ISC va lansa o platforma pentru urmarirea in timp real a proiectelor de constructii |
Dirigentie de santier Publicat de Elena Icleanu 06 Dec 2022 15:25 |
Orice angajat cu atributii de control in Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) va putea, peste cateva luni, sa dea un click si sa vada in ce stadiu sunt lucrarile la obiectivele de investitii pe care le monitorizeaza, fara sa fie obligat sa se deplaseze fizic pe santier pentru a vorbi cu dirigintele si responsabilul tehnic cu executia, cei care ar trebui sa stea zilnic sa vegheze asupra bunei derulari a constructiei. Este o situatie ideala, pe care si-o propune conducerea ISC, prin proiectul cu fonduri europene castigat si pe care il pregateste pentru lansare, dupa cum a detaliat Paul Racovita, inspector general al ISC, la Gandul Exclusiv.
In acest moment, la nivel national se afla in executie aproximativ 165.000 de obiective de investitii care trebuie gestionate de numai 350 de inspectori si cateva mii de diriginti de santier atestati si responsabili tehnici cu executia autorizati. In acest context ISC a initiat un proiect, aproape de implementare, pentru o gestionare mai eficienta a activitatii de monitorizare a santierelor.
"Sunt doi specialisti care trebuie sa stea zi de zi pe un santier: responsabilul tehnic cu executia, din partea executantului, si dirigintele de santier, din partea beneficiarului. Din nefericire, nu prea se intampla asa. Un diriginte bun inseamna ca isi intocmeste documentele de calitate spre sfarsitul lucrarii si merge pe cinci santiere odata si aici, din nefericire, piata, oferta, salariile din domeniu ii triaza pe cei mai ieftini, care nu sunt aproape niciodata cei mai buni", a declarat Paul Racovita.
Proiectul european, aflat pe ultima suta de metri inainte de implementare, va asigura un control mai mare al stadiului si calitatii lucrarilor, pe masura ce acestea sunt derulate, si nu doar la final.
"Vom obliga dirigintii si responsabilii tehnici cu executia sa-si introduca in sistemul nostru informatic documentele de calitate cu un delay, o intarziere, de maximum 24 de ore. Si atunci sistemul va semnala cand un diriginte va face doua acte de control, unul la Constanta, unul la Satu Mare, in aceeasi zi", a subliniat Paul Racovita.
Noua platforma informatica pentru dirigintii de santier si responsabilii tehnici cu executia ar urma sa functioneze incepand din luna mai 2023.
Pentru interviul integral, click aici!
|