele geopolitice actuale. Desi greu de crezut, investitiile in digitalizare nu au fost puse in pericol de dificultatile din ultimii doi ani si jumatate, dimpotriva restrictiile impuse de situatia sanitara incurajand implementarea unor solutii care, desi cunoscute si a caror utilitate a fost mereu in mod unanim acceptata, nu ar fi avut loc in conditii normale decat poate intr-un orizont temporal de ordinul deceniilor. Fara pretentia de panaceu, implicarea solutiilor IT la toate nivelurile organizationale are toate sansele de a modifica radical paradigma curenta si de a aduce progrese majore din punct de vedere al productivitatii si eficientei financiare, cu conditia ca procesele respective sa fie unitare, complete si sa vizeze, fara discriminare, intreaga structura a companiilor.
Clusterul TEC, expresie a efortului de accelerare a digitalizarii
Din fericire, Romania se pozitioneaza favorabil din punct de vedere al apetentei pentru diversele aplicatii software, iar din punct de vedere hardware este, de asemenea, o realitate faptul ca utilizatorii autohtoni se plaseaza permanent in categoria "early adopters". Aceasta realitate faciliteaza intr-o masura destul de mare eforturile autoritatilor si organizatiilor non-guvernamentale de a promova pe scara larga digitalizarea, cu toate beneficiile sale. Desigur, ca peste tot in lume, inclusiv la nivel autohton ritmul de adoptare a diverselor tehnologii in industria constructiilor a lasat de dorit in ultimii ani, partial din cauza specificului activitatii si dificultatii de integrare pe santiere a unor solutii care au consemnat un succes rapid la nivelul diverselor unitati de fabricatie din alte domenii de activitate.
De asemenea, interactiunea unor multiple specializari in cadrul unui proiect de constructii si necesitatea corelarii optime a activitatilor acestora au ingreunat oarecum procesele, facand, de exemplu, extrem de dificila implementarea unitara a unor sisteme compatibile de comunicare. Problemele au inceput insa sa fie solutionate, inclusiv datorita eforturilor continue pe care o serie de specialisti le-au depus pentru a accelera evolutia in directia dorita. Un exemplu fericit din acest punct de vedere este clusterul TEC (Technology Enabled Construction), ce reuneste, in prezent, organizatii din mediul privat, academic, de cercetare, asociativ si public, avand ca scop declarat obiective centrate pe majorarea competitivitatii prin inovare si integrarea solutiilor digitale pe intregul lant valoric din sectorul constructiilor. Printre membrii sai fondatori se numara Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC), Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (UTCB) si Casa Sociala a Constructorilor (CSC), alaturi de o serie de companii care s-au remarcat de-a lungul timpului prin consecventa cu care au promovat si implementat principiile Industry 4.0. Una dintre initiativele laudabile ale acestor deschizatori de drumuri este reprezentata de organizarea unui eveniment special de comunicare, desfasurat sub titulatura Innoconstruct si aflat, in 2022, la cea de-a doua sa editie.
Strategie care sa asigure o perspectiva viabila pentru urmatorii 50 de ani
Desfasurat la centrul de conferinte din cadrul complexului Pullman, din Bucuresti, evenimentul s-a bucurat de o prezenta numeroasa din partea specialistilor, peste 250 de experti dezbatand, pe parcursul a doua zile, prioritatile pentru transformarea digitala a industriei constructiilor, precum si provocarile cu care se confrunta sectorul de profil in adoptarea tehnologiilor de ultima generatie. Lucrarile au fost deschise de ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA), Attila-Zoltan Cseke, care a anuntat, printre altele, ca institutia publica pe care o administreaza a finalizat procesul de elaborare a unei legislatii moderne in domeniul constructiilor, din care birocratia a fost aproape complet eliminata. De asemenea, Iulian Popescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii a reiterat importanta digitalizarii, care este considerata o prioritate a actualului guvern.
La randul sau, Cristian Erbasu, presedinte al FPSC, a subliniat ca "modernizarea si digitalizarea constructiilor constituie obiective esentiale atat pentru sectorul nostru, cat si pentru toate celelalte industrii ale Romaniei". Acesta a mai afirmat pe parcursul alocutiunii sale ca "este momentul sa ne mobilizam, sa atragem toate energiile disponibile, intrucat eforturile actuale se vor transpune proportional in rezultatele pe termen scurt, mediu si lung nu doar in activitatea noastra profesionala, ci in societatea romaneasca, in ansamblul sau.
