Agenda Constructiilor
Joi, 06 Mai 2021
 
Home - Stiri - Expozitii & Conferinte - EURO-Constructii: Acum este momentul pentru renovarea si eficientizarea cladirilor!
EURO-Constructii: Acum este momentul pentru renovarea si eficientizarea cladirilor!
Expozitii & Conferinte Publicat de Elena Icleanu 29 Oct 2020 09:59
Joi, 29 octombrie 2020, va avea loc o noua editie din seria videoconferintelor EURO-Constructii - Industria de constructii: domeniu strategic, sub impactul schimbarii. Evenimentul va avea loc incepand cu orele 11:00 si va avea ca tema centrala de discutie " Ce influenta va avea Planul European "Renovation wave" si Programul de finantare "Casa Eficienta Energetic" pe piata de constructii si in domeniile conexe?".
Acum este momentul ca statele membre, inclusiv Romania, sa inceapa sa-si renoveze cladirile si sa le faca eficiente energetic, chiar daca cerintele minime de performanta energetica vor fi disponibile abia de anul viitor. Strategia europeana Renovation Wave reprezinta o solutie aflata la indemana, pe care o putem folosi, ca tara, in planurile de redresare in contextul Covid-19, dar si pentru a reduce emisiile de carbon si a crea locuri de munca, in acelasi timp.
In urma cu aproape doua saptamani, Comisia Europeana a lansat Renovation Wave, noua strategie prin care intentioneaza sa dubleze rata anuala de renovare a cladirilor din UE, care este in prezent la aproximativ 1%, si sa modernizeze si sa eficientizeze energetic aproximativ 35 de milioane de cladiri pana in 2030. Pentru finantarea obiectivelor de renovare, CE a creat Facilitatea de Recuperare si Rezilienta (The Recovery and Resilience Facility), aflata in prezent in negocieri, si prin care a agreeat sa aloce fonduri totale de 672,5 miliarde euro pentru obiectivele propuse. Din aceasta suma, aproximativ 37% vor reprezenta finantari pentru cheltuielile legate de schimbarile climatice si utilizate pentru investitii in renovarea energetica a cladirilor (aproape 250 de miliarde de euro).
 
Ce este de facut?
Pentru indeplinirea acestor obiective, ce ar trebui sa duca spre neutralitatea climatica a Europei in 2050, executivul Uniunii Europene trebuie sa asigure, in primul rand, claritate in cerintele si reglementarile sale, predictibilitate, si sa faca acest lucru in mod uniform, pe masura ce statele membre avanseaza cu planurile nationale de renovare.
Din 2021, Comisia Europeana va propune standarde minime obligatorii cu privire la performanta energetica a cladirilor din Europa, in ideea de a reduce emisiile poluante si a crea locuri de munca in sectorul renovarii. Executivul comunitar ar urma sa propuna aceste standarde anul viitor, la finalul unei analize care ii va permite sa decida cand vor intra in vigoare si ce nivel de economii de energie trebuie sa atinga fiecare cladire. Toate tipurile de cladiri vor fi acoperite de viitoarele standarde.
 
Ce se intampla in Romania?
Romania va trebui sa urmeze valul de renovare, sa finalizeze si sa aprobe Strategia Nationala de Renovare pe Termen Lung, sa imbunatateasca si sa adapteze cadrul legal si sa inceapa marea renovare.
Cum vor fi implementate noile strategii si programe in Romania? Care sunt pasii de urmat in directia buna si ce probleme vor aparea pe acest drum?
Ce sanse avem, ca tara, in noul context?
Ce ar trebui sa faca Romania urgent pentru a accesa fondurile necesare pentru asigurarea pragului de renovare de 3% prevazut in proiectul Strategiei Nationale de Renovare pe Termen Lung?
Cum vad companiile viitorul si cum isi adapteaza forta de munca?
 
La aceste intrebari, si nu numai, vom incerca sa raspundem, alaturi de invitatii nostri:
 
  • Camelia RATA, Director, Community Energy Manager, OER - Orase Energie in Romania
  • Emilia-Cerna MLADIN, Presedinte AAECR - Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania
  • Horea-Arthur SARLEA, Subsecretar de Stat, MLPDA - Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei
  • Mihai MOIA, Director Executiv ROENEF - Asociatia Romana pentru Promovarea Eficientei Energetice in Cladiri
  • Catalin LUNGU, Presedinte AIIR - Filiala Valahia - Asociatia Inginerilor de Instalatii din Romania (UTCB, REHVA, OAER)
  • Marius SOFLETE, Inginer constructor, proiectant de case pasive si cofondator al biroului de proiectare Inginerie Creativa
  • Lucian LUMEZEANU, Public Affairs & Public Relations Manager, ROCKWOOL Romania
 
Videoconferinta va fi moderata de Elena Mitea (Icleanu), Redactor-sef al revistei Agenda Constructiilor.
 
Videoconferinta EURO-Constructii va putea fi urmarita in direct pe www.agendaconstructiilor.ro, www.fereastra.ro si www.euroconferinte.ro, dar si pe paginile de Youtube si de Facebook ale revistei Agenda Constructiilor.
Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMAUTODESKgamma_2021VideoConfAC-iulTERAPLAST
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MARTIE/APRILIE 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
Acvatot 2019
hilti
CELCO 2020
hidroplasto
cv water 2021
ssab ag antrepriza generala
rigips
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
econet
AHK 2018
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere