USR: Conectivitatea buna la internet si costul de trai scazut atrag nomazii digitali |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 13 Mai 2021 08:53 |
Deputata USR PLUS Diana Buzoianu a depus o initiativa legislativa, in colaborare cu ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, Ciprian Teleman, ce prevede implementarea vizei pentru nomazii digitali in Romania. Concret, introduce un nou scop in obtinerea unui permis de munca in Romania.
Proiectul USR PLUS defineste termenul de „nomad digital” ca fiind acea categorie de angajati care muncesc de la departare pentru un angajator inregistrat intr-un stat, dar care doresc sa locuiasca si sa calatoreasca intr-un alt stat in timp ce desfasoara activitatea de telemunca. In timp, in urma reglementarii legislative a acestui fenomen, au ajuns sa fie asimilati conceptului de nomazi digitali inclusiv persoanele care au inregistrata o companie, dar pot si isi doresc sa realizeze activitatea economica de la distanta, ei locuind sau calatorind intr-un alt stat fata de cel in care au inregistrata activitatea companiei.
„De multi ani vorbim de potentialul urias al Romaniei in turism si in a atrage profesionisti aici. Viza pentru nomazii digitali este unul dintre instrumentele care poate face trecerea de la potential, la realitate. Folosind acest instrument putem atrage resurse financiare aici, in economia nationala. Putem promova tara noastra si crea un brand de lideri in domeniu”, transmite deputata Diana Buzoianu, initiatoarea proiectului.
Deputatul arata ca daca Romania va atrage 2.000 de nomazi digitali anual, care ar cheltui in medie 2.000 de euro pe luna, la finalul unui an vor fi aproximativ 50 de milioane de euro in economia nationala. Un impact economic semnificativ pentru economia romaneasca.
Tara noastra se bucura de o buna conectivitate la internet si un cost de trai scazut, elemente ce favorizeaza atragerea nomazilor digitali.
„Adoptarea proiectului de lege poate fi una dintre masurile gandite in cadrul unui pachet macro de masuri pentru redresarea situatiei economice a Romaniei in contextul crizei economice ca urmare a pandemiei. Dar acest instrument poate fi privit ca utilitate chiar mai departe de atat, simultan contribuind la dezvoltarea societatii si economiei nationale inclusiv in perioade de crestere economica. Initiativa are ca scop atragerea unui numar mai mare de persoane din state terte care sa continue sa munceasca de la departare in statele terte, dar care sa cheltuiasca resurse financiare in Romania”, conchide Diana Buzoianu.
In expunerea de motive, Diana Buzoianu arata ca printre statele care au aplicat instrumentul pentru nomazii digitali se numara si Germania, Estonia, Republica Ceha, Portugalia, Croatia, Norvegia si unele state non-membre UE precum Costa Rica, Georgia, Dubai, Insulele Cayman, Bermuda, Barbados, Antigua si Barbuda, Mexic, Australia si Thailanda.
|