Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - ROTSA: 70% din start-up-urile locale de tehnologie au fost afectate de pandemie
ROTSA: 70% din start-up-urile locale de tehnologie au fost afectate de pandemie
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 14 Iul 2021 11:38
Aproximativ 70% dintre start-up-urile de tehnologie romanesti au fost afectate de pandemie, potrivit primului studiu "Impactul Covid-19 asupra Start-up-urilor de tehnologie din Romania", initiat de Romanian Tech Startups Association (ROTSA), in parteneriat cu peste 130 de actori ai ecosistemului national de start-up-uri. Cercetarea care a stat la baza studiului a fost realizata in perioada februarie - martie 2021 pe un esantion de 117 start-up-uri de tehnologie din Romania.
Pentru a lua decizii in vederea atenuarii impactului pandemiei, fondatorii start-up-urilor s-au consultat cu intreaga echipa (50%) sau cu consiliul consultativ, cu mentorii si antrenorii (49%), in timp ce 39% au primit sfaturi de la alti antreprenori.
"Raspunsul start-up-urilor in fata pandemiei a fost influentat de nivelul de dezvoltare si maturitate (ani in piata, numar de angajati si venituri). Am observat ca start-up-urile au facut schimbari in trei mari zone: angajati, financiar si pozitionare in piata. In timp ce unele si-au redus toate operatiunile, altele au mers in directia opusa si si-au crescut echipele si investitiile. Altii au balansat diminuarea costurilor administrative cu expansiunea echipei, sau cresterea bugetelor de marketing pentru a castiga un procent mai mare din piata", spun autorii studiului.
 
Start-up-urile de tehnologie romanesti au in medie venituri de 150.000 de euro
Profilul start-up-urilor de tehnologie din Romania este: organizatie inregistrata local, activa pe piata de mai putin de 4 ani, cu mai putin de 4 angajati si o cifra de afaceri de aprox 150.000 de euro pe an.
Cel mai prosper ecosistem de start-up-uri de tehnologie locale se afla in Bucuresti, care este urmat de judetele Cluj, Timis si Bihor. De asemenea, cea mai semnificativa evolutie a ecosistemului de start-up-uri din Romania a avut loc in 2017, cand numarul de start-up-uri tehnologice nou-infiintate aproape s-a triplat fata de anul precedent.
Principalele piete reprezentate sau vizate de ecosistemul de start-up-uri din Romania sunt in Europa, Franta, Spania si Italia, iar 41% dintre respondenti indica SUA drept piata principala.
 
Cele mai mari venituri si cei mai multi angajati sunt in automatizare, fintech si marketing
Start-up-urile cu cel mai mare numar de angajati sunt cele din categoriile fintech (35,2%), automatizare (35,2%) si marketing (14,2%). Pe de alta parte, start-up-urile cu cele mai mari venituri se regasesc in aceleasi categorii: automatizare (38,1%), fintech (31,8%) si marketing (12,1%).
Principala provocare a start-up-urilor de tehnologie este nevoia de finantare pentru sustinerea operatiunilor si extindere. Principala sursa de finantare a start-up-urilor de tehnologie este autofinantarea, in timp ce 36% dintre acestea au realizat strangere de fonduri private (Business Angels 23%, VC 9%, Equity Crowdfunding 4%).
"Studiul prezinta impactul pandemiei asupra start-up-urilor de tehnologie, dar, totodata, identifica strategii, programe si servicii menite sa accelereze dezvoltarea sectorului antreprenorial in domeniul tehnologiei. Odata cu acest studiu, am lansat si ROTSA Digital Hub, o initiativa prin care sustinem start-up-urile de tehnologie, energie, sustenabilitate, energie regenerabila prin trei tipuri de actiuni: mapare, promovare gratuita, mentorat si educatie", a declarat Cristiana Bogateanu, director executiv ROTSA.
ROTSA Digital Hub va realiza o harta interactiva a start-up-urilor de tehnologie si a investitorilor de tip business angel, va publica articole saptamanale dedicate cate unui start-up, va organiza hackathoane urmate de programe de incubare si actiuni de mentorat in parteneriat cu reteaua de colaboratori. De asemenea, se afla in curs de elaborare, tot printr-o actiune comuna, un dictionar de termeni specifici domeniului de start-up-urilor.
ROTSA Digital Hub va face parte din reteaua de 9 hub-uri digitale corespunzatoare fiecaruia dintre partenerii din cadrul proiectului Danube Energy+, care se desfasoara in 9 tari europene (Bulgaria, Cehia, Croatia, Germania, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina) si vizeaza orice entuziast pana in 35 de ani cu idei de transformare a sistemului energetic intr-unul verde. Proiectul, cu o durata de 3 ani isi propune sa accelereze dezvoltarea unor start-up-uri inovatoare in regiune care sa contribuie la transformarea durabila a sistemului energetic.
"Start-up-urile ce activeaza in tehnologie aduc in prim plan inovatia, creativitatea si colaborarea din mediul economic romanesc. Ele ne-au pus pe harta internationala. Stim nevoia lor de a fi ghidate, de a fi sustinute in initiativele lor de internationalizare si de a identifica surse de finantare cu ajutorul carora sa creasca. Intelegem deci nevoia lor de a accesa oportunitati iar prin acest studiu ne-am propus sa aflam direct de la start-up-uri cum au fost afectate si ce nevoi de dezvoltare au. Proiectele care au fost realizate pana in prezent, precum si viitoarele noastre proiecte, sunt si vor continua sa fie consolidate cu ajutorul comunitatii pe care am reusit sa o strangem in jurul nostru", a precizat Cristiana Bogateanu.
Pentru a consulta studiul ROTSA - "Impactul Covid-19 asupra Start-up-urilor de tehnologie din Romania", click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMhiltiALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUGTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
concelex
VEGO
leviatan
EDIT-Structural
SIGM
BogArt
DRS
AED
rigips
SSAB
CDS
Arduro
Ubitech
konsent
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
ELECTROGRUP
noark
EURO BUILD
quadratum
Acvatot 2019
strabag nivel 1
GEWISS
MAKITA

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<