UiPath: Platforma automatizata pentru a sprijini companiile in Curtile de Arbitraj |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 10 Iun 2020 05:04 |
UiPath, compania lider de Robotic Process Automation (RPA) enterprise software, si Bucharest International Arbitration Court (BIAC) au anuntat lansarea primului proces de mediere institutionala complet automatizat din lume, pentru incheierea conventiilor arbitrale. Aducand un sprijin critic pe timpul prezentei crize globale, dar si dupa, inovatia permite organizatiilor sa incheie acorduri de arbitraj de la distanta, sprijinind in acelasi timp continuitatea activitatii pentru companii care au nevoie de servicii de arbitraj, precum si pentru centrele arbitrale, care isi pot extinde activitatile in timp ce instantele nationale opereaza sub restrictii provocate de criza.
Inovatia va permite adoptarea arbitrajului la scara larga intr-un mod transparent, previzibil si standardizat.
Robotul software sArb - Simplified Arbitration Reference Facility a fost dezvoltat de catre UiPath pentru Bucharest International Arbitration Court (BIAC), iar design-ul a fost realizat impreuna cu firma de drept comercial si solutionare a litigiilor Consortium Legal.
sArb pune la dispozitia companiilor o facilitate pentru incheierea contractului bazat pe reguli clare, previzibil si complet transparent. Dupa ce initiatorul depune o oferta conditionata unilaterala pentru incheierea unei conventii arbitrale, prin intermediul unui proces integral automatizat, robotul software extrage datele relevante ale partilor implicate si genereaza Conventia Arbitrala. Apoi, procesul colecteaza acordul partilor prin DocuSign, printr-o procedura complet electronica si in conditii de securitate. In acelasi timp, robotul software ofera informatii cheie despre BIAC si procesul sArb catre cealalta parte contractuala, trimitandu-i comunicari automate. In cazul in aceasta este de acord cu propunerea si semneaza in termenul propus, robotul informeaza toate partile prin e-mail ca s-a ajuns la un acord, iar procesul este marcat ca fiind complet. Daca nu se obtine niciun raspuns in termenul pecificat, nu va fi generat niciun acord, iar procesul este anulat de la sine.
Introducerea procesului complet automatizat de mediere institutionalizata va ajuta intreprinderile de pretutindeni sa beneficieze de eliminarea frictiunilor inutile care pot rezulta din negocierea directa al unui act aditional la contracte in curs de desfasurare. Actionand ca tert mediator, BIAC promoveaza increderea si faciliteaza adoptarea arbitrajului. Procesul de mediere digitala ofera companiilor afectate de restrictiile de mobilitate cauzate de criza de sanatate declansata de COVID-19 un instrument la distanta robust si usor de utilizat, care economiseste timp si bani. Beneficiile sunt proiectate sa fie de lunga durata, ajutand la eficientizarea procesului si simplificand radical procesul de ajungere la un acord. Aceasta permite managerilor si juristilor sa incheie conventii arbitrale fara a angaja costuri excesive cu suportul extern specializat.
Mai mult, prin aceasta inovatie, BIAC poate facilita adoptarea arbitrajului de catre partile implicate in contracte in derulare pentru a rezolva eventualele dispute in viitor. Jucand un rol in relatia dintre parti inainte de aparitia oricaror dispute, BIAC poate sprijini cresterea ratei de adoptie a Regulilor sale de arbitraj. In contractele aflate in derulare, adoptarea arbitrajului poate ajuta la deblocarea instantelor de drept comun, care, foarte probabil vor fi coplesite de numarul de litigii amanate in urma opririi activitatii cauzate de actuala criza globala. Mai mult, robotii software precum sArb permit centrelor arbitrale sa ofere servicii de mediere la scara si cu costuri mai mici decat procesele traditionale de negociere. De aceea, BIAC se asteapta sa inregistreze economii semnificative in fiecare an.
"Istoric, instantele de arbitraj au actionat drept alternative competitive la instantele nationale, datorita flexibilitatii si capacitatii lor de adaptare rapida la perturbari. Intrucat instantele nationale de pretutindeni se straduiesc sa gaseasca solutii pentru a evita sa fie coplesite atunci cand isi vor reluare activitatea, introducerea unui proces mediat digital si accesibil de la distanta pentru acorduri arbitrale va oferi un sprijin mult necesar multor companii. Cand am creat sArb, am dorit ca acesta sa fie pregatit pentru automatizare de la stadiul de conceptie. In acest sens, ne-am indeplinit obiectivul de a permite companiilor sa acceseze cu usurinta beneficiile arbitrajului, intr-un mod care sa le serveasca cel mai bine interesele", a declarat Adrian Iordache, membru al Consiliului Administrativ al BIAC si Project Leader.
***
Curtea de Arbitraj International Bucuresti (BIAC) este un organism independent lansat sub auspiciile AmCham Romania. BIAC isi propune sa ofere asistenta oamenilor de afaceri, precum si companiilor multinationale care activeaza in Romania, cu privire la solutionarea oricaror tipuri de litigii contractuale intervenite intre partile care desfasoara activitati in Romania, inclusiv ale partilor care au incheiat contracte in alta limba decat limba romana.
Regulile de arbitraj ale BIAC au la baza un mix de "bune practici", care decurg din diverse reguli de arbitraj internationale precum cele ale UNCITRAL, LCIA, CPI si AAA /ICDR, acestea facand referire si adoptand si Ghidul Asociatiei Internationale a Avocatilor privind conflictele de interese in arbitraj comercial international si Regulile Asociatiei Internationale a Avocatilor privind obtinerea de probe in arbitrajul comercial international.
|