VALORIA: Romania este pe locul 50 in lume in clasamentul global al inovatiei |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 16 Mar 2020 10:08 |
Romania are potentialul unui lider global. In ce domeniu? Inteligenta Artificiala. Cand? Cand va planifica si investi strategic. Ce o opreste? Lipsa de initiativa si viziune.
Poate fi nerealist pentru o tara care sta in subsolul clasamentelor la nivelul UE sa aiba asa visuri de marire. Si totusi, tehnologiile avansate precum Inteligenta Artificiala pot da aceasta perspectiva. Clasamentul tarilor cu cel mai mare PIB indica ordinea celor mai mari economii, dar nu ne spune si care sunt tarile cu potential in domeniul Inteligentei Artificiale. In timp ce tari precum SUA, China si Japonia au luat deja startul patentarii unor produse in tehnologia Inteligentei Artificiale, competitia este deschisa si tarilor mai mici precum este Romania.
Potentialul de crestere adus de AI
Dar cum se obiectiveaza Inteligenta Artificiala si de ce am fi interesati sa o dezvoltam? Cel mai des mediatizate aplicatii ale Inteligentei Artificiale sunt cele de soft precum asistentii virtuali sau botii, asistentii vocali, recunoastere faciala si vocala, motoare de cautare. Exista totusi si o incorporare a Inteligentei Artificiale in dispozitive hardware precum drone, roboti, vehicule autonome, aplicatii pentru Internetul Lucrurilor (IoT).
Mintea umana are limitari in realizarea de calcule rapide si complexe, in descoperirea de lucruri noi, limitari de subiectivitate, precum si conditionari sociale ale cunoasterii.Integrarea acestei tehnologii in viata oamenilor ar accelera transferul de informatie de la un sistem la altul, ar aduce imbunatatiri autonome ale acestora aplicatii, ar facilita cooperarea, ar imbunatati comunicarea si transferul de cunoastere.
Romania, pe locul 50 in lume la inovatie
Ordinea mondiala in business poate fi modificata daca statele au o strategie in domeniul Inteligentei Artificiale. Factorii de crestere ai unei economii sunt: demografie ridicata, productivitate mare si inovatia tehnologica. In conditiile in care in Romania, sporul demografic este negativ iar productivitatea are o rata de crestere insuficienta singura optiune de crestere accelerata pentru recuperarea decalajelor de dezvoltare ramane inovatia.
In acest moment tehnologia care are un factor exponential de crestere este inteligenta artificiala. Poate Romania sa valorifice acesta tehnologie?
Dincolo de declaratii de intentie, sa plecam de la realitati: Romania este pe locul 50 in lume in clasamentul global al inovatiei cu un scor de 37,76 din 100. Descompus acest indice este alcatuit din domenii relevante inovatiei unde Romania ocupa urmatoarele locuri: institutii locul 52, infrastructura tehnica locul 35, sofisticarea pietei locul 92, sofisticarea mediului de business locul 51, productie creativa locul 71, capitalul uman si cercetare locul 69 si productie de cunoastere si tehnologie locul 41.
Cu doar 0,5% din PIB alocat cercetarii, Romania ocupa locul 64 la acest capitol, in timp ce educatia are o finantare de 3,1% din PIB si ocupa locul 99 in lume din punctul de vedere al alocarii bugetare si 82 din lume la nivel de performanta.
Tinand cont de clasamentul pe domenii si de sumele alocate educatiei si cercetarii poate fi socotita o performanta in sine clasarea pe locul 50 in lume la capitolul inovatie. Asadar, luata separat este greu ca Romania sa conteze, dar impreuna cu membrii UE poate avea un cuvant important de spus.
Inteligenta Artificiala in Europa
Luna trecuta a fost prezentat de catre Comisia Europeana un document de reflectie privind impactul Inteligentei Artificiale si optiunile de politici publice care sa sustina o abordare bazata pe reglementare si orientata catre investitii. Documentul completeaza strategia europeana denumita „Inteligenta artificiala in Europa”.
In competitia globala este normal ca UE sa aiba ambitii ridicate in acest domeniu de avangarda. Ca in multele situatii, la nivel comunitar este necesara o abordare coordonata si aici Romania poate sa aiba un rol foarte important.
Romania are potentialul unui lider de proiect daca isi sustine cauza in forurile decizionale europene. Un cluster european in Romania pentru dezvoltarea Inteligentei Artificiale este un deziderat ce antreneaza alocare de fonduri aliniate policilor publice, sustine industria de IT si stimuleaza cercetarea dintre universitatile relevante.
In concluzie
Laserul de la Magurele este un exemplu de succes care ne da incredere ca astfel de proiecte ambitioase sunt posibile. Romania are potentialul de lider in domeniu daca isi sincronizeaza initiativa nationala cu strategia europeana privind Inteligenta Artificiala. Este sansa Romaniei! Ar putea creste nivelul de venituri si calitatea vietii pentru romani. Este shortcut-ul pe care o tara de dimensiunea Romaniei poate sa-l acceseze ca sa recupereze decalajele istorice la capitole de care depinde competitivitatea tarii. Este un ”acum ori niciodata” care cheama la initiativa, dezvoltare si progres.
|