Deficitul de modernizare este un risc ce ar putea afecta Romania pentru o perioada de zeci de ani. Lipsa de perspectiva, de responsabilitate si de profesionalism pe anumite zone si-a demonstrat deja consecintele negative. Exista inca profesionisti in Romania, insa avem nevoie de regenerare, care nu poate avea loc daca privim doar spre trecut. Se impune asadar o strategie care sa asigure o perspectiva pentru urmatorii cel putin 50 de ani. Imi exprim convingerea ca reverberatiile Innoconstruct vor fi vizibile in perioada urmatoare, iar acestea vor genera rezultate concrete intr-un timp foarte scurt".
La randul sau, Rodica Lupu, director al clusterului TEC, a afirmat ca "dialogul este vital pentru a face inteligibile tehnologiile digitale si beneficiile acestora, intr-o industrie conservatoare, cum este cea a constructiilor. Cele sase mese rotunde organizate pe parcursul evenimentului au ca scop incurajarea unui dialog real pe teme legate de provocari, precum si de solutii posibile. Este vorba, printre altele, despre procesul de transformare digitala in firmele de executie si surse de finantare disponibile, despre dezvoltarea de competente digitale, tehnologii inteligente, standardizare, utilizarea semnaturii electronice in fluxurile digitale de proiectare si despre viitorul cladirilor nZEB si ZEB. Noi, ca organizatie, ne propunem sa desfasuram cu regularitate in perioada urmatoare astfel de dezbateri pe teme specifice intre membrii clusterului si alti reprezentanti ai industriei de profil, cu scopul de a crea un cadru favorabil digitalizarii rapide, corecte si complete a domeniului nostru de activitate".
Tehnologii inovatoare, tendinte, solutii si studii de caz
In continuare, conferinta a prilejuit derularea unei bogate agende de subiecte, peste 25 de reprezentanti de top ai unor companii romanesti, europene si americane prezentand teze si studii de caz. De asemenea, acestora li s-au alaturat o serie de specialisti din cadrul Guvernului Romaniei, care au prezentat subiecte legate de competenta si responsabilitatea autoritatilor publice pe care le reprezinta. Printre cei care au luat cuvantul prezentand solutii inovatoare s-au numarat Anca Ginavar - director in cadrul MDLPA, Radu Vacareanu - rector UTCB, Cristian Onofrei - reprezentant TEC, Tomáš Lendvorský - Autodesk, Hemmo Määttänen - MagiCAD, Clive Jordan - Plannerly, Onur Basar - ViaCon, Michał Rykiert - Webcon, David Petri - Kozti Architects & Engineers si Zoltán Jánky - Opinion Builders etc. Totodata, la eveniment au participat lideri si reprezentanti ai unor clustere de inovare in constructii din alte tari europene, cum ar fi Austria, Bulgaria, Italia, Slovenia, cu aceasta ocazie punandu-se bazele unor consortii si parteneriate atat pe plan local, cat si international. In prima zi, Innoconstruct a pus accent pe prezentarea unor date obiective legate de maturitatea digitala a sectorului analizat, ocazionand, totodata, detalierea unor studii de caz reprezentative privind adoptarea BIM in companii din diferite sub-sectoare ale industriei.
Totodata, cei prezenti au putut afla detalii despre o serie de tehnologii si solutii inteligente, punand-se la curent, in acelasi timp, cu cele mai recente tendinte din sector. In ceea ce priveste BIM, adoptarea accelerata a conceptului respectiv - inclusiv la nivelul companiilor de executie (antreprenori), mai ales in contextul in care, potrivit celor mentionate de Cezar Vladut, pro-rector UTCB, din cele circa 6.000 de licente active pe piata din Romania aproximativ 90% sunt utilizate de companii de proiectare si inginerie - a devenit o realitate. La nivelul continentului european - si nu numai - sectorul constructiilor sufera inca din cauza unei digitalizari precare, in parte pe fondul motivelor enuntate anterior. Cu toate acestea, gradul de utilizare a BIM este mult mai avansat in statele din vestul continentului, in special in Marea Britanie si Olanda, unde o conditie de eligibilitate in cazul investitiilor publice de mare anvergura este utilizarea BIM, iar procedurile de autorizare sunt puternic digitalizate. Pe plan national, insa, expertii care au participat la Innoconstruct au observat ca adoptarea acestei metode moderne de lucru este ingreunata de intelegerea insuficienta a tehnologiilor, de lipsa cererii din partea beneficiarilor, inclusiv a statului, de precaritatea competentelor digitale atat in randul angajatilor, cat si in cel al absolventilor, precum si de costurile mari de implementare, suprapuse pe absenta unor surse clare de finantare.
