Agenda Constructiilor
Miercuri, 27 Septembrie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - Leviatan Design: Modul de gandire genereaza mari obstacole in calea digitalizarii
Leviatan Design: Modul de gandire genereaza mari obstacole in calea digitalizarii
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 02 Aug 2022 06:05
Obstacolele din calea digitalizarii sunt generate de modul de gandire (eng. mindset). Tot incercand sa identificam problemele, deseori neglijam tocmai lucrurile care merg bine in domeniul nostru de activitate. De exemplu, Romania este tara care beneficiaza de una dintre cele mai bune conectivitati la internet din lume, in ceea ce priveste viteza de transfer a pachetelor de date, a declarat Romina Posea, Head of Planning and Continuous Improvement Office Leviatan Design, cu prilejul participarii la cea mai recenta editie a videoconferintelor EURO-Constructii.
"Noi avem incredere in faptul ca ne putem schimba acest mod de gandire: de la prejudecata ca tot ceea ce ne propunem sa facem este prea dificil, incat sa merite macar sa ne apucam de lucru, la actiunea concreta: la convingerea ca avem capacitatea de a arde cateva etape astfel incat sa putem ajunge mai repede la obiectivele de digitizare, digitalizare si in final la o transformare digitala. Este necesar ca obstacolul neincrederii si deznadejdii sa nu fie lasat sa ne opreasca din actiune. De multe ori folosim expresii si cuvinte fara a le stapani cum se cuvine sensurile. De aceea am considerat utila definirea precisa a procesului de transformare digitala, ce reprezinta integrarea tehnologiei digitale in toate aspectele operationale ale unei afaceri, facand activitatile specifice mai eficiente, mai productive si mai sigure. In ceea ce priveste digitizarea, aceasta este procedura de trecere de pe suportul clasic pe cel digital, iar digitalizarea constituie folosirea aplicatiilor software pentru procesare", a declarat Romina Posea.
 
Achizitia de date, automatizarea proceselor si analiza digitala, de interes in constructii
In sectorul constructiilor, de interes sunt, conform unui raport recent al Comisiei Europene, achizitia de date, automatizarea proceselor si analiza digitala. "In ceea ce priveste compania noastra, am pornit de la modul clasic de lucru, insa cresterea gradului de complexitate a proiectelor, deficitul de forta calificata de munca, presiunea venita dinspre digitalizare si politicile de guvernanta orientata spre sustenabilitate la nivelul intregului ciclu de viata a constructiilor ne-au determinat sa actionam. Am ajuns in prezent la un nivel ridicat de tehnologizare digitala, insa drumul nu a fost usor. Evident, pe parcurs si noi ne-am confruntat cu diverse obstacole, a fost nevoie de un management solid al schimbarii. Conform unui sondaj realizat recent printre colegii nostri, inclusiv cei din cadrul birourilor de proiectare, de executie sau de pe santiere, in prezent toti acestia au trecut de la faza de respingere la cea de adoptare totala. Dintre tehnologiile folosite actualmente in cadrul ciclului de viata al constructiilor, cele mai multe au la baza colectarea datelor - actiune care duce in mod firesc spre implementarea BIM. Indiferent de modul de colectare - imagistica, analiza inginereasca, model informational integrat, date despre materialele utilizate - toate informatiile cumulate si colectate unitar intr-un sistem pot fi folosite ulterior, in faza de exploatare sau de renovare pentru desfasurarea unor operatiuni in completa cunostinta de cauza. Mai mult, in faza de demolare, datele au o utilitate reala in ceea ce priveste reciclarea si reutilizarea", a declarat Romina Posea.
Specialistii de la Leviatan Design, folosesc, la momentul actual, o multitudine de tehnologii - tehnica de calcul, echipamente, instrumente software specializate - a caror alegere a reprezentat un proces complex si care necesita o testare permanenta pentru adaptarea la nevoile din cadrul echipelor, la modul de lucru, la piata. "Acesta nu este, insa, un motiv de respingere, ci mai degraba o ambitie de adaptare la un model care ne faciliteaza eforturile si ne ajuta sa realizam proiecte cu un grad foarte ridicat de complexitate", a explicat Romina Posea.
Pentru a urmari cea mai recenta editie a videoconferintei EURO-Constructii, click aici!
 
VideoConfAC-iulALLBIMhiltiALLBIMman and machine
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
AUGUST 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 176 (August 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
BALTIC
grundfos
rigips
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
CDS
FRONTALE
MAKITA
theda mar
viarom
leviatan
Acvatot 2019
noark
Ubitech
leviatan
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
BA 2023
ROGBC 2016
econet
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

urmarire comportare constructii, monitorizare structurala, monitorizare geotehnica