Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - STUDIU: Va fi mai putina automatizare in domeniile constructii, minier sau imobiliar
STUDIU: Va fi mai putina automatizare in domeniile constructii, minier sau imobiliar
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de AG&F 23 Ian 2024 11:55
Inteligenta artificiala (AI) nu poate inlocui chiar acum majoritatea lucratorilor din punct de vedere al raportului cost/eficienta, se arata intr-un studiu amplu realizat de MIT (Massachusetts Institute of Technology), care cauta sa raspunda temerilor privind inlocuirea oamenilor cu AI in unele industrii, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.
Cercetatorii au analizat costul atractivitatii automatizarilor diverselor sarcini in SUA, concentrandu-se pe locurile de munca unde este folosita viziunea computerizata, de exemplu in cazul profesorilor si evaluatorilor de proprietati imobiliare. Ei au descoperit ca doar 23% din angajati, evaluati in functie de salariile in dolari, ar putea fi eficient inlocuiti. In alte cazuri, deoarece viziunea computerizata este costisitoare de instalat si operat, oamenii fac treaba mult mai economic.
Adoptarea AI in industrie a accelerat anul trecut, dupa ce software-ul generativ de inteligenta artificiala (IA) ChatGPT de la OpenAI si alte instrumente generative au aratat potentialul tehnologiei. Firmele de tehnologie, de la Microsoft Corp si Alphabet Inc in SUA la Baidu Inc si Alibaba Group Holding in China, au lansat noi servicii AI, accelerand planurile de dezvoltare, intr-un ritm care, avertizeaza unii lideri din industrie, este imprudent de rapid. Temerile privind impactul AI asupra locurilor de munca este de mult un motiv major de ingrijorare.
"Masinile vor fura locurile noastre de munca" este un sentiment frecvent exprimat in timpul perioadelor de rapide schimbari tehnologice. Astfel de anxietati au reaparut dupa crearea "modelelor de limbaj mari (LLM)", sustin cercetatorii. Acestia au descoperit ca doar 23% din compensatia angajatului "expus" la viziunea computerizata ar fi rentabila pentru ca firmele sa se automatizeze, din cauza costurilor ridicate ale sistemelor AI".
Raportul cost-beneficiu la viziunea computerizata este cel mai favorabil in segmente ca vanzarile cu amanuntul, transport si depozitare, toate zonele unde Walmart Inc si Amazon.com Inc sunt proeminente. Este, de asemenea, fezabil in domeniul ingrijirii sanatatii. O lansare AI mai agresiva, in special prin oferte de abonament la servicii AI, ar putea extinde alte utilizari si le-ar face mai viabile, sustin cercetatorii de la MIT.
Studiul a fost finantat de MIT-IBM Watson AI Lab si a utilizat sondaje online pentru a colecta date despre aproximativ 1.000 de sarcini asistate vizual in randul a 800 de profesii. Dar 3% din astfel de sarcini pot fi astazi automatizate in mod rentabil, iar procentul ar putea creste la 40% pana in 2030 daca scad costurile si se imbunatateste precizia.
Unul din cazurile studiate a fost o ipotetica brutarie. Zilnic, brutarii inspecteaza vizual ingredientele pentru controlul de calitate, dar aceste inspectii reprezinta doar 6% din sarcinile lor. Economiile de timp si de salarii de pe urma implementarii de camere si sisteme AI inca este departe de costul unei astfel de tehnologii modern, sustin cercetatorii.
"Studiul nostru examineaza folosirea viziunii computerizate in economie, analizand aplicabilitatea la fiecare ocupatie din aproape fiecare industrie si sector. Am aratat ca va fi mai multa automatizare in vanzarile cu amanuntul si in domeniul ingrijirii sanatatii si mai putina in zone ca sectorul constructiilor, minier sau imobiliar", a explicat Neil Thompson, directorul FutureTech Research Project la MIT Computer Science and Artificial Intelligence Lab.
Aproximativ 40% din piata globala a fortei de munca este expusa la AI. In economiile avansate, sunt expuse aproximativ 60% din slujbe, in urma prevalentei locurilor de munca orientate spre "abilitati cognitive". Expunerea generala este de 40% in economiile emergente si de 26% in tarile cu venituri scazute, avertiza luna aceasta directorul general al Fondului Monetar International, Kristalina Georgieva.
FMI nu reprezinta o voce singulara care avertizeaza asupra posibilelor socuri economice provocate de AI. Intr-o cercetare din 2023, economistii de la Goldman Sachs au apreciat ca progresele in AI ar putea expune la automatizare echivalentul a 300 milioane locuri de munca pe plan global, cu alte cuvinte - concedieri masive.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiTotalEnergiesALLBIMRAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
BogArt
quadratum
DRS
ELECTROGRUP
CDS
EDIT-Structural
rigips
Acvatot 2019
Ubitech
ness project
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
AED
SIGM
MAKITA
strabag nivel 1
Arduro
viarom
concelex
VEGO
SSAB
ERBASU CONSTRUCT
konsent
leviatan
noark

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<