Codul constructiilor si implementarea accelerata a principiilor BIM
In cadrul primului panel de discutii, expertii care s-au succedat la pupitrul conferintei s-au referit pe rand la importanta standardizarii pentru succesul demersului de adoptare a paradigmei digitale, la modalitatile concrete de sustinere financiara a acestor eforturi, la rolul autoritatilor publice in incurajarea initiativelor de transformare. Un mesaj important a venit din partea lui Cristian Onofrei, membru al consiliului director al TEC si manager Saidel Engineering, care a incercat, in scurta sa interventie, sa lamureasca cateva aspecte esentiale legate de familia de standarde BIM, care au rolul de a asigura un limbaj comun pentru toti factorii implicati. Din punctul sau de vedere, 2022 este un an important pentru TEC, datorita mai multor motive: adoptarea codului constructiilor (SR EN ISO19650, 1 si 2), ce introduce o serie de concepte moderne si asigura o simplificare bine venita a operatiunilor, elaborarea ghidului BIM in vederea reducerii riscurilor si cresterii eficientei, respectiv revizuirea si actualizarea normativelor si normelor tehnice. De exemplu, in ceea ce priveste codul constructiilor, prima sa parte se refera la conceptele si principiile referitoare la managementul informatiilor, intr-o faza de maturitate descrisa ca fiind "modelarea informatiei constructiei", in vreme ce partea a doua are ca scop asigurarea permisiunii angajatorului de a-si stabili cerintele de informatii in cursul etapei de livrare a activelor si de a oferi un mediu comercial si de colaborare adecvat, in care angajatii sa aiba posibilitatea de a produce informatii intr-o maniera eficienta. In ceea ce priveste activitatea de standardizare, expertul TEC a precizat ca "profesionistii autohtoni care se implica au oportunitatea sa lucreze cu confratii lor din celelalte tari membre UE si chiar pot influenta deciziile tehnice din domeniul administrativ... Administratia publica din toata Europa se sprijina pe specialistii din constructii si conlucreaza pentru adoptarea celor mai noi si eficiente practici. CEN TC 442 BIM este comitetul tehnic al organismului de standardizare european, in cadrul acestuia fiind aprobate 4 dintre cele 5 standarde referitoare la managementul informatiei ce formeaza baza conceptului BIM. De asemenea, EUBIM Task Group este organismul reprezentatilor sectorului public, ce isi propune partajarea voluntara a informatiilor pentru o obtine un domeniu al constructiilor mai productiv si mai competitiv, fiind in acelasi timp digital, deschis si corect".
Solutii digitale pentru revolutionarea afacerilor din constructii
Celelalte paneluri au prilejuit transmiterea unor informatii la fel de valoroase, referitoare la tehnologii software de ultima generatie, fluxuri de lucru BIM, integrarea acestui concept in operatiunile de arhitectura si proiectare, managementul atributelor si comunicarea prin CDE (mediul comun de date), viitorul managementului de proiect, tehnologii de scanare de inalta precizie, echipamente de masurare neinvazive pentru detectia infrastructurii subterane, semnatura electronica privita ca un fundament al digitalizarii industriei constructiilor, solutii inovatoare de infrastructura rutiera, arhitectura traditionala vs. solutiile computerizate. De asemenea, expertii prezenti s-au mai referit la situatia BIM pe plan global, asigurarea conformitatii cladirilor cu conceptul nZEB, impactul digitalizarii asupra sectorului constructiilor etc. Reprezentantii Graphein au avut la randul lor o interventie cu o valoare adaugata reala, propunand solutii de "transfer" al constructiilor in cloud. "Suntem preocupati sa ne dezvoltam afacerea alaturi de partenerii nostri, sa ii motivam corespunzator si sa le asiguram accesul la tehnologii de varf si la specialisti instruiti, toate acestea avand ca efect majorarea productivitatii. Modul nostru de lucru va revolutiona felul de operare pe piata serviciilor de topografie si va contribui la dezvoltarea afacerilor locale prin utilizarea unor sisteme inovatoare", a afirmat Eugen Ursu, managing partner Graphein.
Dezbateri cu valoare adaugata in cadrul unor mese rotunde
Cea de-a doua zi a conferintei Innoconstruct a fost dedicata discutiilor in format de mese rotunde, in cadrul carora au avut loc dezbateri interactive privind aspecte specifice ale transformarii digitale, de la dezvoltarea competentelor digitale, metode de adoptare a BIM si imbunatatirea eficientei energetice, pana la oportunitati financiare pentru companiile care intentioneaza sa devina mai digitale. Tematica avantajelor implementarii unui sistem modern de clasificare in constructii si utilizarea semnaturii electronice in cadrul fluxurilor digitale de proiectare a fost gazduita de Cristian Onofrei, avand ca invitati o serie de specialisti de marca, precum Stefan Constantinescu, Dan Pana, Brandusa Parlog, Dan Moraru, Laszlo Todor, Aurel Meirosu, Florin Manoloiu, Cezar Vladut. Acestia au analizat din toate punctele de vedere, pe parcursul a aproape trei ore de discutii, stadiul actual si perspectivele folosirii semnaturii electronice calificate in cadrul platformelor CDE. De asemenea, subiectul clasificarii constructiilor si conectarii sistemului respectiv cu actualele norme de deviz a suscitat atentia celor prezenti si a generat numeroase opinii si luari de pozitie. O alta masa rotunda deosebit de interesanta a fost cea moderata de Rodica Lupu, care a vizat problematica transformarii digitale a unui antreprenor de constructii. Specialisti precum Tiberiu Visan, Luminita Popescu, Iulian Dorobantu, Florin Enache, alaturi de numerosi invitati, au incercat sa lamureasca o serie de aspecte legate de: provocarile curente cu care companiile de executie se confrunta la momentul actual in procesele de transformare digitala, definirea precisa a etapelor acestor actiuni si a metodelor practice de abordare, identificarea celor mai bune solutii de implementare si a celor mai indicate metode de gestionare a adoptarii. De asemenea, tot Rodica Lupu a incercat, alaturi de invitatii sai, sa identifice, in partea a doua a reuniunii, solutiile de finantare a proceselor respective, inclusiv prin utilizarea fondurilor puse la dispozitie prin Programul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Alte subiecte de actualitate, cum ar fi, de pilda, formarea competentelor digitale, viitorul cladirilor nZEB si ZEB in Romania sau abordarea digitala in domeniul constructiilor, au fost dezbatute in cadrul meselor rotunde moderate de Radu Vacareanu, Catalin Lungu si Mariana Garstea.
Comunicarea, un instrument indispensabil pentru popularizarea digitalizarii
O analiza a evenimentului din aceasta primavara de la Bucuresti trimite in mod automat cu gandul la ideea ca lucrurile par sa fi inceput sa se miste in ceea ce priveste transformarea digitala ce are loc la nivelul firmelor de constructii din Romania. Treptat, companiile locale ies timid din complexul entitatilor de "mana a doua", care "trebuie" sa urmeze exemplul fratilor mai mari de la apus si sa-si accepte conditia de inferioritate. Datorita talentului indiscutabil in domeniul IT, expertii conationali au decis sa se inhame la un efort urias, in plina desfasurare pe toate meridianele globului si sa parcurga in mod accelerat etapele transformarii digitale. Ceea ce pana mai ieri era greu de acceptat si nu ar fi primit unda verde de finantare, in prezent a devenit o normalitate, daca nu o obligativitate. Desi in domeniul BIM, de exemplu, exista inca decalaje fata de state precum Marea Britanie, acestea sunt estompate rapid gratie inventivitatii si ingeniozitatii unor specialisti care au inteles oportunitatea si profita de ea. Stocarea in cloud, semnatura electronica, mediile comune de date, Internet of Things, scanarea inteligenta, robotii colaborativi, machine learning - toate acestea reprezinta realitati cotidiene inclusiv in domeniul constructiilor, cu care se familiarizeaza din ce in ce mai mult angajatii companiilor, indiferent de nivelul lor de experienta. Nu va mai trece mult timp pana cand santierele nationale vor fi "invadate" de echipamente autonome, de operatori robotizati antropomorfi, de sisteme avansate de monitorizare, comanda si control, de solutii de mentenanta predicitiva, inteligenta artificiala etc. Nu este un scenariu SF, ci o perspectiva cat se poate de realista, la care viitorii experti in domeniul constructiilor se vor adapta rapid. In ceea ce priveste comunicarea, evenimentele din categoria Innoconstruct vor fi permanent un suport deosebit de util pentru creionarea obiectiva a tendintelor, o platforma pentru popularizarea tehnologiilor de ultima ora si un reper util pentru companiile care vor cauta sa identifice solutii optime pentru problemele curente. De aceea, indiferent de forma in care se vor organiza - direct, online sau hibrid - astfel de manifestari vor reprezenta cel mai bun instrument de orientare intr-o lume aflata intr-o dinamica alerta.
|